StoryEditorOCM
Splitpriznati autori

Plodne godine uhićenih arhitekata: zadnji veliki projekt Emila Šverka i Nene Kezića je hotel ‘Ambasador‘; među građevinama na kojima je Šverkov potpis je crkva u Čavoglavama

20. srpnja 2021. - 14:17

Emil Šverko i Neno Kezić renomirani su splitski arhitekti. Autori su niza projekata, a među poznatijima svakako je rekonstrukcija i obnova Hotela "Ambasador" u Splitu, rađene po njihovom zajedničkom projektu u kojemu je sudjelovala i Nora Roje.

Emil Šverko je od 2004. sve do nedavno bio redoviti profesor na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i gedoezije u Splitu, a danas je vanjski suradnik. U biografskim podacima svakako se izdvaja onaj da je magistrirao na College of Architecture and Urban Planning na University of Washington u Seattle-u 1978, te da je sa Ivanom Šverko 1990. osnovao Atelier Šverko i Šverko. Tijekom karijere sudjelovao je na preko sto arhitektonskih natječaja i žiriranih izložbi na kojima je polučio blizu četrdeset nagrada, otkupa i priznanja od čega četiri međunarodna. Njegov rad je publiciran u nekoliko knjiga te u stručnim časopisima A10, ČIP, Domus, Oris, Shinkenchiku i The Japan Architect, navodi Centar za istraživanje I razvoj – VIS/Hrvatska.

Uz već spomenuti hotel "Ambasador", valja podsjetiti da je autor projekta prigradnje i dogradnje također poznatog splitskog hotela "Park" na Bačvicama. Široj javnosti poznato je i da je autor Crkve hrvatskih mučenika u Čavoglavama, inicijator čije gradnje je bio pjevač Marko Perković Thompson. Autor je i obiteljskih vila, među kojima je i "Ladanjska kuća" u Aržanu.

Neno Kezić redoviti je profesor na splitskom Arhitektonskom fakultetu gdje je i prodekan za arhitekturu.

Sudjelovao je na više međunarodnih i nacionalnih urbanističko-arhitektonskih natječaja, na kojima je više puta nagrađivan. Strukovna priznanja i nagrade uključuju godišnju nagradu Bernardo Bernardi za najbolji interijer u Hrvatskoj za 1991. i 1998. godinu, godišnju nagradu Drago Galić za najbolju stambenu arhitekturu za 2002., te Nagradu za interijer 35. Zagrebačkog Salona i nagradu za arhitekturu 47. Zagrebačkog Salona te nagradu Vladimir Nazor za arhitekturu 2013. (Podaci Centra za istraživanje i razvoj – VIS/Hrvatska).

Splićanima je poznat posebno po projektiranju stambenih zgrada za tvrtku "Dalkoning" na Žnjanu, za koje je dobio niz pohvala i 2019. nominaciju za najbolje arhitektonsko ostvarenje.

Među projektima svakako se izdvaja i Sportski centar "Podi" u Dugopolju.

Daša Gazde, predsjednica Društva arhitekata Split: 'Zasad bez komentara'

"O slučaju ne znam ništa više od onoga što sam pročitala u medijima, pa bi u ovome trenutku bilo neozbiljno reći bilo što. Radije ću pričekati da doznam nešto konkretnije i tek onda komentirati - kazala nam je Daša Gazde, predsjendica splitskog Društva arhitekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. lipanj 2023 03:45