StoryEditor
SplitZELENI PROMET

Za 15 splitskih javnih bicikla država će dati 75 tisuća kuna, a ‘Split parking‘ najavljuje i kupnju 50 klasičnih ‘bika‘ i 35 novih postaja

15. rujna 2020. - 09:22
Jedna od postaja za unajmljivanje vozila na dva kotača nalazi se na Žnjanu 'SPLIT PARKING'Split Parking

Tvrtki "Split parking" odobren je maksimalni iznos od 75 tisuća kuna bez PDV-a za nabavu električnih bicikala nakon što su se prijavili na javni poziv Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, namijenjen sufinanciranju kupnje energetski učinkovitih vozila.

Maksimalna subvencija državne institucije iznosi 5000 kuna po vozilu na dva kotača, što znači da će se novcem Fonda subvencionirati ukupno 15 od 120 već naručenih električnih bicikala koji bi krajem listopada trebali stići na splitske ulice. Budući da su vozila koja se mogu unajmiti u našem gradu skuplja od spomenutog iznosa potpore, ostatak vrijednosti doplatit će komunalna tvrtka.

- Sredstva iz Fonda namijenjena su povećanju energetske učinkovitosti u prometu, a projektom se ostvaruje ušteda energije te se smanjuju emisije stakleničkih plinova i ostalih štetnih tvari - ističu iz "Split parkinga". 

To je, kažu,  u skladu s planovima Split parkinga u promicanju alternativnih oblika prijevoza u Splitu koji iz mjeseca u mjesec drži poziciju rekordera u Hrvatskoj u korištenju sustava javnih bicikli tako da će nove bicikle zasigurno kod stanovnika izazvati pozitivne reakcije, poručili su iz Split parkinga.

- Kada smo vidjeli natječaj odmah smo odlučili pripremiti svu potrebnu dokumentaciju i prijaviti se te iskoristiti priliku za subvencioniranje. Bili smo dovoljno ažurni i sredstva su sada tu. Prema ugovoru, sredstva smo dužni namjenski potrošiti u roku od godine dana, no obzirom da su bicikle već naručene jer smo ionako planirali povećati broj bicikli u ponudi sustava javnih bicikli, to će se dogoditi puno ranije, poručili su iz Split parkinga.

Osim nabave novih električnih bicikli, Split parking nabavit će još i 50 klasičnih. Sve one svoje mjesto će pronaći na novim postajama koje će se postaviti na najfrekventnijim lokacijama u gradu. Pripremni radovi trebali bi krenuti krajem rujna, a planirano je oko 35 novih postaja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. veljača 2021 08:49