StoryEditor
Split'DAN PONOSA I DAN SRAMOTE'

Zašto je proslava 75. obljetnice oslobođenja Splita od fašizma prošla bez gradskih otaca?; 'Opara nam je rekao da cijeni antifašistički pokret, ali da ne može doći zbog protivljenja gradskih vijećnika'

29. listopada 2019. - 10:57

Svečanosti obilježavanja 75. godišnjice oslobođenja Splita od fašizma, koje su se u subotu održale na više lokacija u gradu, prošle su bez službenih predstavnika Grada i Županije.

Nitko iz lokalne vlasti nije se pojavio na centralnom događaju proslave, svečanoj povijesnoj tribini “75. godišnjica oslobođenja Dalmacije i antifašizam danas”, koju je u hotelu “Park” organizirala Udruga veterana Domovinskog rata i antifašista (VeDRA).

Taj upadljivi izostanak nagnao je jednog od predavača, povjesničara i sveučilišnog profesora dr. Hrvoja Klasića, da pred brojnim auditorijem ovu jubilarnu splitsku obljetnicu proglasi “i danom ponosa i danom sramote”:

– Dan ponosa jer slavimo veliki povijesni događaj oslobođenja od fašizma. A dan sramote zato što na proslavu nisu došli ni gradonačelnik ni župan – obrazložio je dr. Klasić.

Škorić protiv premijera

Doduše, na jutarnje polaganje vijenaca na Lovrincu (kod Spomen-kosturnice boraca NOB-a, kod Središnjeg križa i na Groblju hrvatskih branitelja) splitski gradonačelnik poslao je izaslanika, svojeg savjetnika za komunalu Ivicu Grubišića Giru.

Grad Split o tome izvještava i na svojim službenim stranicama, u tekstu pod naslovom “Vijenci za osloboditelje Splita u 2. svjetskom ratu”, gdje stoji kako je Grubišić “istaknuo dobru suradnju gradske vlasti s udrugama antifašista te izrazio uvjerenje u produbljenje te suradnje posebno kod zajedničkog obilježavanja značajnih datuma iz povijesti grada”.

Valja reći i da je Grad Split organizatorima platio najam dvorane hotela “Park” u kojoj se održavala svečana tribina, pa je tim čudnije što nitko iz Grada nije došao na tu tribinu.

Pogotovo što su došla dva izaslanika Vlade Republike Hrvatske: general Kornelije Brkić iz Ministarstva branitelja i kapetan bojnog broda Ivan Vuković iz Ministarstva obrane.

Drugim riječima, HDZ-ov premijer na antifašističku proslavu u Splitu šalje iz Zagreba čak dvojicu izaslanika, a iz HDZ-ove Banovine nije došao nitko. Nije vraga da gradonačelnik Andro Krstulović Opara ima nešto protiv osloboditelja Splita?

– Gradonačelnik je na sastanku uoči proslave bio vrlo afirmativan, rekao nam je da i obiteljski i osobno izuzetno cijeni antifašistički pokret, te da smatra kako su partizani kao osloboditelji bili pozitivci, ne ulazeći u poratna zbivanja. Ali rekao nam je da ne može doći na proslavu zbog protivljenja gradskih vijećnika – kaže nam predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić.

Znači li to da HDZ nema jedinstven stav prema antifašizmu, ili možda splitski HDZ, na čelu s Petrom Škorićem, opstruira Plenkovića?

– I prije sam isticao kako smatram da je gradonačelnik talac Škorića i drugih u vrhu gradskog HDZ-a, koji čak govore da Split nije oslobođen 1944., nego tek 1991. godine.

Zbog takvih ljudi mi danas u Splitu imamo dvije ulice žrtava komunizma, a ni jednu ulicu žrtava fašizma, iako se cijeli Split 1941. digao u partizane – veli čelnik Udruge antifašista i antifašističkih boraca (UAAB) dr. Josip Milat. Njegovu priču potvrđuje i Britvić:

Lažni obzir

– Direktno mi je Škorić rekao: “Ja ne mislim da je 1944. bilo oslobođenje grada i zbog braniteljskih udruga to se ne može podržati” – prepričava nam čelnik VeDRA-a, te nastavlja:

– Ja sam mu odgovorio da smo mi u VeDRA-i svi branitelji i da smatramo da je pobjeda iz 1995. nastavak pobjede iz Drugog svjetskog rata, koju je cijeli Split slavio. Čak su i crkvena zvona 1944. slavila pobjednički ulazak partizana u Split i oslobođenje grada – završava Britvić.

Ako je šef splitskog HDZ-a doista naložio da se proslava oslobođenja Splita ignorira iz “obzira prema braniteljskim udrugama”, stvari tek tu postaju ozbiljno bizarne. Naime, svečanu tribinu u hotelu “Park”, kako smo naveli, organizirala je upravo jedna braniteljska udruga – rečena VeDRA.

Dakle, tribinu je otvorio i uvodnu riječ održao predsjednik VeDRA-e Ranko Britvić, moderator skupa bio je tajnik VeDRA-e dr. Zoran Radman, a tribinu je govorom zahvale zaključio VeDRA-in potpredsjednik, general HV-a Veselko Gabričević.

U Središnjem odboru ove udruge sjedi još jedan general HV-a, Luka Džanko, a član Suda časti je admiral HRM-a Josip Erceg. Zar su Škoriću ovi branitelji manje vrijedni od drugih?

Čekaj: stvara li to splitski HDZ razdor među braniteljima Domovinskog rata?

Gradonačelniku smo uputili nekoliko pitanja na ovu temu, ali do zaključenja broja nije na njih odgovorio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 00:11