StoryEditorOCM
Splitkultna knjižara

Zbog knjižare ‘Morpurgo‘ Gradu Splitu prijeti milijunska tužba. Bojan Ivošević komentirao slučaj: ‘Mislio sam da je ovo skrivena kamera‘

Piše SPLIT SD
3. listopada 2022. - 21:42

Splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević prokomentirao je slučaj knjižare Morpurgo. Naime, gradska uprava za vrijeme mandata Andre Krstulovića Opare naložila je radove u knjižari Morpurgo na Pjaci, koja je ujedno klasificirana kao zaštićeno kulturno dobro. Radovi su se u prostoru, koji je inače u privatnom vlasništvu, izvodili bez odobrenja konzervatora, a Ministarstvo kulture je radove, potom, zaustavilo. Tadašnja gradska vlast prije početka izvedbe radova nije uopće provela ni javnu nabavu, a Željko Katić, vlasnik prostora na Pjaci, kako navodi dogradonačelnik Ivošević, sada prijeti tužbom Gradu Splitu te traži milijunski iznos novca ili vraćanje prostora u prvobitno stanje. 

Komentar dogradonačelnika prenosimo u cijelosti:

- Slučaj Morpurgo najbolje opisuju riječi jednog pravnika iz gradske uprave nakon što se upoznao s predmetom - "Mislio sam da je ovo skrivena kamera".

Grad ulaže javne novce bez javne nabave u privatnu imovinu koja je pojedinačno kulturno dobro bez posebnih uvjeta i prethodnog odobrenja konzervatorskog odjela koji zaustavlja radove, da bi na kraju privatnik čija je vrijednost nekretnine podignuta javnim novcem prijetio gradu tužbom radi radova koje je sam blagoslovio s prethodnom gradskom upravom dajući im ključ prostora u ruke da bi se isti izveli.

I sve to da bi se netko mogao naslikavati za sv. Duju prije parlamentarnih izbora 2020. - napisao je Ivošević na svom profilu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. studeni 2022 20:28