StoryEditorOCM
Splitdrama u splitu

Zbog curenja plina zatvorili Hercegovačku ulicu; Zoran Radunić: Nije bilo realne opasnosti za građane

Piše PSD.
17. rujna 2013. - 21:30
NAJNOVIJE:

- Tijekom curenja plina interveniralo je 11 vatrogasaca iz naše postrojbe sa 3 vozila, mjesto događaja osiguravala je policija, a došlo je i vozilo Hitne pomoći s medicinskom ekipom koje je bilo pripravno intervenirati u slučaju potrebe. Moram naglasiti kako nije bilo realne opasnosti za građane jer su stambene zgrade dosta udaljene od postaje na kojoj je curio plin - kazao nam je Zoran Radunić, pomoćnik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Split.

Oko 15,40 sati u utorak je u Hercegovačkoj ulici u Splitu objavljena uzbuna zbog intezivnog mirisa plina koji je procurio iz spremnika benzinske postaje Jadran Mont koja se nalazi u sklopu garaže "Prometa". Postaja je smještena u sklopu rubne ograde koja okružuje parkiralište i garaže "Prometa".

Osim što služi za opskrbu "Promet"-ovog voznog parka, kako je smještena neposredno kraj kolnika, tako na njoj rezervoare vozila mogu napuniti i građani.

U utorak ujutro je obavljeno testiranje novog sustava za punjenje vozila LPG-om (engleska kratica za ukapljeni naftni plin ili propan butan, op.a.). Tijekom testiranja sve je bilo u redu, međutim u poslijepodnevnim satima tijekom punjenja rezervoara vozila osjetio se miris plina.

- Miris se dosta jako čuo i odmah se reagiralo, vatrogasci su bilu tu u roku od 3 minute, policija je došla neposredno nakon njih i blokirala područje. Stojim u neboderu preko puta ceste i nisam mislio da postoji opasnost u slučaju eksplozije, ali opet nije bio ugodan osjećaj - kazao nam je stanar iz Hercegovačke ulice koji je u vrijeme uzbune upravo išao kući.

- Kod curenja plina ne smije doći do iskrenja koje može izazvati eksploziju. Upravo zato smo poduzeli sve mjere za izbjegavanje takvog scenarija. Osim što je blokiran dio ulice od Medike do raskrižja s garažama, blokirana je i polovica površine garaže s radionicama i parkirališta autobusa. U osiguranom području je zabranjeno korištenje mobitela, upaljača i sličnih sredstava koja mogu dovesti do iskrenja i eksplozije. Nakon toga smo počeli kontrolirano ispuštati plin iz spremnika kako bi ga ispraznili - prepričao nam je tijek akcije Dušan Dumičić, voditelj odjeljenja JVP Split.

Nakon što je spremnik ispražnjen od plinova u njega je ubačen dušik koji do kraja čisti sve preostale tragove opasnih isparavanja. Zatim se izmjerila koncetracija plina u zraku i kada je utvrđeno da nema opasne količine oko 19 sati je blokada ukinuta i ulica je puštena u promet.

Na teren su izašli i inspektori protupožarne zaštite koji će utvrditi točan uzrok curenja plina.

Zatvaranje šahti

Kako je LPG teži od zraka tijekom akcije vatrogasci su hermetički zatvorili sve šahte na području oko postaje kako se ne bi zavukao u njih. Nakon čišćenja spremnika šahte su otvorene.

Prije uklanjanja blokade na području "Prometove" garaže su posebno izmjerili i koncetraciju plina u automehaničarskim kanalima upravo da se ne bi dogodilo da se plin zbog svoje težine zadrži u njima i kasnije izazove eksploziju ili trovanje. Vozilo hitne pomoći dežutalo je cijelo vrijeme akcije osim zbog ozljeda u slučaju eksplozije i zbog opasnosti od trovanja isparavanjima.

Pažljivo paljenje autobusa


Tijekom akcije dio "Promet"-ovog parkirališta koji je udaljeniji od benzinske postaje bio je u funkciji  za dolazak i odlazak autobusa.

- Mogli smo doći i otići s parkirališta ali uz pažljivo paljenje autobusa i bez prevelikog davanja gasa. Zahvaljujući profesionalnosti vatrogasaca nije nas bilo strah - kaže nam nasmijan jedan od vozača.

Katarina MARIĆ BANJE


NOVO:

Kako doznajemo od Vatrogasno-operativnog centra Split, u tijeku je kontrolirano ispuštanje plina iz spremnika na benzinskoj postaji u Hercegovačkoj, zbog čega je promet tom ulicom i dalje zatvoren. Podsjetimo, ulica je zatvorena u dijelu od Prometovih garaža do zgrade Medike nakon dojave o curenju plina.

Vatrogasci nam nisu mogli precizirati koliko će taj postupak trajati, ali su dodali da se sve odvija u redu. Tak nakon što se spremnik do kraja isprazni moći će se utvrditi razlog curenja.

PRVA VIJEST:

Za sav promet, kako pješački, tako i za vozila, blokirana je Hercegovačka ulica u Splitu. Blokiran je dio od Prometovih garaža u smijeru prema Jokeru. Razlog je dojava o curenju plina iz novih spremnika na obližnjoj benzinskoj postaji Jadran Mont. Sanacija i uviđaj su u tijeku.

Sa terena doznajemo da se u zraku osjeća miris plina i da je zbog zatvaranja dijela Hercegovačke nastala velika prometna gužva u Ulici Domovinskog rata.

PSD,
Foto: Jakov Prkić / CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. rujan 2023 16:10