StoryEditor
SplitZOVI PAUKA!

Zašto parking na Matejuški prilagoditi turistima kada ih možemo kažnjavati? Dok oni shvate za koga je to rezervirano, već su 'popili' kaznu...

Piše Ana Franić
16. kolovoza 2019. - 18:19
Kao uspomenu iz Splita furešti nose (i) račun iz pauk službe

Pronalazak slobodnog mjesta za parkiranje vozila u Splitu ravan je dobitku na lutriji, to znaju svi, pa i brojni motorizirani turisti.
Problem je to u svim kvartovima, ali najizraženiji je središtu grada tijekom ljetnih mjeseci kada se već brojnoj "floti" domaćih vozila pridruže i oni s inozemnim registracijama. S druge strane, vladajuće strukture vole se pohvaliti kako je Split veliko turističko središte okrenuto prema budućnosti.

Tako su na Matejuški osvanula i parkirališna mjesta omeđena zelenom signalizacijom s jasnim prometnim znakom kako su rezervirana za "električna vozila u svrhu turizma". Pohvalna je to inicijativa, ali upravo tu se i javlja problem na koji je upozorio naš čitatelj.

- Kao brodovlasnik u jednoj od najstarijih ribarskih lučica u Hrvatskoj, našoj poznatoj Matejuški stalno svjedočim mukotrpnom pronalasku slobodnog mjesta za parkiranje automobila nakon zabrane ulaska autom u samu lučicu. Međutim, primjetno je i prilično drsko, da ne kažem i bezobrazno ponašanje grada prema turistima. Naime, na zelenom označenom mjestu uz Trumbićevu obalu nalazi se prometni znak koji upozorava da su mjesta rezervirana za električna vozila u svrhu turizma nema nikakav prijevod, primjerice na engeski jezik kako bi bilo koji strani vlasnici automobila bili upozoreni i izbjegli drakonske kazne i odvoženje automobila paukom zbog nepropisnog parkiranja.

Vidio sam da uz sve spomenuto pojedini turistički agenti shvaćaju da su to privatna mjesta za parkiranje njihovih poslovnih vozila kao i prometne redare koji na licu mjesta zovu pauk-službu čim vide bilo koje pa i auto s inozemnim tablicama čiji vozač u pravilu ne razumije hrvatski jezik. Ne jednom sam gledao kako su se turisti obraćali redarima koji nisu znali ni "beknuti" riječ na engleskom i onda je nastajao kaos. Žalosno za jedan razvikani turistički grad - zaključio je naš čitatelj.

Čudi nas da nikome prilikom postavljanja prometnog znaka nije palo na pamet prevesti ga barem na engleski jezik, kako bi upravo turisti za koje to i radimo, razumjeli da svoje električne ljubimce tu bezbrižno mogu ostavljati. To više što su automobili na alternativni pogon puno češći kod stranih gostiju nego u voznom parku prosječnog Splićanina. Ovako, vrlo često kao uspomenu iz Splita furešti nose (i) račun iz pauk-službe...

#MATEJUŠKA#PAUK SLUŽBA#ELEKTRIČNA VOZILA#PARKING U SPLITU

Izdvojeno

06. srpanj 2020 17:17