StoryEditorOCM
Splitrade do subote

Zatvara kultna splitska gradska kavana, gosti piju oproštajne kave, a radnici susprežu suze: ‘Ostajemo bez plaće i otpremine...‘ A što će biti s hotelom?

Piše Merien Ilić
25. travnja 2022. - 15:33

Još jedan, nekadašnji ponos grada, ide pod ključ. Čuveni hotel “Bellevue”, s restoranom i kavanom, radi do kraja ovog tjedna, a potom se zatvara do daljnjega.

- Istina je. Rečeno nam je da radimo do 30. travnja, a onda ćemo svi na biro. Predugo je trajala ova agonija. Potpisivali smo ugovore na neodređeno, tako da nitko neće dobiti otpremnine. Imamo kolegicu kojoj fali tek tri godine do penzije i evo, ide i ona doma, bez ikakve naknade. Ne možemo vam više ništa reć. Obratite se stečajnom upravitelju. Samo napišite da su radnici nezaštićeni. I da ćemo svi na HZZ - kratko smo uspjeli čuti od djelatnika “Bellevuea”, gdje ih je ostalo oko 15. Nije im lako pričati o svemu ovom jer je stečaj proglašen još tamo davne 2001. godine, i postao je jedan od najdužih u povijesti ovih pravnih zavrzlama. No, ne čudi ništa, poznavajući naše prilike.

I zaista, pokušali smo bukirati sobu nakon 1. svibnja ove godine, no nijedan termin nam nije bio raspoloživ. Prava šteta jer, kako stoji u opisu, “ovaj se objekt nalazi na 14 minuta hoda od plaže. Hotel ‘Bellevue’ smješten je u povijesnoj zgradi u središtu Splita, a nudi restoran s prostranom terasom i klimatizirane sobe. Dostupan je besplatni WiFi. Sve jedinstveno uređene sobe sadrže TV, radni stol i vlastitu kupaonicu. Posluga u sobu dostupna je na zahtjev. Ovo je omiljeni dio odredišta Split za goste, na temelju nepristranih recenzija”, stoji na Booking.comu.

Spor Grada i ‘Laurusa’

U objektu je poslovala tvrtka “Laurus Bellevue” u stečaju, koja se u beskonačnom sudskom postupku pojavila kao umješač, a za suvlasnika smatrao se i Grad Split.

Koncem prošle godine, nakon osmogodišnjeg spora, Visoki trgovački sud potvrdio je presudu Trgovačkog suda u Splitu iz veljače 2013., kojom je “Laurus” d.d. u stečaju stekao vlasništvo nad gotovo cijelim hotelom “Bellevue”, ukupne površine od 2209 kvadrata u prizemlju jedan i dva, prvom, drugom, trećem katu te potkrovlju. Najavljeno je tada da će se hotel oglasiti na prodaju na međunarodnom javnom natječaju.

image
Bozidar Vukicevic/Cropix

U ožujku smo kontaktirali stečajnog upravitelja, koji nam je tad kazao sljedeće:

– Još uvijek nije donesena odluka o prodaji hotela, niti je izvršena procjena. Nadam se da će se to dogoditi tijekom ljeta – kratko nam je odgovorio stečajni upravitelj Maroje Stjepović na naš upit o konačnom rješavanju sudbine “Bellevuea”, odnosno namirenja oko 150 nekadašnjih radnika 16 tvrtki kćeri “Laurusa”, koji već godinama čekaju na rješenje ovog spora. Inače, firma “Laurus” davne 1990. godine zapošljavala je čak 1200 radnika u šezdesetak objekata!

Stjepoviću smo uputili i friški mail, no odgovor još čekamo dok se ispijaju zadnje kave na lijepom štekatu kraj fontane jer ovaj hotel i sama kavana u srcu su stanovnika Splita.

Kao jedan od najstarijih hrvatskih hotela, prvi put se spominje oko 1875. pod imenom Hotel de la Ville. Vodio ga je Spiridone Tocigl, a bio je poznat po znamenitoj kavani i ljekovitim kupkama uz nadzor hotelskog liječnika.

Početkom 20. stoljeća, kada turizam postaje “in” među gospodom, hotel mijenja naziv u Grand hotel Bellevue. Povijesni izvori kažu da je prvo veliko preuređenje provedeno 1933. godine, kada je hotel dobio grijanje, toplu vodu, lift i kupaonice uz sobe.

U njemu su odsjedali mnogi znani i neznani, između ostalih, Jacques Anatole François Thibault, poznatiji pod pseudonimom Anatole France, francuski književnik i nobelovac, a u svojim memoarima čuvena Agatha Christie napisala je da je provela divan medeni mjesec u hotelu u Splitu, baš u “Bellevueu”.

Po čemu ga se sve sjećamo?

 

Zgrada je bila kulisa za Smojino "Velo misto", kao i glavna baza Splitskog festivala u njegovim zlatnim vremenima, a u novije vrijeme i odlična lokacija za "Pričigin", festival pričanja priča...

- Uvik mi je bija gušt popit kavu u "Bellevuea". Zimi bi jutra bila rezervirana za penzionere koji bi sili na štekat s kesicom spize s Peškarije ili Pazara, a u popodnevnim satima bi se tu našle žene, prijateljice kojima je to misto bila omiljena štacija za ćakulu i tradicionalna druženja. Sićan se da bi moja ekipa, nakon cile noći u "Kakadua", prošvercali se u WC u kavani, pa bi se tamo umili, došli sebi i popili čaj u 6 i po, čim bi kavana otvorila.

Decentno misto, tradicionalno, misto dragih susreta u centru grada, domaće. Ka da si nekom doša doma na teracu - s nostalgijom se prisjetila Ives Cikatić, stanovnica Varoša koja je svoju ekipu pozvala na kavu u "Bellevua" prije nego što zatvori vrata do nekog boljeg vremena.

image

Hotel i kavana Bellevue

Bozidar Vukicevic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2023 07:22