StoryEditor
Splitnakon pola stoljeća rada

Zatvara se kultna splitska pekarnica: apartmanske zvjezdice 'izgurale' su miris toplog kruha iz Varoša; 'Obilježila je naše živote, svi smo tu kupovali, najdraži nam je bio onaj s drobom'

Piše Merien Ilić
30. studenog 2019. - 09:51
Prizore čekanja u redu za slastice i kruh više, nažalost, nećemo gledati

- Ljudi moji, grop u grlu i tuga na srcu... Pekara “Ivić” u Senjskoj ulici, koja je obilježila veliki dio mog života, pekara koja je ispekla kruh za skoro svaku obitelj Velog Varoša... Teško mi je reć, ali zatvara svoja vrata.

Ovu vijest javio je preko Facebook grupe “Varoš” Petar Despalatović, stanovnik ovog starog splitskog kvarta koji je proteklih desetljeća znatno promijenio svoj identitet zbog sve većeg broja apartmanskih zvjezdica i mahom sezonskih ugostiteljskih sadržaja. Male butige nestaju, pa tako sad i ova, posebice draga Varošanima.

Nakon 49 godina vlasnik je odlučio zatvoriti kultnu pekarnicu koju je 1968. godine preuzela njegova obitelj od obitelji Ante Svetine. Odlazi u zasluženu mirovinu. Točan razlog nam nije rekao, ne želeći “izlaziti u novine”.

Neka nam ne zamjeri, ali morali smo napisati koju riječ jer su njegove mušterije bile uporne i senzibilizirane s njim i njegovim sinovima koji su uvijek bili vrijedni i ljubazni.

- Zašto, kako? Pogledajte malo te puste apartmanske zvjezdice koje ukrašavaju varoške kuće. Koliko god one donose dobit, toliko gase naš tradicionalni, donedavno veseli stil života. Kome prodat onu teplu štrucu kruva, onu s drobom ili pogaču crnu ili bilu? Jedno znam, kad god budem proša kraj pekare u Senjsku, ona će u mojim mislima biti otvorena a onaj topli kruv će mi se topit u ustima - napisao je Despalatović.

Mnoge Varošane vežu lijepa sjećanja uz pekaru “Ivić”, odakle se širio miris toplog kruha, a najdraži im je bio onaj “s drobom”.

Kada bi mu ostalo tijesta, šjor Ivić bi često djeci radio minijaturne “drobare” i dijelio ih njima. U toj pekarnici mogli su se kupiti tvrdi kolači, dreca, šegara... Pekara “Ivić” je bila “pod obavezno” nakon izlaska.

- Varoš stari, lipi, polako propada i nestaje - čuju se komentari kupaca dok ulaze u pekaru, rijetku butigu koja radi ove sezone u tom dijelu ovog kvarta. Ugostitelji su navukli zavjese na vrata i prozore i otišli na godišnji odmor. Rade tek radnici na uređenju novoga trga na Šperunu, koji nije svima “sjeo”. Nema više ni voćarnice, ni trafike, ni maranguna... Za koji dan ni pekare “Ivić”.

- Kupija sam burek s jabukom, nema boljeg! Baš mi je žaj šta zatvaraju. Sve se pretvara u apartmane, nema više malih obrta, zanata... - po izlasku iz pekare nostalgično nam je za kraj kazao motociklist Ivan Šola.

#PEKARA# VAROŠ# PEKARNICA# IVIĆ

Izdvojeno

04. srpanj 2020 04:53