StoryEditor
SplitSJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA

Puljak o uhićenim zaposlenicama Banovine: One su suspendirane, postupit ćemo striktno po zakonu; Agenda zbunila vijećnike: Čemu služi ovaj dokument?!

29. srpnja 2021. - 09:59

15:45

Bez rasprave su usvojene točke vezane uz ukidanje statusa javnog dobra pojedinih čestica i upisa vlasništva na Grad te izbori članova komisija, vijeća, odbora i povjerenstava. Sjednica je okončana u 16 sati.

15:15

Grad Split se nije na vrijeme uhvatio u koštac s problemom odvajanja otpada, kazao je Hrvoje Akrap iz Službe za izgradnju i upravljanje projektima predstavljajući izvješće o gospodarenju otpadom od siječnja do lipnja 2021. godine. Napomenuo je da je do lipnja odvajanje poraslo na 8,2 posto, što još nije dovoljno.

Uslijedila je rasprava, a vijećnici su imali brojna pitanja o planovima za odvajanje, izgradnji infrastrukture, regulaciji naplate, edukaciji građana... Na pitanja su odgovorili Ivošević i Akrap, a nakon glasovanja je s 22 glasa prihvaćeno izvješće.

14:00

Prilikom rasprave o tržnicama ponovilo se pitanje zašto su bivšim zakupnicima "Tržnica Hippos" ponuđeni ugovori u trajanju od šest mjeseci i zašto je rok tako kratak.

Gradonačelnik Puljak je kazao da su učinili što je moguće, da vode računa da se poslovanje nastavi i da se nikome ne ugrozi opstanak. Zasad su ugovori dodijeljeni na šest mjeseci, a zatim će biti raspisan natječaj. Predložio je tematsku sjednicu na ovu temu u jesen. Usvojene su točke vezane uz preuzimanje tržnica od strane Parkova i nasada i korištenje javnih površina.

11:30

Nakon vijećničkih pitanja, uslijedila je desetominutna pauza, a zatim se prešlo na dnevni red.

Usvojeni su zapisnici konstituirajućih sjednica. Uslijedio je izbor članova i zamjenika članova Savjeta mladih, a zatim i prijedlog o usvajanu Lokalnog plana provedbe Agende 2030 za održivi razvoj.

Plan je predstavila Radojka Tomašević iz Službe za međunarodne i EU projekte.

Mogli smo čuti da je ovaj projekt proveden s partnerima iz Italije, Francuske, Velike Britanije.., a cilj UN-ove Agende je postizanje održivog razvoja kroz društvenu, ekološku i ekonomsku dimenziju. U Splitu je cilj postići rodnu ravnopravnost, učiniti gradove uključivim, sigurnim i održivim, poduzeti akcije u borbi protiv klimatskih promjena i slično, što će se pokušati primjenom brojnih mjera poput povećanja kapaciteta za beskućnike, prilagođavanja javnih površina OSI, poticanja volonterskih programa... Smjernice iz plana provedbe bi trebale biti uključene u Strategiju razvoja grada Splita do 2030. godine.

Za riječ se javio Josip Markotić.

- Uz najbolji trud da nađem smisao u ovom dokumentu, nije mi uspjelo. Ne znam kad sam zadnji put pročitao nešto ovako besmisleno i neupotrebljivo, ova agenda je prelijevanje iz šupljeg u prazno. Baš me zanima koliko je plaćeno, to ćete mi reći. Tvrtka Urbanex se našla da otkriva što i ptice na grani znaju, da nam je grad zapušten - kazao je Markotić.

Naveo je i da nije niti spomenut problem manjka stambenih kvadrata za tisuće mladih obitelji osim u subvencioniranju najma stanova u vlasništvu Grada, kojih nema toliko.

- Licemjeran je prijedlog agende, kad znamo da u posljednjim godinama nismo uspjeli riješiti problem niti za deset obitelji koje su poslale zahtjeve. Apsurdnost je i smanjenje siromaštva, a povećanje kapaciteta za beskućnike. Čemu smještaj ako ćete iskorijeniti siromaštvo? - upitao je Markotić, a zatim i zatražio podatak koliko je plaćena izrada dokumenata, što se događa ne usvoji li se Agenda i je li njezina primjena obavezna.

Javili su se i Baričić, Matijević, Franić, Kotur, Visković i Ramljak, navodeći brojne nelogičnosti. Ni njima nije jasno koji je smisao ovog dokumenta, a Kotur i Visković su predložili povlačenje dokumenta s dnevnog reda. Dokument nije obvezan, odgovorila je Radojka Tomašević, a potrošen je oko 200 tisuća kuna i puno radnih sati.

- Drago nam je da ste nam dali smjernice za poboljšanja - zaključila je. Komentirao je i Puljak, a zatim i sam predložio povlačenje dokumenta s dnevnog reda. Prijedlog je poučen.

10:15

Ante Franić (SDP) je pitao što se događa sa Žnjanom i hoće li od županije tražiti upravljanje pomorskim dobrom na području Splita.

- Uputit ćemo ovih dana službeno pitanje što je sa statusom natječaja, a neslužbeno imamo informaciju da su donijeli odluku, a treba proći samo još jedan korak, a to je sjednica vlade - kazao je Puljak.

Dodao je da su pokrenuli inicijativu da Grad preuzme upravljanje pomorskim dobrom.

Branka Ramljak iz NL Ramljak-Mamić upitala je tko upravlja Odsjekom za prostorno uređenje nakon uhićenja Lade Pocrnić Mladinić i Ljiljane Poletti Kopešić.

- Postupamo striktno po zakonu u kojem stoji da kad su u pritvoru, suspendirani su automatski, a njihove poslove preuzimaju drugi djelatnici. U kontaktu smo sa službama i postupit ćemo striktno po zakonu - kazao je Puljak.

10:00

Goran Kotur iz SDP-a je pitao Puljka je li komunicirao nakon dolaska na gradsku vlast s premijerom Andrejom Plenkovićem i o kakvim su strateškim projektima razgovarali.

- Nismo. Pripremamo komunikaciju s njim, analiziramo sjednicu Vlade u Splitu iz 2018. godine i prikupljamo ideje od gradskih službi. Uskoro ćemo pripremiti poziv premijeru da posjeti Split ili održi sjednicu u Splitu - kazao je Puljak.

Mostova Ivana Ljulj je pitala koliko djece nije upisano zbog neispunjavanja uvjeta i je li bilo moguće podnošenje prijave za djecu koja nisu navršila godinu života do 31. kolovoza.

- Ono što ja znam je da naši vrtići nisu predviđeni za rad s djecom od 6 mjeseci do godinu dana - kazao je Puljak. Riječ je prepustio pročelniku Odsjeka za obrazovanje Mati Omaziću.

- Svi roditelji su mogli podnijeti prijavu. U tijeku je žalbeni postupak za neupisanu djecu, sutra će se znati rezultati - kazao je Omazić.

Stipe Božić je imao pitanje o postupcima jednostavne nabave i zapošljavanja u gradskim tvrtkama.

- Razmišlja li se preko elektroničkih oglasnika javne nabave prikazati i jednostavna javna nabava? Hoće li biti lako dostupni i podaci o zapošljavanju u gradskim firmama? - zanimalo je Božića.

- Posvećeni smo da naše poslovanje bude što transparentnije. Namjeravamo i objediniti sve nabave, da bude preglednije. Drago mi je da pitate ta pitanja, vaša politička opcija je imala priliku za sve to, ali nije uvela. Uvest ćemo provođenje javnog natječaja kao obavezu u gradske firme - odgovorio je Puljak.

Josip Markotić (Most) je apelirao na Ivoševića da riješi situaciju na Kašjunima.

- Svjesni smo problema, mogu obećati da ćemo postupati. Nažalost, imamo toliko situacija koje nisu u sladu s komunalnim redom, ali što prije ćemo postupati - kazao je Ivošević.

Igor Stanišić (HGS) je naveo situaciju s postavljanjem Upravnog vijeća Javne ustanove športski objekti.

image
Vojko Bašić/Cropix

- Što bi aktivist Bojan Ivošević kazao dogradonačelniku Ivoševiću za imenovanje Čulara? - pitao je Stanišić.

- Vaša opcija, vaši članovi UV-a su dan nakon izbora dali na upravljanje privatnoj tvrtki i oštetili grad za nekoliko milijuna kuna. Tada smo razriješili UV i imenovali privremeno da spriječimo da se i dalje javnim novcem upravlja kako ste navikli, a to je da ide u privatne džepove - kazao je Puljak.

- Aktivist bi zamjeniku vjerojatno rekao da blokira parking i ne dopusti parkiranje, a zamjenik bi rekao aktivistu da se razmotri kaznena prijava jer je ugovor suprotan odlukama Gradskog vijeća. Javni novac ovog grada više neće curiti u privatne džepove već će se investirati u našu infrastrukturu - kazao je Ivošević. Podsjetio je da je u tijeku natječaj za upravna vijeća i nadzorne odbore, na koji je stiglo više stotina prijava, koji će biti stručni, a ne stranački pogodni.

image
Vojko Bašić/Cropix

Stanišić je inzistirao da se odgovori na pitanje, na što mu je Ivošević kazao da prati svaku sjednicu UV JUŠO i da nema štetnih odluka, a ako ih bude, on će reagirati.

09:40

Jelena Burazin (HDZ) je upitala hoće li se nastaviti praksa subvencioniranja cijene vrtića ili roditelji vrtićke djece trebaju strahovati da će biti ukinuta. Pitala je i što je s neupisanom djecom.

- Ta odluka gradskog vijeća da se izjednače cijene u vrtićima je dobra i namjeravamo s njom nastaviti. Imat ćete kao vijećnica priliku složiti se s tom točkom ili ne, kad se bude glasalo o proračunu. Sve više je roditelja odlučilo djecu upisati u vrtiće, to je dobar trend, ali i sve je više djece jasličke dobi koja se upisuju, pa smo suočeni sa situacijom da nema dovoljno kapaciteta. Ostalo je 550 djece u prvom roku, a u tijeku je žalbeni rok koji istječe sutra. Imali smo sastanke s ravnateljicom i situacija je takva da će se pola neupisane djece ponuditi upis, a jedan dio jasličke dobi će ostati neupisano.

Velik je pritisak, a sve je više roditelja koji odgađaju odlazak djece u školu, pa ostaju duže u vrtiću. Imamo i sve više djece s poteškoćama u razvoju, koja imaju prednost pri upisu. Ima i sve više jasličke djece, pa sve skupa uzrokuje manjak kapaciteta - kazao je Puljak.

Dodao je da se razgovara s privatnim vrtićima o mogućnosti otvaranja dodatnih grupa, ali i zapošljavanja dodatnih odgajatelja za rad s djecom s posebnim potrebama.

- Imamo ideja kako povećati te kapacitete već sljedeće godine, a možemo organizirati i tematsku sjednicu da razgovaramo o tome, da vas uputimo što se događa na tom polju - kazao je Puljak.

HDZ-ovac Sandro Jelavić je upitao što je s mjerama za poduzetnike, a odgovorio je dogradonačelnik Antonio Kuzmanić.

- Za prijevoznike smo dogovorili produženje koncesije bez naknade. To je samo jedan od primjera. Razgovaramo sa svakim poduzetnikom ponaosob i udrugama. Najvažnije za pomoć poduzetnicima radi dogradonačelnik Ivošević koji zaustavlja nesavjesne poduzetnike da se pandemija ne širi - odgovorio je Kuzmanić.

09:25

HDZ-ov Božo Zadro upitao je što se događa s POS-om na Korešnici.

- To je projekt koji trebamo nastaviti dinamikom kojom se već radi. Znam da ste nositelj tog projekta i uskoro ćemo vas pozvati na jedan sastanak gdje ćete biti upoznati s novostima - kazao je Puljak.

Igor Skoko je izrazio želju za konstruktivnim pitanjima od strane vijećnika. Kazao je da ima bizarna iskustva sa sjednica Županijske skupštine. 

- Usred pandemije, jedan HDZ-ov vijećnik se ustao i pitao župana kako napreduje preimenovanje aerodroma.

Predsjednik Prkić ga je upozorio da se ne radi o pitanju.

SDP-ov Davor Matijević je upitao na temelju čega su Parkovi i nasadi dali ugovore za tržnice i kioske. Upitao je i koji je plan i dinamika uređenja tržnica i Hrvojeve ulice.

Puljak je kazao da će odgovor dobiti pismenim putem.

- Svoju smo dužnost preuzeli 7. lipnja, a tržnice smo otvorili 1. srpnja, kako građani ne bi ostali bez tih usluga. Neke smo probleme naslijedili. Imat ćemo točku dnevnog reda na kojoj će se raspravljati, a ostalo ćete dobiti pismeno - kazao je Puljak.

Srđan Marinić je pitanje uputio Almi Peroš, voditeljici Službe za unutarnju reviziju vezano uz gospodarenje Park-šumom Marjan.

- Ta služba je dva puta provela reviziju u Javnoj ustanovi, pa postavljam pitanje smije li Javna ustanova gospodariti šumom u park-šumi Marjan? - upitao je Marinić.

Puljak mu je kazao da će odgovor dobiti pismenim putem.

RANIJE

Predsjednik Gradskog vijeća Jakov Prkić je u 9 sati na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje otvorio prvu redovnu sjednicu novog saziva gradskog parlamenta.

Na sjednici je nazočna većina, 29 od 31 vijećnika. Nakon što je ustanovio kvorum, Prkić je čestitao Toniju Tomasu na uspjehu na Olimpijskim igrama.

Nakon izglasavanja nadopune dnevnog reda, uslijedila su vijećnička pitanja.

HDZ-ov vijećnik Vice Mihanović je upitao zašto se na današnjoj sjednici nisu našle točke o pokretanju izmjena prostornih planova.

- Željeli smo da se konstituira ovo vijeće u vjeri da će ove točke što prije doći na red - kazao je.

Odgovorio mu je gradonačelnik Ivica Puljak.

- Planiramo osim izmjena dogovorenih s DAS-om, unijet ćemo prijedlog koji će omogućiti i da se izgrade škole i vrtići. Komunicirat ćemo i te izmjene s DAS-om. Čim bude formalno-pravno moguće, a to je sljedeća sjednica, ta će se točka naći na Vijeću - kazao je Puljak.

image
Vojko Bašić/Cropix

Mihanović je inzistirao.

- Prijedlog odluke je već prošao Komisiju za urbanizam, pa ne vidim razlog da se te točke nisu našle na sjednici, pa će se druge izmjene donositi u hodu - kazao je.

Podsjetio je Puljka da je to jedno od predizbornih obećanja.

- Ne možemo zaobići demokratsku proceduru, a dobro je da se u taj prijedlog ubace izmjene o školama i vrtićima - ponovio je Puljak.

item - id = 1116183
related id = 0 -> 1129239
related id = 1 -> 1129206
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. rujan 2021 15:19