StoryEditor
Splitpostavili lokot

Zaključavanje sportskog terena kod osnovne škole razljutilo cijelo susjedstvo: ‘Pustite dicu na miru, ovo igralište njihov je mali raj‘

Piše Gabrijela Radanović
19. svibnja 2020. - 15:36
'Znala sam da će patiti veća grupa dobre djece zbog nekoliko njih koji uništavaju školu', kaže ravnateljica GućPaun Paunović/HANZA MEDIA

Igralište Osnovne škole "Manuš" proteklog je vikenda zjapilo prazno.

Na ulaznim vratima u petak poslijepodne djecu je dočekao lokot. One nešto starije nije spriječio da uđu na igralište preskačući ogradu, ali zato je najmlađima jedino preostalo cijeli vikend provesti na – parkiralištu. Igrati nogomet ili voziti bicikl između automobila.

Takva odluka razbjesnila je stanare okolnih zgrada. Posljednjih godina, otkako su djeca sve više vezana uz ekrane, vriska najmlađih na sportskom terenu postala im je glazba za uši.

Sama činjenica da su osnovci pokraj ograđenog igrališta bili primorani igrati se na parkiralištu natjerala je starije da spriječe ponavljanje takvog scenarija.

– Navodno su ga zatvorili zbog grupice malo starijih koji uzmu pivušu i marihuanu, i u kasnu uru navečer side iza škole. Mislili su da će ih tako spriječit, a oni se popnu priko ograde. Šta je najgore, prije bi policija mogla uć da ih potira s igrališta, ali šta će bit ako ga nastave zatvarat? Pa neće se policajac penjat priko ograde da ih potira – veli naš sugovornik (podaci poznati redakciji) koji s balkona gleda na spomenutu površinu u kvartu Bol.

Kaže da je takva odluka tim više apsurdna jer su vrata igrališta otvorena tijekom cijelog ljeta, puna tri mjeseca kad škola ne radi, a sada se odjednom zatvaraju tijekom vikenda, kad mladi imaju najviše vremena za igru, odmor od knjige i dječjih briga.

– Ja sam ovde čuvar igrališta liti. Ne mogu pribrojit koliko san puta reagira i potira one koji su radili nered, pozva policiju, a sad su odjednom smislili rješenje tako da ga skroz zatvore za dicu. Toliko san se snerva u petak da san tija odma doć do vas u redakciju da hitno to pokušate ispravit – govori 57-godišnji susjed kojega smo zatekli na igralištu.

Nije on jedini koji se požalio Slobodnoj Dalmaciji, pozvala nas je i jedna majka kazavši da "zbog nekolicine problematičnih osmaša ispaštaju oni koji to najmanje zaslužuju".

– Točno se zna tko je problematičan, evo mogu vam navesti prezimena svih tih koji stvaraju nered, ali ni toga nije bilo toliko da je trebalo zatvoriti igralište. Jednostavno se pozove policija i problem se riješi, ali ovakav način jednostavno ne funkcionira. Oni koji rade nered su malo stariji i vrlo jednostavno preskoče ogradu.

No, ako ćemo već tako zatvarati teren kada se zatvara i škola, u Statutu škole na Manušu piše da radi od osam ujutro do devet navečer, onda igralište treba biti otvoreno barem do 21 sat – poentira naša sugovornica (podaci poznati redakciji), majka djeteta koje pohađa tu osmoljetku.

Marita Guć, ravnateljica OŠ "Manuš", kaže da je odluka o zaključavanju prilaza školi došla iz Banovine, a rezultat je problema koji se godinama ponavljaju.

– Problem koji je sada nastao fizičkim zatvaranjem školskog igrališta nije novost. Već cijelu godinu dana uništava se školska zgrada, koja je zaštićeno kulturno dobro, i cijelo prošlo ljeto sustavno ju je devastirala grupa počinitelja. O tome policija sve zna.
Probali smo na sve načine doskočiti da se takve stvari više ne događaju, jer nije u redu da se tako uništava predivna obrazovna institucija. Tako je i zadnjih nekoliko večeri bilo problema s ulaskom u dvorište škole, pijenjem, ponovno su se počeli okupljati i svakog jutra spremačice škole skupljaju staklo oko zgrade. Budući da je škola u vlasništvu Grada, kao i dvorište, grupa starijih stanara okolnih zgrada, kojima smeta buka, lupanje i uništavanje, pisali su Banovini da nešto poduzme i da se školsko dvorište nakon nekog sata ne koristi tako da se fizički zatvori – objašnjava Guć kako je u petak došlo do zatvaranja ulaznih vrata igrališta.

Ravnateljica napominje da je ona za kompromisno rješenje.

– Rješenje bi bilo da igralište do nekog sata navečer bude dostupno djeci, ali da se noću ipak zaključava. No, tko će biti ta osoba koja će u 22 sata, kad se gasi javna rasvjeta, zaključati vrata igrališta? Škola nema zaposlenika koji u to vrijeme radi, i ako tko pronađe rješenje, kao ravnateljica nemam ništa protiv. Znala sam da će se ovo dogoditi i da će patiti veća grupa dobre djece, zbog nekoliko njih koji, nažalost, uništavaju školu – zaključila je naša sugovornica.

Budući da je naredba o zatvaranju igrališta stigla iz Banovine, upitali smo ih tko je donio takvu odluku i postoji li drugo rješenje kako bi djeca mogla koristiti prostor koji postoji upravo zbog njih.

– Igralište je bilo probno zaključano preko vikenda, ali ta mjera nije urodila plodom jer su pojedinci, zbog kojih je zatvoreno, preskakali ogradu. Odlučili smo da ćemo ipak ostaviti otvorena sjeverna vrata kako bi djeci bio omogućen pristup igralištu – kazali su nam iz gradske uprave.

Negodovanje stanara i zaštita njihove djece vrlo brzo je urodila plodom i već u ponedjeljak poslijepodne igralište je ostalo otvoreno.

#ŠKOLSKO IGRALIŠTE#OŠ MANUŠ#SPLIT

Izdvojeno

19. svibanj 2020 15:37