StoryEditor
Splitradi se, gradi se

Za nove ceste oko škole Pazdigrad Banovina priprema 4,5 milijuna kuna

Piše PSD.
1. prosinca 2015. - 23:34

Izgradnja Osnovne škole na Pazdigradu bit će pravi zamašnjak i u pogledu poboljšanja komunalne infrastrukture u ovom istočnom kvartu. Grad je tako u idućoj godini isplanirao u izgradnju tamošnjih cesta investirati oko sedam milijuna kuna, od čega će najveći dio novca biti usmjeren u prometnice oko željno iščekivane osmoljetke, odnosno u takozvanu prometnicu Os 13.

- Osnovnoj školi treba omogućiti i pristojan cestovni pristup. Plan je povezati Put Duilova sa školom, što znači osposobiti pristup školi, a nova prometnica odnosi se na potez od Lovrinačke ulice istočno prema budućoj školi i spaja se s Putom Duilova. Na ovaj projekt planiramo utrošiti oko četiri i pol milijuna kuna - kazao nam je Anto Krželj, pročelnik Ureda za imovinskopravne poslove, izgradnju i geodeziju.

Prema njegovim riječima, ostatak novca usmjerio bi se na rješavanje imovinskopravnih odnosa na potezu zapadno od crkve svetog Lovre, gdje bi u bliskoj budućnosti trebalo biti veliko gradilište.

- Plan nam je riješiti to zemljište, odnosno ishoditi građevinske dozvole, a vjerujem kako ćemo riješiti i još neke sitnije zahvate na tom području - kaže Krželj.

Naravno da su ove vijesti odlično odjeknule i u gradskom kotaru Žnjan-Pazdigrad, budući da su višestruko upozoravali na čitavu nisku komunalnih problema koji tište ovaj veliki kotar.

- Drago nam je što su se stvari počele micati s mrtve točke. Realizacijom ceste oko škole stvorit će se bolja povezanost, no to je nužno jer će se u budućnosti stvoriti i dodatni pritisak na tu prometnicu. No, i uz to, ovdje ima posla na pretek. Nadamo se da će se, među ostalim, iznaći novac i za spoj Primoštenske s Biogradskom ulicom, te da će se napraviti potpuno nova cesta u jednom dijelu Ulice Svetog Lovre koja je potpuno derutna - kaže nam Zdenko Omrčen, dopredsjednik Gradskog kotara Žnjan, napominjući kako bi vrlo skoro trebala početi realizacija šetnice na potezu od autobusne stanice na Mertojaku do Puta Duilova, a koju bi trebale graditi Hrvatske ceste.
- Vjerujemo da će se šetnica urediti do konca ove godine. Riječ je o popriličnom potezu koji bi uskoro trebao biti dostupan u šetačkom smislu i majkama s kolicima, rekreativcima i slično. Pojedini će se dijelovi na tom potezu proširiti, a cjelokupan zahvat vrijedan je oko 250 tisuća kuna.

ANITA MATIĆ

FOTO: ANTE ČIZMIĆ/CROPIX

Luksuzni stanovi, a nema kanalizacije

- Najveća sramota na Žnjanu je nedostatak kanalizacije na pojedinim mjestima, a riječ je, da apsurd bude veći, o prvoj komunalnoj zoni. To se odnosi na ulicu Put Žnjana, u kojoj imate skroz ludu situaciju - luksuzne stanove i parkirana vozila od 100 tisuća eura, a prostor nema kanalizaciju ni javnu rasvjetu. To je izvan pameti. Ista je situacija i u Vrgoračkoj ulici, koja je donedavno imala i divlji priključak vode, a kanalizaciju još nema. To bi se trebalo riješiti što prije - kaže nam Omrčen.

Izdvojeno

28. svibanj 2020 15:16