StoryEditorOCM
Splitzabrinjavajuća situacija

Zašto se suše stabla na Marjanu? Stručnjaci imaju jednu dobru i jednu lošu vijest

Piše S.V.
30. studenog 2016. - 13:00
stabla_marjan1-190315.JPG

Zdravstveno stanje Park šume Marjan bila je tema konferencije za medije održane jutros u Banovini, a s koje stižu jedna dobra i jedna loša vijest.

Na konferenciji su govorili zamjenik gradonačelnik Goran Kovačević, direktor Javne ustanove Park šuma Marjan Robert Koharević i dr.sc. Milan Pernek, predstojnik Zavoda za zaštitu šuma i lovno gospodarstvo Hrvatskog šumarskog instituta iz Jastrebarskog.

Pernek je okupljene obavijestio kako na području park šume nisu pronađene borove nematode, što je dobra vijest jer je riječ o vrlo opasnom nametniku, no loša vijest je da još uvijek nije poznat uzrok sušenja borova.

- Nismo pronašli borove nematode što je velika, velika sreća za Split jer bi, da se pojavio ovaj nametnik, morali posjeći pola Marjana. No, još uvijek ne znamo koji je točan uzrok sušenja borova - poručio je Pernek te dodao:

- Mogući uzroci sušenja su globalne klimatske promjene, ali točan razlog znat ćemo tek nakon što provedemo dodatna istraživanja.

Na novinarsko pitanje suše li se marjanski borovi zbog građevinskih radova poput onih u Puntarskoj ulici, Pernek je odgovorio:

- Sigurni smo da to nije razlog. Također, sigurni smo i da starost stabala nije razlog jer se suše podjednako i mlada i stara stabla.

Ravnatelj park šume Koharević poručio je kako su do sada posjekli oko 350 borova, a čeka ih sječa još najmanje 300.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2023 21:34