StoryEditor
SplitUVIK KONTRA

Zatvori li Putin plin, u zapadnoj Evropi će bit ka u Splitu, u nas je centralno imalo samo par vojnih kvartova. Šta je reka legendarni Mate Vukorepa ‘to Rusi ne bi izdurali šta mi možemo!‘

10. ožujka 2022. - 12:25

Po svita je na nogama, u čizmama, u maskirnin monturama. Ubijaju se, ruše, biže, kolju, prite, petaju roge. Ovi put je nesrića zadesila Evropu. Sjeverna Amerika je tura i tašiluje na brvno s Rusima, koji su sili na prsi Ukrajini. Kinezi u svemu vide još deblji takujin, a ostatak svita muči. Latinosi su najpametniji. Ni zuc. Imaju i svojih briga.

Najsmišnija je Njemačka. Oni bi se itnili, ali ih je straj ladnih tabana. Na jednu bandu oštre sikire, u zgrade teče ruski plin, a naftne špine su otvorene. Šta ti je biznis. Otkad su Nijemci pustili zelene da in vode politiku pa pozatvarali nuklearke, a struju iz vitra, sunca i mora još nisu usavršili, postali su skroz ovisni o Rusiji. Kakve čudne kombinacije poslovanje stvara. Ka ono kad mane leptir krilima u Argentini, pa padne kiša na Kamčatki.

Bosanske bičve

Osin Nijemaca, i dobar dil drugih bogatih zemalja ovisi o ruskin energentima. I sad bi se na jednu stranu tukli, a na drugu bi da Putin drži špine otvorene da in nije zima. Ne možeš, bome, ratovat a da ti je ladno, žale se komodni Evropljani. Tamo su Ruse pritisli sankcijama želeći ih izgladnit, a vamo bi da in centralna grijanja piče tuta forca. Šta su oni skroz popizdili, pa misle da je to moguće?! Evropa je toliko zaboravila kako se ratuje da je to milina.

Putinu je već jedna ruka na ventilu. Druga na crvenome botunu. Zatvori li plin, zapadna Evropa suočit će se s ledenin dobon. Bit će in onako kako je nama u Dalmaciji već vikovima. Mi nikad nismo imali centralno, osin u par vojnih kvartova, nemamo pojma kako izgledaju plinovodi i topli stanovi na plus trideset dok vanka puše bura. Svaki put u Zagreb bi me prenerazilo kad bi otkrija da griju i haustore, oće reć portune. Vanka minus deset, a unutra si u kratke rukave. Poala, šta je to, koji nivo?!

Zapadnjaci su sad vanka sebe, suočavaju se sa sudbinon dalmatinske zime; vanka mračna bura, minusi, smrzava se sve, a u kućama otprilike isto tako. Posebno u sobama. Kužina se grije na tri špirale. Ukućani na kauču pokriveni dekama, s kapama na glavi i bosanskin bičvama od sirove vune na nogama.

Može bit da je prosječna temperatura u dalmatinskome stanu zimi pet, šest. Zato ne vidin zbog čega bi nas uopće pogađala ova energetska kriza. Šta mi imamo s ruskin plinon da bi i nama rasle cijene? A sve raste u nebo, ka da su sankcije udrili nama, a ne mi njima. Zanimljivo, sve poskupljuje osin penšjuna i plaća. Šta je reka legendarni Mate Vukorepa, ribar iz Planjana, u dokumentarcu kolege Ante Granika: To Rusi ne bi izdurali šta mi možemo! A sto posto će izdurat i Rusi, a priživit ćemo i mi. Vazda jadni, jedni i drugi, navikli na ladnoću i neimaštinu. Otvrdli smo. Straj me za Evropljane, oni su navikli na meko i toplo.

Di nećemo otvrdnit kad je evo polovica trećega miseca, a u Dalmaciji ladno ka u Sibiru. Bura, bura, bura. Koliko ovo već da puše, dva miseca, tri? Ima dice koja su se rodila prošle godine i još ne znaju za iti jedno drugo vrime osin za buru. Ne sićamo se kad nas je zadnje jugo ogrijalo i ovlažilo, još malo i meteorolozi će reć ono šta poljoprivrednici već znaju: iznimno sušna zima, bez padalina, opet će bit podbačaj intrade. Stala je bura samo oni jedan dan na Staru godinu, pustila nas da se masovno okupimo, pa se svi zarazili omikronon. Je, koronon, sićate se? Još je ovde, mada se slabo spominje.

Crne vertikale

Otkad se pojavila toplinska izolacija, i mi u Splitu smo se uvatili nove mode, a za nas to znači samo dvi stvari: lipi se vuna i stiropor na vanjske zidove, a umisto normalnih stakala stavljaju se crna. Tako već sad iz vizure nekad biloga grada vire crne staklene vertikale, ka ona dva nebodera na Solinskoj ili hotel "Marjan", a ako se ikad dovrši Arena, i ona će dobit crni neboder.

Ima još kandidata. Vuna se lipi di može i di ne može, sitimo se samo škole "Pojišan", vridne arhitekture Dinka Vesanovića po čijoj se kamenoj fasadi lani lipila termoizolacija (!) i koja je samo zahvaljujući buci šta ju je diga arhitekt Ante Kuzmanić izbjegla devastaciju. Struka je, čini se, uzalud reagirala i na obnovu kosog krova – šufita na školi "Meje", koju je Branimir Gruica šezdesetih projektira s ravnin krovon, pa je sredinom osandesetih dobila kosi krov – jer je prokišnjavala. Struka je i tada bila protiv, ali komitet je ima jaču šaku. Tada su kritičari arhitekture Frano Gotovac i Miće Gamulin na stranicama "Slobodne" oštro reagirali na modu "primodernavanja" moderne, nazivajući je primitivnom i sramotnom.

Sad je na redu još jedan pripoznatljivi komad arhitekture moderne kojon smo se donedavno tako ponosili. Konzervatori modernu neće da zaštite, investitore boli neka stvar za arhitektonsku vridnost, uvik će nać projektanta spremnoga da je dešva.

Rič je sad o Koteksovu neboderu, remek-djelu arhitekta Lovre Perkovića s početka šezdesetih. Investitor je nakanija, kako kaže, "presvući neboder, da bude modernije, ljepše i sigurnije". Na ovo odma triba upalit alarm bez da vidiš projekt.

Projektant energetske obnove Jurica Jelavić oglasija se ka tumač misli pokojnoga Lovre Perkovića i iznija kako je Perković baš tija da bude ovako kako su predvidili danas, ali u ono vrime nije ima tehničkih mogućnosti! I ovde se lipi izolacija na kamene ploče izvanka, a onda će na termoizolaciju lipit keramičke ploče!

U monografjii o Perkoviću dr. Sandra Uskoković navodi kako je rič o antologijskom djelu: "Oblikovanje vanjštine je u duhu Miesa van der Rohea, arhitekta iz legendarnog Bauhausa, postignuto je brižljivim postavljanjem horizontala i vertikala staklenih pročelja, a tehničke inovacije došle su do izražaja na bočnim stranama nebodera, gdje postavlja kamenom obložene vertikale unutar kojih smješta kanale klima-uređaja."

Sve to nije vridno intervencije našega vrimena. Jer kad već nemamo ruski plin i naftu da se grijemo kako Zapad zapovida, uvik možemo sve obuć u vunu i crno staklo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2022 14:59