StoryEditor
Splitukopana trafostanica

Započelo rušenje garaža na Plokitama: kapitalno ulaganje HOPS-a od vitalne je važnosti za grad

3. ožujka 2020. - 23:25
Božidar Vukičević/HANZA MEDIA

Prizor na rubnom dijelu splitskih Plokita, točnije u blizini križanja Bušićeve i Vinkovačke ulice, naveo je ovih dana prolaznike na razna nagađanja.

Započelo je, naime, rušenje objekata u vlasništvu tvrtke “Hrvatski operator prijenosnog sustava” (HOPS), jedinog operatora elektroprijenosnog sustava u zemlji i vlasnika cjelokupne nacionalne mreže. Njihovi prostori na Plokitama desetljećima su bili u u funkciji garaža i radionica za popravak vozila i opreme, a mnogi su se građani zapitali što će za koji mjesec ili godinu zateći na tom mjestu.

Kontaktirali smo stoga Nadu Kolegu, HOPS-ovu glasnogovornicu, koja nam je potvrdila da je na spomenutoj lokaciji započelo uklanjanje postojećih objekata radi izgradnje nove trafostanice Sućidar, snage tri puta 40 megavata, ali ona će, stručnim rječnikom rečeno, biti “ukopana trafostanica”.

- Izgradnja trafostanice “Sućidar” zajednička je investicija Hrvatskog operatora prijenosnog sustava i tvrtke “HEP-Operator distribucijskog sustava” iz sustava HEP grupe, odnosno njihova distribucijskog područja “Elektrodalmacija” - kazala je Kolega.

Predviđeno trajanje radova je dvije i pol godine, pa bi se novoizgrađena trafostanica trebala pustiti u pokusni rad krajem svibnja 2022. godine.

- Osim izgradnje trafostanice “Sućidar” predviđena je i izgradnja 20-kilovoltnog raspleta u Vukovarskoj i Bušićevoj ulici. Procijenjena vrijednost investicije je oko 175 milijuna kuna s PDV-om. Izvođač radova izabran je javnim natječajem, a riječ je o zagrebačkoj tvrtki “Dalekovod”.

Izgradnjom elektroenergetskog objekta napustit će se vanjsko 110/35 kilovoltno postrojenje (smješteno odmah do radionica koje se ruše, op.a.), koje je staro više od 50 godina. Ovo kapitalno ulaganje od vitalne je važnosti za grad jer će se elektroenergetsko napajanje podići na višu razinu i omogućiti bolje napajanje budućih novih investicija i objekata na području Splita - javljaju iz HOPS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

22. studeni 2020 14:11