StoryEditorOCM
SplitPrike i saveznici

Zavirite u unutrašnjost nosača aviona: naš reporter opisao iskustvo na ‘Trumanu‘, ni fortunal juga nije ga pomaka... Stvarno je mrcina - dug 333 metra, visok ka neboder

14. veljače 2022. - 22:32

Najbolje su bile polpetice u toću! Mrvu slatkastome. Pravi američki đir. Bez manistre ili pirea. Neki bi radije kacijolu vojničkoga fažola, u nas je to uvik bije običaj, bez obzira koje države vojska bila u pitanju, ali fažola nije bilo.

Zato si moga dobit fetu sočnoga goveđega pečenja. Od rebara. Ili gurnit u justa ražnjić od čiketine, pa ga onda samo izvuć gologa između stisnutih zubiju.

Malo se trčalo na punč, više na vino. Recimo, Plenkoviću nije bilo drago da ga slikaju s vinon u rukama. Koluta je očima, vidilo se s kraja velikoga hangara ispod prove. Malo je proćakula s Puljkon u četri oka. Banožić se vrtija oko helikoptera, zvirkajući ne bi li iz kojega kantuna iskočija Milanović. A baš je falija Zoki. Da opali Ray Ban oćale, a la Top Gun. Voli on taj military look. Samo da ne skače, opet bi moga otrest...

'Luda noć, ludi mornari...'

Zato je bija admiral Hranj. Nisu se družili Banožić i on. Hranj će sigurno sve špijat Milanoviću... Koji možda nije doša jer je možda za Ruse. A Plenki je za Ukrajince. Tako se ekipa zezala u utrobi nosača aviona na nuklearni pogon, dvi milje isprid splitskoga porta.

Bilo je i masu raznih hadezeovaca. Njih nisu brojali, ne bi stigli. Nas novinare jesu, čut ćete kasnije.

image
Na fotografiji: Andrej Plenković
Joško Ponoš/Cropix

"Harry S. Truman", CVN-75, stvarno je mrcina: dug 333 metra, visok ka neboder - 74 metra od kobilice do vrha. Nosi do 90 aviona i helikoptera. Još samo ovo: košta je 4,5 miljarde dolara, na njemu je 5000 ljudi, a zna ih bit i više. Cilo jedno misto! Da je Ban bija naletija, sigurno bi in zapiva stari svoj hit: Luda noć, ludi mornari s ludih brodova dolaze u grad. Tamo ih čekaju čudne žene, vataju za ruku i odvode u mrak. Do-đi-te u na-šu lu-ku, po-tro-šite dolarereee...

Većinon mlada vojska: vraćaju se na nosač i nose pune kese. Ka mi nekad iz Trsta. A ovi malo jači frajeri, piloti, časnici i slično, oni su išli noćit u fine hotele.

Zaboravili smo reć: ovi nosač, HST ga zovu kraće, gone dva nuklearna reaktora i četri parne turbine brzinon priko 30 čvorova. Pogon nan nisu pokazali. Penjali smo se zato uza skale. Tisne i strme. Prave brodske. Pa bi se onda spuštali niz njih.

image
Joško Ponoš/Cropix

Stalno su nas brojali. Ljubazno, ali brojali. Da ne bi ko di zabuca ili šta snimija pa javija Milanoviću. A on Putinu.

Šalamo se, šta ćemo drugo. Lik iz američke ambasade bija nan je pri ruci. Ima ljubičaste bičve na velike bile točke. I masku na dugine boje. Pitali ga mi da nije dugin ratnik, borac za ekologiju. Tako se zove oni Greenpeaceov brod, Rainbow Warrior. Ili je šta drugo u pitanju. Ništa od navedenoga. Nego je malome uzeja. Sinu. Voli dite boje šaravite.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Na golemoj palubi aviona ima ko u priči. Većinom FA-18, Superhornet. Ne kornet, hornet. Ima i onih s velikin pjaton i smišnin propelama. Hawkeye. Ka onaj "Hawkeye" Pierce, vojni kirurg iz serije MASH. Te avione zovu "nosačeve oči", ali Sinjani bi rekli "Oko Sokolovo".

Samo nan je udrila velika kiša. I fortunal juga. Pa smo morali unutra. Opet uza skale. Onda su nas odveli na zapovidni most. A prije toga opet pribrojili. Bija je i jedan časnik za odnose s javnošću. Sve nan je objašnjava. Neobično malešna je ta kapunjera s obziron na neobično veliki nosač. Ima tu i kapetanova stolica, radari, ekrani, telefoni, manometri, svašta. A nismo smili dirat ništa.

Prike i saveznici

Protumačija nan je časnik da ćemo sad malo bit tu jer da je vanka kiša, a u onome doli hangaru - di je kasnije bija prijem s kojin smo i započeli reportažu - da doli neće bit signala za mobitel. Vraga ga nije bilo...

Pa smo stali gori na mostu. Ispod nas pružila se pista. Avioni nisu letili, a nadamo se da nisu ni virusi po kapetanovoj kapunjeri, jer je bilo masu novinara. Oni časnik je stalno ponavlja da neka nosimo maske. Pitali smo ga koja boja robe šta znači kod one ekipe na pisti šta nose kacige, slušalice i šta uvik mašu rukama dok se para diže.

image
Joško Ponoš/Cropix

Evo: crveni su za naoružanje. Ljubičasti za gorivo. Zeleni se drže parnoga katapulta, a plavi su za transport i tramakavanje po pisti. Žuti na mote pokazuju avionima oće li livo ili desno. Ima još boja, lako ćete nać na internetu.

Jedan pilot helikoptera, onako, riđega brka, pari negdi sa Srednjega zapada, reka nan je da se i sam zna digod izgubit po nosaču. Već tri godine ganja svoju ticu, taj MH 60S Seahawk helić. Svidija mu se Split.

Svidija se svima. Uvik to govore. Sigurno i po drugin portima. Reka je tako i kapetan Gavin Duff, barba na "Trumanu". I admiral Curt Renshaw. On je šef ciloj udarnoj grupi brodova s nosačen aviona na čelu. Puno lipo su govorili o Hrvatskoj i Dalmaciji. Sve isprid Plenkovića. A on je uzvratija sve lipo o Amerikancima i NATO savezu. Te prike smo, te saveznici, te partneri i sve kako ide.

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix

Kulerski je to obavija. Nije mu bilo Zokija da ga iznervira. A mogli su isto baren na Valentinovo skupa se slikat na nosaču aviona. I kucnit s kap punča. Čin-čin!

Mi jesmo. Ponili smo i salvete sa stolova iz hangara di se služila spiza. Da komu ne padne na pamet skicirat kako podilit Ukrajinu, ne daj, bože! Ka šta se Bosnu dililo.

I nije se smilo pitanjima gnjavit Plenkovića, kapetana i admirala na presici. A baš smo tili pitat zna li se kad će taj rat.

Eto, opet nas je pribrojilo, sve ovčice su na broju i mogli smo ić doma leć. Zjev...

image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2023 03:22