StoryEditor
SplitNOVA GODINA, NOVE ODLUKE

Zakupcima u Hrvojevoj istekli ugovori, do 15. siječnja ta ulica bi trebala biti potpuno oslobođena: Pakiramo sve, kako će biti dalje, ništa vam ne znamo...

Piše Antea Burazin
3. siječnja 2022. - 21:24

Koncem 2021. godine istekli su ugovori zakupaca iz Hrvojeve ulice. Žustro su napali gradsku vlast na konferenciji za novinare pred Banovinom prije nekoliko tjedana, a jasnu su im poruku tada uputili – "Sa svojih se mjesta ne mičemo".

Inače uvijek raspoloženi i razgovorljivi, zakupci iz Hrvojeve danas su bili sve samo ne to. Sivo jutro vjerodostojno je oslikavalo njihovo raspoloženje. Tmurni, rastreseni, zbunjeni.

Na prvim štandovima na vrhu Hrvojeve, u kartonske kutije i velike kese za smeće nekoliko njih pakiralo je tekstilnu robu, a do priče s nama nije im bilo. Vire iz vreća tunike u svim dezenima, kape, rukavice, šalovi, šarene haljine, šlape. Sve ono što je do prije nekoliko dana bilo izvješeno po plastičnim ceradama, sada je u vrećama za smeće.

image
Do 15. siječnja svi se moraju iseliti
Joško Šupić/Cropix

– Ništa vam mi ne znamo, ja nemam nikakvih komentara – okreće glavu u suprotnom smjeru od nas jedna od gospođa koje pakiraju robu.

Iseliti do 15. siječnja

– Nitko nama ništa nije javio, ne znamo ništa, evo pakiramo, a sad šta će bit tko to zna... – ubacuje se u razgovor druga gospođa.

Na naše pitanje o tome kada će se službeno iseliti, žustro nam je odvratila jedna mlada dama.

–​ Nigdi mi ne idemo! Jedino nakon ovoga možemo otić kući svojoj – odgovara pomalo ljuto, vjerojatno jer smo aludirali na mogućnost da tu više neće biti štandova.

Spuštamo se malo niže i nailazimo na jedan već u potpunosti prazan prostor. U njemu je zaposlenica, ne vlasnik štanda, a čim smo odvrnuli ceradu kako bi popričali s njom, odvraća nam rukom i koluta očima, dosta joj je, kaže nam, svega.

– Koliko znamo, dali su nam do 15. siječnja rok za iseljenje. Evo kao što vidite pakiramo sve, kako će bit točno dalje ja vam to ne znam, zaposlenica sam, nisam vlasnik – veli nam.

image
Joško Šupić/Cropix

Od štanda do štanda, dominiraju ista mišljenja i odgovori, zbunjenost i nesigurnost. Kao da i sami ne vjeruju da im se ovo događa.

– A ja bi vam rekla da znam nešto, ali evo ne znam. Navodno se čeka to Gradsko vijeće 15. siječnja, tada će naši predstavnici ići tamo. Ja sam isto krenula pakirati svoje stvari, ali evo sada ću čekati da vidim šta će biti s tim vijećem – kaže nam starija gospođa, vlasnica štanda i na odlasku nam dobacuje – "Strpljen, spašen do 15.!".

Još jedan prostor i zaposlenicu zatekli smo u aktivnom čišćenju. Prebire ona tako rukama robu, izvlači komad po komad i bira koji će prvi "odletjeti" u kesu za smeće. A daljnji plan je, kako nam kaže, licitirati za prostore na Terenu 5. Problem im do tada, žali nam se, stvaraju ova tri mjeseca bez rada tijekom kojih neće primati plaću.

Pođite u Banovinu, oni će vam sve reći

Redom su štandovi u Hrvojevoj zatvoreni, prazni. Đinđe, šlape, majice, gaće, tunike pod istočnim zidinama Palače, sada su dio prošlosti. Tek šačicu zakupaca zatekli smo na dosadašnjim radnim mjestima. Ali više nisu tu zbog prodaje već u kartonske kutije pospremaju sada folijama prekrivenu robu.

– Mi vam ništa ne znamo, pođite u Banovinu, oni će vam dati najbolje šta mogu – prepredeno nam odvraćaju.

– E, oni će vam reć sve iz prve ruke, neće bit iz druge, treće... – ubacuju se i drugi u razgovor.

Na južnom dijelu Pazara, uz sami prilaz Rivi, okupljeni zakupci čini se teška srca prihvaćaju nove odluke.

– Vidite i sami da su ljudi nezadovoljni, puni gorčine... Samo vrapci na grani znaju šta će bit s nama – kaže nam vidno rastreseni zakupac, stoga smo ne želeći "dolijevati ulje na vatru" produžili korak.

Siniša Gašparević, direktor "Parkova i nasada", za razliku od naših prijašnjih sugovornika, šalje umirujuće i odlučnije poruke.

image
Joško Šupić/Cropix

– Ugovori su im istekli 31. prosinca, a time su im prestali radovi na tome području, no ne možemo ih sada odmah izbaciti. Postigli smo usmeni dogovor s njima da negdje do 15. siječnja imaju rok za selidbu. Licitacija za njih održat će se tek kada formiramo nove štandove – veli Gašparević.

Dodaje kako se 80 zakupaca prijavilo za prostore na novoj lokaciji i samo će oni sudjelovati na natječaju.

– Oni koji do sada nisu ispunjavali ugovorne obveze neće sudjelovati u javnom natječaju, već samo ovi koji su uredno ispunjavali postojeće ugovore. Hrvojeva ulica kao i Srebrna vrata više nisu pod upravom "Parkova i nasada", već tim područjem upravlja Grad. Ima nekih zakupaca koji ne rade od listopada, a prostor im služi kao skladište robe, što isto nije u redu. Ja ću svoj dio dogovora ispoštovati, a volio bih i da oni ispoštuju svoj – zaključio je Gašparević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2022 15:10