StoryEditorOCM
SplitGROZNI UVJETI RADA

Zaposlenik splitskog zoološkog vrta iznosi teške optužbe na račun ravnatelja: ‘Namješta poslove i tjera nas da radimo i tijekom bolovanja!‘ Reagirala je i inspekcija rada...

Piše Sandi Vidulić
30. studenog 2022. - 11:35

Zoološki vrt postao je zadnjih godina mjesto koje sve više zaokuplja pažnju Splićana i drugih posjetitelja. Posljednje tri godine broj posjetitelja ove lokacije na Marjanu povećan je čak za 500 posto, tvrdi jedan od zaposlenika, naš sugovornik Hrvoje Cokarić, koji, međutim, iznosi tamnu stranu priče koja je kulminirala njegovim prijavama nadležnim inspekcijama protiv ravnatelja.

Cokarić je u kulturnim krugovima poznat kao multimedijalni umjetnik, a u ZOO vrtu je zaposlen kao timaritelj.

Tamo je osmislio više programa, poput dječjih rođendana, edukativnih radionica, predavanja i kulturnih događaja. Prvi čovjek ove institucije je Nediljko Ževrnja, brat bivšeg HDZ-ova župana Zlatka, koji je ravnatelj ZOO vrta i Prirodoslovnog muzeja još od 2000. godine.

image

Nediljko Ževrnja

Paun Paunović/Cropix

Ove godine Odbor za financije nije usvojio izvješće o radu Prirodoslovnog muzeja i Zoološkog vrta za 2021. godinu, niti ga je prihvatilo Gradsko vijeće, ali Ževrnja je i dalje ostao “u sedlu” jer ga podržava Upravno vijeće te gradske ustanove.

Nezadovoljni Cokarić se prije mjesec dana obratio otvorenim pismom Upravnom vijeću u kojem je iznio niz optužbi na račun Ževrnje tvrdeći, između ostalog, da je zaposlenike tjerao na prekovremeni rad i da je Cokarić morao raditi čak i za vrijeme bolovanja.

image
Ante Čizmić/Cropix

Zaštita od diskriminacije

Da doista postoje loši uvjeti rada u ZOO vrtu potvrdila je inspekcija rada. Na temelju Cokarićeve prijave državna inspektorica je podnijela “Optužni prijedlog Prekršajnom sudu u Splitu protiv poslodavca i odgovorne osobe istog zbog počinjenja prekršaja iz čl. 65. st 3. Zakona o radu kažnjiv po članu 229. st. 16. i st. 2. istog Zakona, odnosno zbog prekovremenog rada radnika dužeg od 50 sati tjedno”.

Također, inspekcija je naredila Ževrnji da “pravilnikom o radu uredi postupak i mjere za zaštitu dostojanstva radnika te mjere zaštite od diskriminacije”.

- Poznat sam kao izrazito mirna osoba bez ikakve povijesti nasilnog ili kriminalnog ponašanja, te je meni i mojim kolegama ovakvo ponašanje ravnatelja enigma, a u zdravstvenom smislu se zbog navedenih stvari osjećamo ugroženo – tvrdi Cokarić, te dodaje kako su njegovi problemi počeli kada nije htio pristati na zapošljavanje koje je smatrao spornim.

image
Privatni album

’Guranje’ biljeterke

– Moji su problemi počeli kada sam bez ikakve najave, kao član prijamne komisije primio inkriminirajuću SMS poruku od ravnatelja u kojoj mi sugerira koji bi od kandidata trebao proći na natječaju za zaposlenje na mjesto biljeterke u ZOO vrtu, pa sam nakon toga tražio da me se izuzme iz prijemnih komisija i izrazio negodovanje takvim načinom primanja ljudi u javnu službu. Moji su se problemi intenzivirali kada sam podnio prvu od više pritužbi na rad osobe koja ugrožava čitavi kolektiv – objašnjava Cokarić.

– Potpuna eskalacija nasilja prema meni uslijedila je nakon što sam prigovorio Upravi da već godinama tretira zaposlenike mimo ZOR-a, a tada su počele i skrivene prijetnje koje doživljavam kao ozbiljnu ugrozu za mene i moju obitelj – tvrdi ovaj zaposlenik marjanskog Zoološkog vrta.

– Minimalno tri puta sam dokumentirano za vrijeme bolovanja radio poslove za muzej, od čega zadnji put na nagovor iz Županije i ravnatelja, kako muzej ne bi platio novčane penale zbog neizvršavanja obveza iz potpisanih ugovora. Sumnjam da su neke od mojih muzejskih aktivnosti izostavljene iz službenih izvještaja ili pripisane drugim osobama – smatra Cokarić.

Navodi kako je u zadnjih godinu dana imao više ortopedskih povreda na poslu, kaže da će za jednu od njih četvero njegovih kolega na sudu potvrditi da su bili prisutni kada ga je Uprava muzeja odgovarala od prijave ozljede na radu, pa je na njihov nagovor pristao na kraju da se slučaj zataška.

image
Tom Dubravec/Cropix

– U zadnjih 12 mjeseci imam pet dijagnoza dvaju neuropsihijatara (KBC Firule), koji tvrde da imam psihičke probleme uzrokovane nepravdom na radnome mjestu, a svaka od dijagnoza je teža od prethodne (recentne kažu; disfunkcionalan), i svaka se dijagnoza s jasnom vremenskom korelacijom može vezati na moje službene pritužbe ravnatelju koje su ostale neodgovorene – kaže Cokarić.

Neplaćeni sati

Navodi dalje kako je više zaposlenika spremno povjedočiti da su iz empatije prema kolegama i životinjama koristili samoinicijativno svoje slobodne dane i bolovanja da rade neplaćene prekovremene sate, kako bi omogućili minimum funkcionalnosti ZOO vrta.

Cokarić tvrdi da su djelatnici znatno podigli ugled i vidljivost ustanove, a većina ih radi za plaću nešto veću od minimalca. Nikakva stimulacija, niti u vidu humanijih radnih uvjeta nije im, kaže, ponuđena, a većina zahtjeva vezanih za unaprjeđenje poslovanja je odbijena, najčešće bez pisanog traga ili obrazloženja.

image
Vojko Bašić/Cropix

– Ja i više zaposlenika ustanove mišljenja smo da nam je Uprava muzeja hotimice uskratila prava zajamčena kolektivnim ugovorom te srodnim dokumentima. Premda je ZOO vrt zasebna ustrojbena jedinica, već godinama nemamo imenovanog voditelja, te nemamo nikakvog realnog utjecaja na politiku poslovanja ZOO vrta – ističe Cokarić.

– Situacija je kulminirala ovo ljeto kada je ravnatelj usred protupožarne sezone naredio odspajanje hidranta i vatrogasnih crijeva s najkritičnije točke ZOO vrta gdje je prošle godine dva puta gorjelo, a tijekom jednoga gašenja zaposlenik ZOO vrta je pretrpio ozljedu – navodi Cokarić te kaže kako im je s opskrbom vodom pomogla Ingrid Pečarević, stručna voditeljica u Javnoj ustanovi za upravljanje park-šumom Marjan.

Zvali smo ravnatelja, traži pisanu komunikaciju

 

Zvali smo ravnatelja Ževrnju koji nam je poručio da mu pošaljemo na mail pitanja o kojima će se očitovati. Nazvali smo ga na mobitel za koji nam je Cokarić pokazao sliku da je s njega dobio poruku vezano za natječaj za zaposlenje.

Osim te poruke, Cokarić na slici ima i poruku u kojoj ga Ževrnja upućuje da izbriše prethodnu na kojoj stoji uputa za koga treba dati glas. Nediljko Ževrnja se iznenadio kad smo ga zvali na taj broj, rekao je da mu je to privatni mobitel, te da ga na njega ne zovemo. Dao nam je broj službenog mobitela na koji ga možemo zvati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2023 05:53