StoryEditor
SplitSTANDING OVATION

Zavirite u novu koncertnu dvoranu, Split je čeka punih 14 godina!; Radovi se bliže kraju, secesijska ljepotica opet će zaživjeti u punom smislu

17. listopada 2019. - 16:38

Radovi na uređenju Hrvatskog doma polako idu kraju i do konca godine bi trebali biti dovršeni. To znači da bi početkom 2020. godine ta zgrada u Tončićevoj ulici počela živjeti u punom smislu onoga što je u prošlosti značila za grad Split, njegove građane i posjetitelje.

Govori nam tako Jelena Hrgović Tomaš, zamjenica gradonačelnika Splita, zadovoljna što se konačno nazire kraj obnove Hrvatskog doma u koju su Grad Split i Ministarstvo kulture uložili 22 milijuna. 

Fasada ove secesijske građevine podignute 1908. godine prema projektu Kamila Tončića završena je sredinom kolovoza, a nakon što je skinuta skela Splićani su ostali ugodno iznenađeni njezinim izgledom i atipičnom bojom.

Kompleksne radove rekonstrukcije interijera izvodi tvrtka "Teh gradnja", a radove restauracije "Neir". Već se sada naziru obrisi izgleda glavne dvorane i, po svemu sudeći, bit će impresivna, što svjedoče i nove fotografije. Cijeli ovaj posao zbog specifičnih složenih poslova traje oko 30 mjeseci, koliko je i ugovorno vrijeme realizacije.

I dok Splićani s nestrpljenjem čekaju dan kad će razgledati novu koncertnu dvoranu i zgradu Hrvatskog doma, dogradonačelnica Hrgović Tomaš se prisjetila kako je proces obnove ove secesijske ljepotice bio izuzetno težak.

Suočili su se, kaže, s puno problema, pa i činjenicom da je trebalo deložirati one koji su boravili u prostorima Hrvatskog doma. Iako su izvođači potpisali ugovor u proljeće 2017. sve do 19. srpnja 2017. nisu mogli ući na gradilište niti započeti s radovima.

- Kolege i svi angažirani suradnici dali su veliki doprinos da projekt koji čeka realizaciju od 2005. godine konačno ide kraju. Vjerujem da ćemo ove brojne probleme s kojima smo se suočavali i još uvijek se suočavamo zaboraviti kad čujemo prve taktove glazbe. 

Radujemo se unaprijed kvalitetnim i ozbiljnim glazbenim programima, namijenih samozatajnoj publici koja ovu koncertnu dvoranu željno iščekuje, budući da naš grad takvu dvoranu nažalost nije imao- zadovoljna je zamjenica splitskog gradonačelnica.

Posebno je zahvalna Gradskom kazalištu lutaka, smještenom u ovoj zgradi, jer su njegovi zaposlenici podnijeli veliku žrtvu u organizacijskom smislu dovodeći najmlađu publiku kroz gradilište na svoje predstave, bez da je ijednu otkazalo.

- I oni ovim dobivaju reprezentativno lice svoje ustanove i nove izazove za rad- zaključila je Jelena Hrgović-Tomaš.

Svjedočili smo kulturnom događaju desetljeća u Splitu: konačno je skinuta skela s Hrvatskog doma!; Iznenadit će vas kako izgleda obnovljena secesijska ljepotica

item - id = 628529
related id = 0 -> 1120950
related id = 1 -> 1108905
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. listopad 2021 03:10