StoryEditor
Splitvrijedan projekt

Završena energetska obnova Doma na Lovretu: osim estetike, ‘ušparat‘ će 85 posto kuna na računima! Župan Boban: Štićenici imaju divne uvjete za život

16. listopada 2020. - 15:28
Vojko Bašić/Cropix

Završena je energetska obnova zgrade Doma za starije i nemoćne osobe "Lovret".

Dijelom uz pomoć EU-ovih strukturnih fondova uspjelo se u namjeri da se cijela zgrada iz energetske kategorije "D" prebaci u "A", najviši mogući razred. U brojkama je to mnogo zanimljivije, jer će ušteda u potrošnji energije biti viša od 85 posto, dok će emisija ugljikova dioksida biti smanjena za nevjerojatnih 83 posto.

Cijela obnova koštala je 3,1 milijun kuna, u čemu je Županija sudjelovala s 1,9 milijuna. Izmijenjena je cijela fasada zgrade, zamijenjeni prozori i otvori, popravljeni krovovi, poboljšao se postojeći sustav grijanja.

– Ovo za naše korisnike znači kvalitetniji život u ustanovi, ljeti će im biti hladnije, zimi toplije. Računamo da ćemo sve uloženo kroz uštede i isplatiti u skorije vrijeme – kazala je časna sestra Mirja Tabak, ravnateljica Doma već cijelo desetljeće.

Koronavirus u "Lovret" na svu sreću nije ušao, premda su tijekom radova zbog toga posebno strahovali. Trebalo je ući u svaku sobu, a nije bilo nikakve mogućnosti da se korisnici premjeste.

Časne sestre u Domu na Lovretu skrbe o 106 korisnika, od čega je čak 85 posto njih nepokretno ili dementno. No, to nije sve što rade, imaju i program "Pomoć u kući", gdje svakodnevno obilaze naše sugrađane koji su samci, nemoćni ili bolesni, njeguju ih, hrane ih, i to na način da čak 85 objeda dnevno iz ustanove odlazi na kućne adrese potrebitih.

– Ovo je važna investicija, ne samo estetski, već funkcionalno. Entuzijazam svih djelatnika Doma trebao bi mnogima biti uzor! Sada štićenici imaju divne uvjete za život, ovakve vrijedne projekte ćemo i dalje podržavati – kazao nam je župan Blaženko Boban.

U tijeku je, dodao je, i rješavanje dokumentacije za domove u Vukovarskoj i na Zenti, kako bi se i oni mogli prijaviti na EU-ove fondove. Strateški se pokušavaju dislocirati domovi za stare i nemoćne u Zagoru, u zelenilo, u prirodu, s boljim vanjskim prostorom, i to u Dragljane, na područje općine Cista Provo i u Vrliku.

Brojke

Ukupna vrijednost projekta: 3.174.739,57 kuna
60 posto financirala Županija
40 posto financirano iz EU projekta

Jedan od najstarijih domova za starije i nemoćne

Dom za starije i nemoćne osobe 'Lovret' u Splitu jedan je od najstarijih domova na ovim prostorima, državna je ustanova socijalne skrbi kojoj je osnivač Županija splitsko-dalmatinska, a djelatnost se odvija u objektu zajednice Školskih sestara franjevki na Lovretu. Objekt je sagrađen 1961. na nacionaliziranom terenu samostanske zajednice, od 1994. Dom 'Lovret' provodi djelatnost institucionalne i izvaninstitucionalne skrbi kao samostalna ustanova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

30. listopad 2020 10:48