StoryEditor
Splitakcija referendum

Zaposlenica u splitskoj gradskoj upravi tražila od kotareva dodatne lokacije za prikupljanje potpisa protiv Istanbulske konvencije?

17. svibnja 2018. - 20:24

Gradska uprava ustupila je bez naknade 18 mjesta na kojima dvije odvojene građanske inicijative do 27. svibnja prikupljaju potpise kako bi se u slučaju dovoljne podrške građana raspisali referendumi o otkazivanju netom izglasane Istanbulske konvencije te o promjeni izbornog sustava.

No, organizatori tih projekata, iza kojih stoje omiljene figure krajnje desnice na nacionalnoj razini, tražili su od Banovine sedam puta više mjesta nego što im je to u konačnici odobreno.

- Inicijative "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj" zatražile su 110 mjesta u svim dijelovima Splita, no zahtijevane lokacije bile su nedovoljno precizno opisane, a tijekom postupka smo za većinu utvrdili da uopće nisu pod upravljanjem Grada. Iz toga razloga smo im dodijelili zajednička mjesta za prikupljanje potpisa, najprije 10, a zatim još osam. Od mjesnih odbora i gradskih kotareva zatražili smo da nam dostave svoje prijedloge kako bismo u budućnosti znali s kolikim brojem potencijalnih lokacija raspolažemo za slične situacije - kazala nam je Natali Ribičić, voditeljica gradskog Odsjeka za javne površine.

Odgovor koji smo dobili iz Banovine samo potvrđuje navode iz dopisa u čijem smo posjedu, a koji je administrativnim tajnicima gradskih kotareva i mjesnih odbora upućen u ime savjetnice za javne površine Silvane Dragun, koja je i sama aktivna sudionica manifestacija i projekata koji su bliski organizatorima prikupljanja potpisa.

 

- Zamoljeni smo da predložite što više lokacija u vašem kotaru ili mjesnom odboru koje bi bile prigodne za prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma u organizaciji Građanske inicijative. Naravno, to se ne odnosi na kotarske prostorije jer su to službene prostorije Grada - navodi se u dopisu koji je u ime savjetnice Dragun poslao niže rangirani činovnik u Banovini, i to na adrese brojnih kotareva i mjesnih odbora koji administrativno pripadaju Gradu Splitu.

Dvije spomenute građanske inicijative s prikupljanjem potpisa su krenule protekle nedjelje, većinom na pripadajućim štandovima ispred katoličkih crkvi, a cilj im je u dva tjedna prikupiti po 374.740 potpisa za raspisivanje pojedinačnih referenduma. Prostor za prikupljanje potpisa građana besplatno im je ustupljen i u Šibeniku, dok u Dubrovniku nisu niti zatražili dozvolu.

"Centar za prirodno planiranje obitelji", koji stoji iza inicijative "Istina o Istanbulskoj", potužio se da im je riječki poteštat, SDP-ov Vojko Obersnel, zabranio prikupljanje potpisa na javnim površinama. Protiv toga se izjasnio i njegov stranački kolega Matko Burić, načelnik Općine Gradac na Makarskoj rivijeri, a nisu zadovoljni ni situacijom u Zagrebu jer im se, kako su naveli, s potpisom gradonačelnika Milana Bandića naplaćuje 100 kuna dnevno po jednom potpisnom mjestu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. lipanj 2021 18:20