StoryEditor
SplitTko je kriv?

Zbog ignoriranja problema građani bi mogli plaćati ogromne odštete, a ugrožen je i kapitalni gradski projekt na Žnjanu

Piše Ivana Perković
12. ožujka 2021. - 15:51

Na posljednjoj sjednici splitskog Gradskog vijeća koja bi se trebala održati do kraja ožujka, vijećnici će vjerojatno raspravljati i o prijedlogu splitskog poduzetnika Tomislava Burazina da mu se omogući da s gradskom tvrtkom "Žnjan" kroz zajednicu ponuditelja sudjeluje u natjecanju za koncesiju nad ovom splitskom plažom.

Kako kaže, ukoliko ne ostvari koncesiju, pa makar kroz zajednicu ponuditelja, pokrenut će spor koji bi mogao na neko vrijeme obustaviti projekt uređenja Žnjana. No, ima li on zaista tu moć?

Prema mišljenju Ministarstva mora ima pravo na novčanu naknadu od strane Splitsko-dalmatinske županije na račun pokretanja inicijative  za dodjelu koncesije. Naime, čim je taj proces pokrenut, Županija je bila dužna dovršiti ga - odbijanjem ili odlukom o pokretanju postupka za dodjelu koncesije. Naravno, Burazin bi istu dobio isključivo ako bi tako odlučila Županijska skupština, koja ima pravo odbiti sve pristigle ponude, odnosno samo pokretanje postupka i prikupljanje dokumentacije mu nije garantiralo koncesiju, pa nije jasno zašto je slučaj ostavljen da visi u zraku. No, upravo je to dovelo do današnje situacije, a Grad je 'pokrivajući' propuste Županije ugrozio vlastiti kapitalni projekt.

Naime, Burazina u ovom momentu ne zanima naknada štete, jer bi realizacijom planiranog projekta zaradio višestruko, pa je ispitao sve pravne mogućnosti i smislio način kako bi mogao ostati 'u igri'.

Njegov prijedlog o zajednici ponuditelja su saslušali vijećnici koji su neupućeni u cijeli slučaj jer se gradska vlast cijelo vrijeme, planirajući uređenje Žnjana, pravila da problem ne postoji, a za njega je znala barem od 2017. godine.

Na sastanak na koji je, kako kaže predsjednik Gradskog vijeća Igor Stanišić, pozvan gradonačelnik, predstavnici vijećnika i stručne gradske službe, došli su samo predstavnici klubova vijećnika, osim HDZ-ovog. I u ovoj situaciji se gradska vlast postavila kao da će problem nestati ako ga ignoriraju. U nedostatku stručnog savjetovanja od strane gradskih službi, a u nemogućnosti da sami procijene ima li Burazinov slučaj utjecaj na projekt Žnjana, većina prisutnih se složila da se njegov prijedlog javno prezentira, odnosno predloži kao točku dnevnog reda i sasluša što o svemu imaju reći gradske stručne službe. Upitno je smije li Grad po zakonu uopće pristati na zahtjev ovog poduzetnika, no neupitno je da postoji problem na koji se zatvaralo oči, a umjesto županijskih sada će ga rješavati i gradske službe.

Gradonačelnik, koji tvrdi da na navedeni sastanak nije pozvan, iako predsjednik GV-a s druge strane tvrdi suprotno, komentirao je ovu situaciju nakon konferencije o Marjanu u četvrtak.

- Ne bih se ni pojavio da sam bio pozvan na sastanak sa strankom koja nema nikakve veze s procesom koji ponosno završavamo. Žnjan je bio sporan zbog otezanja kod mnogih koji su htjeli da se taj posao ne odradi. Čujemo kako neki poručuju da to ostavimo za neko drugo vrijeme. Ne, Žnjan se neće ostaviti za drugo vrijeme. U tijeku je natječaj za dodjeljivanje koncesije od strane države - izjavio je. Natječaj koji spominje traje do 23. ožujka, a hoće li se njegov optimizam pokazati opravdanim, preostaje za vidjeti.

Gradonačelnik je izjavio i da Grad ne može ući u partnerstvo s osobom koja sukladno članku 17. Zakona o pomorskom dobru ne može pristupiti natječaju. No, propustio je kazati da isti članak zakona omogućava da pravna osoba koja je koristila pomorsko dobro bez pravne osnove ili uzrokovala štetu na pomorskom dobru, svejedno može dobiti koncesiju ukoliko prethodno plati naknadu štete.

Zaobilaženje problema

Da Grad nije imao 'slobodan prolaz' do koncesije za Žnjan pokazala je i Lučka kapetanija, koja je prvotno odbila izdati suglasnost za cjelokupno područje Žnjana, naglašavajući da se suglasnost odnosi na sve osim na komad plaže za koji pretendira Burazin. I nadležno Ministarstvo mora je dalo mišljenje da se prikupljanje ponuda za jedinstvenu koncesiju ne može pokrenuti prije nego se Burazina obešteti, što govori da njegov slučaj ipak ima nekakav utjecaj na gradski projekt.

Iako je uređenje Žnjana vrijedno oko 200 milijuna kuna, što ga čini najvećim planiranim splitskim projektom i jednim od većih u Hrvatskoj, a njegovo ostvaranje je trebalo biti kruna Oparine vladavine, splitska gradska vlast je u pripreme za njegovu realizaciju krenula uz znanje da postoji problem. Umjesto da su tražili od nadležne Županije da ga riješi, pokušali su ga zaobići.

Nije ovo prvi put da ova gradska vlast problem ignorira i nada se da će nekako nestati. Moglo bi se slobodno reći da im je to modus operandi, od slučaja potkornjaka na Marjanu, izgradnje pristupne ceste za POS na Sirobuji, pa do Spaladium Arene, za što ih je prozvao i bivši gradonačelnik Kuret koji je kazao: "Meni je to malo čudno, očekivati da će se problem sam od sebe riješiti je iluzorno".

Iz Grada očito nisu očekivali da će ovaj poduzetnik biti tako uporan da ostvari ono što je zacrtao. I nije bitno je li to Ante, Mate ili Burazin. Bespredmetno je i kasno napominjati da je bespravno koristio pomorsko dobro, kad mu već zakon dopušta da se iskupi plaćanjem naknade. Za građane je daleko važnije pitanje tko je omogućio situaciju koju imamo danas, odnosno kakve su korake od 2017. godine poduzimali oni koje su na izborima izabrali da zastupaju javni interes. Jer poduzetnik zastupa svoj interes, a ignoriranje problema od strane Županije i Grada je rezultiralo štetom za županijski proračun i dovelo u pitanje realizaciju kapitalnog gradskog projekta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 12:26