StoryEditorOCM
SplitČUDNI DOGAĐAJI

Zašto odgajateljice u solinskom vrtiću plaču pred djecom? O mobingu nad ‘tetama‘ progovorili i gradski oci, a ravnateljica će: Informacije mogu naštetiti ugledu ustanove

23. listopada 2021. - 09:18

Željeli smo izvijestiti javnost o događanjima u gradskoj predškolskoj ustanovi "Cvrčak" jer smo početkom srpnja zaprimili službeni e-mail od sindikata u kojoj su navedene vrlo teške optužbe na račun Uprave vrtića.

Prema našim saznanjima radi se o snažnim indicijama da postoji mobing nadređenih prema nekim zaposlenicama. Tražili smo i očitovanje čelništva, u jednom je njihovu dopisu stigao šturi odgovor da ne postoje takve sumnje, a na zadnji nismo dobili odgovor, pa želimo reagirati na sve što se događa – kazao je Ivan Andabak (NLM) predsjednik Gradskog vijeća Solina, dodavši kako se i na prošloj sjednici lokalnog parlamenta pokušalo upozoriti na taj problem, te je od gradonačelnika Dalibora Ninčevića (HDZ) zatraženo da se pozove prosvjetna inspekcija.

Radna skupina

- Na sjednici smo načelno dogovorili radnu skupinu u kojoj su se trebali naći predstavnici Gradskog vijeća i izvršne vlasti kako bi konačno doznali što se to događa u "Cvrčku". To je vrlo osjetljiva tema jer je riječ o odgojiteljicama, i ako postoji opravdana sumnja da nad njima postoji mobing to treba riješiti, jer one rade s onima koji su najbitniji, a to su naša djeca – kazao je Andabak te naveo kako je Vijeće na sebe preuzelo odgovornost poduzeti određene akcije kako bi se loše stanje ispravilo, a kako bi zaštitili identitete i radna mjesta radnica spomenute ustanove.

image
Ivan Andabak i Vedran Duvnjak
Paun Paunovic/Cropix

Njegov stranački kolega, vijećnik Vedran Duvnjak, govorio je o zaključcima spomenute radne skupine na kojoj su, kako je rekao, osim predstavnika vlasti, bili i sindikalci, dva iz Zagreba i jedan iz Splita.

- O događajima u vrtiću svjedočilo je 12-13 odgojiteljica. Vrlo je važno naglasiti da su one tom prilikom govorile da se radi o prijetnjama, ucjenama i zastrašivanjima, kako su neke i plakale ispred djece u vrtićkoj grupi, to su stvari koje su nezamislive da se događaju. Kao gradski vijećnik nisam tu bio ni kao sudac, ni porota, niti to želim biti, ali jednostavno želim da se te stvari ispitaju da se više ne događaju u našim vrtićima – izjavio je Duvnjak.

- Ono što je u našoj moći jest tražiti neku stručnu pomoć na razini države, a to je prosvjetna inspekcija - zaključio je Andabak.

image
Vedran Duvnjak i Ivan Andabak
Paun Paunović/Cropix

S navodima predstavnika solinske predstavničke vlasti suočili smo Anđelu Biuk, ravnateljicu javne predškolske ustanove, koja je kazala kako ne zna za spomenuti radni sastanak.

- U slučaju da se održao sastanak u nekim drugim prostorijama, u organizaciji nekih drugih tijela, a tijekom kojeg je saslušan samo dio djelatnika "Cvrčka", te se eventualno raspravljalo o trećoj osobi (ili osobama) bez njihova saznanja, to je krajnje neprofesionalno. Izlaženjem u javnost sa sadržajem takvog sastanka te iznošenje neprovjerenih informacija koje mogu naštetiti ugledu vrtića kao ustanove te pojedinih djelatnika jest nezakonito i utuživo – ustvrdila je Biuk, navodeći kako su se povjereniku za zaštitu dostojanstva djelatnika obratile četiri djelatnice s pritužbom na povredu dostojanstva i kako su navedeni predmeti procesuirani temeljem Zakona o radu.

Očitovanje sudionika

- Konkretnije, povjerenik je zatražio očitovanje svakog sudionika događaja na koje su se djelatnice pozvale. Nakon detaljne analize dostavljenih očitovanja zaključeno je kako nije postojala povreda dostojanstva djelatnika. Podsjećam da su prema Zakonu o radu, djelatnice koje su smatrale kako je odluka povjerenika neprimjerena, imale pravo prekinuti rad pod uvjetom da su u roku od osam dana zatražile zaštitu pred nadležnim sudom.

U slučaju da su prekinule rad pod ovim okolnostima, djelatnice bi imale pravo na naknadu plaće u istom iznosu kojeg bi ostvarile u redovnom radu, a vrtić bi imao mogućnost zatražiti povrat isplaćene naknade jedino u slučaju da je pravomoćnom sudskom odlukom utvrđeno da nije povrijeđeno dostojanstvo zaposlenica. Napominjem kako ni jedna djelatnica nije zatražila zaštitu pred sudom - istaknula je ravnateljica i dodala:

- Kao ravnateljica ove ustanove, ako mi se bilo koji djelatnik obrati s bilo kojim problemom, nikada ne postupam jednostrano već isključivo konstruktivno, organizirajući sastanke sa svim sudionicima eventualne sporne situacije kako bi zajednički donijeli rješenje i zaključak. Također, takvi razgovori se dokumentiraju službenim zapisnikom.

Dakle, sve pritužbe koje su službenim putem zaprimljene u Upravu vrtića riješene su u zakonskom roku, dok sve drugo što nije pristiglo službenim putem, iz pozicije ravnateljice ne mogu komentirati jer o tome nemam saznanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2023 04:05