StoryEditorOCM
SplitU SUBOTU

XSTatic festival na Gripe dovodi grafiti i street art umjetnike iz cijelog svijeta, a uz basket i skejt natjecanja za zabavu će se pobrinuti i poznata imena hip hop scene

Piše SD Split
29. rujna 2022. - 16:54

Deveto izdanje splitskog xSTatic festivala, jedinog gradskog festivala koji slavi različite aspekte urbane kulture, zaživjet će ove subote, 01. listopada, na Gripama (plato Koteksa), gdje će se okupiti grafiti writeri, skateri, plesači, košarkaši i svi željni pozitivnog, urbanog đira u Splitu.

Grafiti umjetnici kreću u akciju već od 10 sati - njih više od 60 iz Hrvatske i inozemstva pokazat će svoje znanje i vještine crtajući do 18.30 sati čemu se veseli i Pero Rančić, jedan od prvih splitskih grafiti umjetnika, kojemu je izuzetno drago što se xSTatic, nakon pandemijskog izdanja, vraća u punom sjaju.

- Ove godine imamo 60+ grafiti i street-art umjetnika iz cijelog svijeta: USA, Brazil, Kolumbija, Malezija, Švicarska, Njemačka, Slovenija, BiH i naravno, Hrvatska, s posebnim naglaskom na splitsku grafiti scenu, a ove godine nam na xSTatic-u sudjeluje i Tea Jurišić, poznata hrvatska street art umjetnica - kaže Pero Rančić najavljujući kako, prvi put u sklopu glavnog programa, sudjeluje i par mladih umjetnika koji su bili polaznici xSTatic graffiti škole.

image
Ive Bubimir/

- Naravno, uz sav taj bogati grafiti program, ove godine SK Kolo organizira skate natjecanje te će, po nekim najavama, kako bi se reklo, sve gorit‘! Imamo opet i AllStyleBattle, Basket 3vs3, Stand-Up Splicke Scene i koncert - ističe Rančić.

SK Kolo, naime, također od 10 sati, organizira skate radionice za djecu, a od 11 počinje i skate natjecanje po uzoru na Game of skate. Za vrijeme cijelog skate natjecanja, glazbenu podršku pruža KLFM radio. Finale se očekuje u 18, a pobjednika proglašava u 19.30 sati.

Unisport Split, kao organizator ulične košarke, najavljuje početak basket natjecanja 3x3 u 13 sati. Natječe se u muškoj i ženskoj konkurenciji, a proglašenje pobjednika zakazano je za 19.30. All Style Battles u organizaciji udruge Underground Society kreću s potvrdom prijava od 15 sati, a u 15.30 najavljuju Jam Session. Kvalifikacije su od 16.30 do 17.30 kada kreću Battles Top 16/8. U 19 sati suci će pokazati svoje plesne vještine, a u 19.30 bit će poznat pobjednika All Style Battlea.

U večernjem dijelu festivalskog programa stand-up ekipa Splicka scena izlazi na pozornicu već u 19.45 kako bi posjetitelji uživali u sat vremena dobre zabave i humora, dok ih s početkom u 20.45 očekuju nastupi poznatih imena hip hop scene kao što su Edo Maajka, Frenkie, Tibor, Noti Limun, Hram, Hopo HoBeat, P.I.M.P., Lil Bear, Rejo...

Organizatoru poručuju kako je ulaz na sav festivalski program besplatan.

Organizatori xSTatic festivala ove godine najavljuju i kutak za šišanje za koje je odgovorna ekipa iz Mankaza. Šišanje je humanitarnog karaktera, u dvije smjene - od 10 do 13 sati i od 18 do ponoć. Sav prihod od šišanja donirat će se Udruzi Sv. Vinka Paulskog za pomoć mladim ljudima lošijeg imovinskog stanja - kupovinu osnovnih namirnica, higijenskih potrepština i školskog pribora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2022 13:04