StoryEditorOCM
SplitPRIPOMOĆ U PROMIDŽBI

Zavirili smo u donacije koje su Puljak i Đogaš dobili prije drugog kruga izbora; HDZ-ovu kandidatu dobre ruke je bila poznata građevinska tvrkta, a čelnik centra skupio je čak 62 donatora!

Piše G. Radanović A. Franić
29. srpnja 2022. - 19:03

Prema izvješćima na stranicama Državnog izbornog povjerenstva, neki gradonačelnički kandidati primili su velikodušne donacije kao pomoć u utrci za čelno mjesto Splita.

Za nestranačkog kandidata HDZ-a, Zorana Đogaša i Centrovog Ivicu Puljka, dostupna su izvješća među kojima i ona za prijavljene donacije za period do sedam dana prije održavanja drugog kruga izbora.

Đogaš je prijavio pet donacija teških 67 tisuća kuna, od čega su najvelikodušniji bili tvrtka "Cestar" - dugogodišnji gradski koncesionar za održavanje prometnica - s 30 tisuća kuna, te "Spegra" i "Spegra Inženjering" svaka s po 15 tisuća kuna.

Puljak ima podruži popis donatora njih čak 62, a ukupno je uplaćeno 101.300 kuna. Najveći iznos uplatio je Nenad Boljat, osnivač nekadašnje lokalne Splitske televizije i osoba koja je dugo poslovala u lokalnim medijima, a njegovo ime se našlo na 28. mjestu liste za Gradsko vijeće na ovogodišnjim, prijevremenim izborima.

image
Duje Klarić/Cropix

Po težini donacija slijede tvrtka "Gold prestige" s 10 tisuća, isto kao i Viktor Marohnić te Roko Roić.

Za ostale gradonačelničke kandidate, osim Ante Franića, Državno izborno povjerenstvo objavilo je kompletna izvješća 30 dana nakon održavanja izbora.

Željko Kerum, Josip Markotić, Kristina Vidan, Tamara Visković i Aris Zlodre nisu imali nikakvih donacija, dok je Davor Matijević prijavio dvije donacije od ukupno deset i pol tisuća kuna od kojih je 10 tisuća donirala tvrtka "Tensor projekt".

Još uvijek nisu dostupna izvješća 30 dana nakon održavanja izbora za dva gradonačelnička kandidata koja su se natjecala u drugom krugu lokalnih izbora. Naime, Đogaš i Puljak imaju rok do 10. kolovoza predati kompletna financijska izvješća.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2023 12:41