StoryEditorOCM
SplitZA ŠUMU BEZ AUTA

Na Marjanu prosvjedovale stotine biciklista i pješaka

Piše MERIEN ILIĆ JAKOV PRKIĆ/HANZA MEDIA
1. kolovoza 2020. - 19:29

Kako bi još jednom pokušali stati na kraj iritantnom i preopasnom propuštanju automobila na marjansku šetnicu, članovi Društva Marjan organizirali su ove subote poslijepodne prosvjed 'Za Marjan bez auta!'. Brojni građani pridružili su im se u prosvjednoj vožnji od Instituta do Bena gdje su ih čekali oni koji su prošetali do dogovorenog mjesta.

– Promet unutar Park-šume Marjan reguliran je odlukom gradonačelnika Ive Baldasara iz 2014. godine koji je dopustio povećanje prometa na Marjanu u korist restorana na Benama. Trenutačni gradonačelnik Andro Krstulović Opara nije pokazao interes mijenjati je i zabraniti promet na navedenom području, unatoč višestrukim zahtjevima Društva Marjan.

Krajnji domet brige za bicikliste bilo je cvijeće koje je poslao članici Društva Marjan 2018. godine kada ju je vozilo Javne ustanove oborilo kraj uvale Bene. Svođenje prometa na Marjanu na najmanju moguću mjeru odnedavno traži i načelnik PU splitsko-dalmatinske, ali gradonačelnik je umjesto konkretnih poteza – promjene odluke o prometu na Marjanu, odlučio prozvati JU PŠ Marjan koja nema ovlasti mijenjati odluku, već isključivo provodi odluku gradonačelnika – kazali su organizatori  u ime kojih je govorio Bojan Ivošević.

Oni nisu podržali gradonačelnikovo "Rješenje o osnivanju i imenovanju povjerenstva za revidiranje i izmjenu Zaključka o korištenju prometnica u dijelu PŠ Marjan" smatrajući kako treba djelovati sad i odmah, a ne otezati s osnivanjem povjerenstava koja se rijetko sastaju.

Uoči prosvjeda Opara je za Slobodnu Dalmaciju kazao kako potpuna zabrana prometovanja nije moguća zbog vlasnika nekretnina i zaposlenih kojima treba omogućiti prolazak, a posebno osobama s invaliditetom te da se treba znati točan broj izdanih dozvola.

– Izdavat će se ograničen broj dozvola, a neće biti ni propuštanja taksija za goste koji idu do restorana na Benama. Moram iskreno reći da ima puno dobroga i korektnog u odluci mog prethodnika Baldasara, ali jednostavno se to nije u potpunosti provodilo - kazao je Opara u čijem povjerenstvu 'sjede' predstavnici kotareva Spinut, Varoš i Meje, iz gradske komunale Damir Ordulj i Damir Babić te gradonačelnikov savjetnik Tomislav Gojo. IIvošević je predložio i predstavike civilnog sektora u povjerenstvo.

No, građani su velikim odazivom i komentarima pokazali kako im je dosta automobila na Marjanu. U subotu ujutro došlo je i do incidenta na Institutu tijekom triatlon utrke, kada je vozač BMW-a fizički napao čovjeka zaduženom za osiguranje staze.

- Ilegalne sadržaje na Benama je trebalo odavno srušiti i vratiti uvalu u prvobitno stanje, pa sada ne bi trebao nikakav prosvjed - smatra jedna Splićanka.

Čula su se slavlja na Benama gdje se za te svrhe propuštaju vozila u velikom broju. - Od najbližeg parkinga na Prvoj vodi do Bena je svega kilometar. Pa zar se to ne može prošetati m?! - čuli su se komentari.

-došla sam prisvjedovati za svoj dnevni boravak! - veli Ana Lazarević. Domagoj Kliškinić je svakodnevno na Marjanu. Susreti s vozilima su također svakodnevnica.

'Stalno su neke gužve s autima.preopasno je to.Šta bi trebali oni koji žive na Pjaci isto dolazit autima do kuća?!Za Marjan bez auta! - viknuo je zajedno s mnogobrojnim Splićanima .

PRIJE:

Za sada je oko 300 ljudi, što biciklista, što građana na Marjanu, javlja naš fotoreporter, a biciklistički prosvjed 'Za Marjan bez auta' - prosvjednu vožnju od rampe iznad Instituta do Bena krenuo je.

-Andro tražimo novu odluku sad i odmah!

Koliko građana mora stradati da bi vi stavili jedan potpis?!? Dosta je bilo da krkani ugrožavaju građane u rekreaciji na Marjanu!

Prestanite kupovati vrijeme svojoj koaliciji s povjerenstvom i već danas donesite novu odluku!, napisali su na Facebooku iz Društva Marjan nekoliko sati prije početka prosvjeda.

Podsjetimo, početkom srpnja ove godine na prometnici između Bena i Instituta u naletu automobila na bicikl ozlijeđeno je dijete. Organizatori prosvjeda poručili su i tada kako je odgovornost kada je u pitanje promet vozila tim dijelom Marjana na gradonačelniku.

Događaj je organiziran na Facebooku.

Osim biciklista, koji su već zauzeli svoje pozicije i ostali građani mogu im se još uvijek pridružiti na parkiralištu kod Bena gdje će dočekati biciklističku kolonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2023 17:47