StoryEditor
SplitMRTVI SE ISPRIJEČILI ŽIVIMA

Zaustavljen solinski plinovod: ispod ceste nađena nekadašnja salonitanska riva

17. veljače 2017. - 19:55

U Solinu, gradu nad gradom Salonom, trajan je konflikt između živih i odavno mrtvih. Živi mrtvima ne daju da miruju, a mrtvi živima ne dopuštaju da rade što ih je volja.

Epilog tog sukoba u kojemu živi, zbog same činjenice da su živi, imaju premoć, pogotovo otkako su se oboružali bagerima, odavno bi bio poznat da nije jedne stvari: to je zakon. On, naime, brani mrtve te živima ne da da oru bagerima po ostacima mrtvoga grada Salone.

Stvorene su tako A-zona i B-zona zaštite. U A-zoni ama baš ništa novo se ne smije graditi, makar više od 80 posto tog zemljišta bilo u privatnom vlasništvu, a u B-zoni gradnja je dopuštena, s tim da su prije bilo kakvog posla obvezna arheološka istraživanja čiji rezultati određuju buduću gradnju.

Spomenici - treba li napominjati da su svi oni bovani, zidići, kanali, stupovi ili mozaci zapravo spomenici kulture - ne smiju se oštećivati, a kamoli uništavati.

Sve nabrojeno uvod je u još jedan nastavak sage o gradnji plinovoda, zajedno s kanalizacijom za oborinske vode kao žuntom, preko Salone u onom njenom dijelu koja se nalazi u B-zoni zaštite. Tu se, evo friško, toliko friško da ni konzervatori - ah ta administracija - nisu stigli pogledati o čemu se radi, i plitko, na manje od pola metra dubine, ispod samog asfalta ukaza plato od ogromih kamenih blokova.

Tik do njih nekad je tekla Rika i pretpostavka je da su ovi kameni blokovi riva Jadra iz onog vremena, a novootkopani nalaz nije senzacija jer se za njega znalo od ranije.

Dr. Jasna Jeličić-Radonić smatrala je da ovaj popločani teren pripada jednom od foruma, salonitanskih trgova, dok je istražujući ga 2001. godine u povodu gradnje cjevovoda za EKO-Kaštelanski zaljev arheologinja Jagoda Mardešić iz Arheološkog muzeja u Splitu zaključila da se radi o komunikaciji, odnosno o dijelu puta koji je išao od Porte Cesarea prema jugoistoku, te se, nakon prelaska rike, račvao u dva smjera, prema Stobreču i carskoj vikendici.

Među blokovima je pronađen i novčić iz Justinijanova doba, što pomaže oko datacije, no arheologinja Mardešić misli da je ovaj put stariji, te da je novčić iz vremena njegove rekonstrukcije u 6. stoljeću. Nedaleko od ovoga mjesta je, kao dio iste komunikacije, komad puta kod samostana sv. Rafaela, na koji se - sjetit će se naši redovni čitatelji, a i neki dužnosnici - nešto malo bilo zaletio jedan bagerić oštetivši dio antičkog luka...

Pod netom otkopanim popločanjem velikim kamenim blokovima je sedra, kao trag nekadašnjeg riječnog toka, a praktičan problem pred kojim se sada nalaze neimari što preko Salone "gone" plinovod i kanalizaciju oborinskih voda jest kako proći preko ovog trga-komunikacije, a da ne prekrše zakon.

Iznad je preplitko, ispod je sedra. Prilikom gradnje EKO-Kaštelanskog zaljeva problem je riješen tako da su dignuti blokovi u širini cijevovoda, te su ponovo vraćeni na ista mjesta nakon polaganja cijevi, ali tamo je između sedre i kamenih blokova bio i sloj pjeskulje...

Na potezu duž Radićeve ulice u Solinu angažirano je tridesetak radnika i arheologa, tako da je već otvoren i rov na Bilankuši, te se odmah ukazao komad zida koji pripada Porti Andetria, gradskim vratima u bedemu koji na ovom mjestu skreće prema jugoistoku, te dalje nastavlja Zvonimirovom ulicom.

Nedaleko od ovog mjesta, u pravcu zapada, Dyggve je pronašao kip Venere Victix - danas eksponat u Arheološkom muzeju u Splitu - koji je pripadao hramu iz Dioklecijanova doba, a kasnija istraživanja koja je provela dr. Jasna Jeličić-Radonić pokazat će da je ta skulptura istovjetna kipu Venere Victix - od istog kamena i ispod dlijeta istog meštra - iz hrama unutar carske palače u današnjem Splitu. Iznenađenanja na Bilankuši nisu isključena. Vidjet ćemo.
Slobodna Dalmacija i dalje će biti ažurna.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. srpanj 2021 19:05