StoryEditor
Splitkrivo obračunavali porez

Zapali u milijunske dugove: gasi se splitska Udruga turističkih vodiča, nakon 56 godina postojanja

Piše Diana Barbarić
16. ožujka 2018. - 21:05

Split će za koji dan ostati bez jedne od najdugovječnijih gradskih udruga. Ironija je da se radi o Udruzi turističkih vodiča Split i da se to događa u godini kada se očekuje rekordan broj turista, a nije ih manjkalo ni lanjskih godina. UTVS Split je osnovan daleke 1962. godine i netom je "proslavio" 56 godina, a aktualni predsjednik Leo Nikolić nam je potvrdio da je pitanje dana kada će i službeno pokrenuti postupak likvidacije.

Razlog je novac, odnosno ogroman porezni dug veći od 2 milijuna kuna duga prema Poreznoj upravi. Naime, UTVS Split, prema zadnjoj objavljenoj listi poreznih dužnika, zauzima visoko 76. mjesto na ljestvici poreznih dužnika u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Ukupan dug, sukladno podacima Porezne, iznosi 2,36 milijuna kuna, od čega se 2, 14 milijuna kuna odnosi na nepodmirene doprinose za obvezna osiguranja, a 227.375 kuna za porez i prirez.

Jednom smrkne, drugom svane
Da ironija cijele priče bude još veća, prije točno 15 dana u nacionalni Registar udruga upisano je i treće splitsko strukovno udruženje, nazvano "Ciceron", kojim od osnivačke skupštine 7. veljače predsjeda Stjepan Lapenda. Osim Udruge turističkih vodiča "Split", najstarije u gradu, te spomenutog "Cicerona", od 2014. djeluje i Udruga "Dioklecijan", na čijem se čelu nalazi Vesna Krneta Berić.

 

#SPLIT#TURISTIČKI VODIČI#POREZNI DUŽNICI

Izdvojeno

09. srpanj 2020 11:30