StoryEditorOCM
SplitGDJE JE BROJ 39?

Zašto Splićani nemaju noćnu autobusnu liniju, a imali su je do pandemije? Direktor ‘Prometa‘ objasnio nam je razloge

Piše Milena Budimir
24. siječnja 2023. - 21:30

Da nema zabrinutih roditelja, ova bi nam priča, priznajemo, prošla "ispod radara". Grad Split nema noćnu autobusnu liniju!

– Baš nigdje na mrežnim stranicama ne mogu pronaći podatak kada i odakle polazi noćna linija broj 39, koja bi trebala povezivati TTTS s Lorom. Ne znam ni je li ta linija cjelogodišnja noćna ili je samo ljetna, turistička – tako nas je jedan tata zasuo pitanjima.

Pa potom dodao i kako je u gradu u kojem se destimulira posjedovanje vozila i promovira najmoderniji europski sustav javnog prijevoza sigurno došlo do pogreške.

image
Vladimir Dugandžić/Ilustracija/Cropix

Pridružila mu se potom i majka studentice koja ljeti honorarno radi u centru grada, završava s poslom debelo nakon ponoći i nema načina da se vrati kući osim – taksijem.

– Mi smo turistički grad koji ljeti živi cijelu noć, i javni bi prijevoz trebao biti budan – veli nam.

A Split je uistinu imao noćnu liniju sve do pandemije. COVID je unio nemir i zbog virusa je zaustavljeno prometovanje linije broj 39.

– Nakon smirivanja situacije pokušali smo vratiti liniju u funkciju, no nije bilo interesa. Poslije 22 sata naši autobusi imaju kapacitet popunjen tek pet posto – kaže nam Miroslav Delić, direktor "Prometa".

image
Joško Ponoš/Cropix

Dodaje kako pojedine autobusne linije imaju zadnji polazak u ponoć, neke i 15 minuta nakon ponoći, a prvi su polasci već oko 4.30. Specifičnost noćne linije mnogima nije išla u prilog jer je prometovala zadanim putem od TTTS-a duž Poljičke do Spinuta, a time su bili zakinuti, recimo, oni koji žive u sjevernim dijelovima grada. Mnogima je bilo zgodnije potegnuti "pjehe" doma nego raditi križaljku s autobusnom linijom.

– No, naša noćna linija i dalje ima dozvolu, stoji kao broj, ima odobrenje i, ako bude zainteresiranih, lako ju je uvesti – kazao nam je direktor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 21:30