StoryEditor

ZADNJI ČAS Pritisak oko upisa: popodne trčali u Zdravstvenu

Piše PSD.
6. srpnja 2011. - 16:36
Četvrta gimnazija “Marko Marulić”, koja upisuje 168 učenika, već je u ponedjeljak popunila sva mjesta prijavama učenika koji imaju sve odlične ocjene iz osnovne škole, odnosno 60 ili više bodova – doznajemo od Nikole Udovičića, školskog psihologa i zamjenika šefa Upisnog povjerenstva u toj gimnaziji.

Zbog toga su jučer, zadnjeg dana prijava za upis u srednje škole, iz Četvrte gimnazije obavještavali učenike s 59 (koji uz sve odlične ocjene imaju samo jednu vrlo dobru ocjenu) i manje bodova da mogu uzeti svoje dokumente jer da se sigurno neće moći upisati, tako da mogu pokušati u nekoj drugoj školi.

U Petoj gimnaziji “Vladimir Nazor”, gdje je popunjeno svih 160 mjesta, čak 40 učenika ima od 61 do 64 boda zahvaljujući uspjesima na županijskim i državnim školskim natjecanjima.

U ponedjeljak je donji prag za upis u Petu gimnaziju bio 58 bodova. No, jučer oko 13 sati počeli su im dolaziti učenici s 59 bodova koji nisu uspjeli u drugim školama. Zbog toga postoji velika mogućnost da će u Petoj gimnaziji otpasti svi učenici koji su u osnovnoj školi uz odlične ocjene imali dvije četvorke.

- Lani je prag bio 57, a ove godine je ipak malo viši. Tomu mogu biti samo dva razloga – ili su osnovne škole smanjile kriterije ili je više učenika zbog uvođenja državne mature odustalo od stručnih škola i odlučilo se za gimnazije koje će im osigurati bolje rezultate na maturalnom ispitu – kazala je Perica Barić, ravnateljica Pete gimnazije.

U Trećoj gimnaziji jučer se do 13 sati prijavio 161 učenik, a ima mjesta za 168. Među prijavljenima su i po jedan s 52, 54 i 55 bodova.

Ravnateljica Mirjana Matijević kazala nam je da će se popuniti sva slobodna mjesta jer su svoj dolazak najavili učenici s 58 bodova koji su pali ispod bodovnog praga u Petoj gimnaziji. Na 224 mjesta u Zdravstvenoj školi do 12 sati jučer se prijavilo oko 320 učenika.

- Želim se upisati u laboratorijske tehničare, a prvo sam došao razgovarati s upisnom komisijom da vidim kakve su mi šanse s obzirom na bodove - kazao nam je Mislav Baturina koji je bio s ocem.

Nakon podne, u Zdravstvenu su navalili učenici koji se nisu uspjeli upisati u gimnazije, zbog čega je upisni prag rastao iz minute u minutu.

Sat vremena prije završetka prijava, Mirjana Kurtović, ravnateljica Zdravstvene škole, kazala nam je da je tolika navala na farmaceutski smjer da se neće moći upisati čak ni dio učenika s 59 bodova.

Bodovni prag za fizioterapeute došao je do 57, za sestre je na 49 bodova, što je, prema riječima ravnateljice Kurtović, najveće iznenađenje.

tanja gattin zebić

Petero Kerumovim stopama

Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju (ex Graditeljska, obrtnička i grafička škola) već je 30. lipnja potvrdila upise za sedam četverogodišnjih zanimanja za koje su učenici trebali proći provjeru likovnih sposobnosti.

U ponedjeljak i utorak upisivali su učenike za grafičkog tehničara i grafičkog tehničara pripreme i za sva trogodišnja zanimanja. Od 10 mjesta za zidare, popunjena su četiri, za tesare se nitko nije javio, a za rukovatelja samohodnim građevinskim strojevima – zanimanje koje je po tvrdnjama profesora te škole završio i gradonačelnik Željko Kerum, prijavilo se pet učenika, a ima mjesta za duplo više. Za keramičara se traži 12 učenika, a prijavilo ih se sedam.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 11:22