StoryEditorOCM
SplitPOSVETA GRADU HEROJU

Vukovar svijetli i na Pujankama: ‘Dragi svi, nemojmo nikada zaboraviti da je krvlju plaćena sloboda hrvatskoga roda! Borimo se svaki dan da prvenstveno budemo dobri ljudi‘

Piše Split SD
18. studenog 2022. - 12:35

Povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje na Pujankama su organizirane razne aktivnosti ususret navedenom blagdanu u okviru kojih se u ovom kvartu, kako doznajemo od Ante Milića, predsjednika GK Pujanke, slavila sloboda, ljubav i mir koje dugujemo svima koji su branili našu domovinu od agresora te onima koji su svoje živote dali za domovinu Hrvatsku.

- Ovaj državni blagdan za nas predstavlja veliku ostavštinu, odgovornost i odlučnost svih nas da ustrajemo u svakodnevnim aktivnostima kojima možemo doprinijeti svojoj društvenoj, prirodnoj i tehničkoj okolini.

Sjetimo se ovih dana svih ljudskih žrtava koje su vječno utkane u proces osamostaljenja naše domovine te slobode koju danas živimo i zahvalimo im se molitvom, svijećom u spomen te zalaganjem, radom i aktivnostima koje idu na dobrobit naše Hrvatske- kazao je Milić, upoznavši nas s aktivnostima koje su ovim povodom organizirane u ovom splitskom kvartu.

image
Privatni Album/Privatni Album

Pripreme za Dan sjećanja započele su, kako doznajemo, bojenjem zida na Vukovarskoj ulici na kojem su oslikali motive u čast Vukovara, te svih žrtava i heroja domovinskog rata zahvaljujući kojima danas u Hrvatskoj uživamo slobodu.

Kako doznajemo, Mate Pranjić, vijećnik GK Pujanke i Ante Milić, predsjednik ovog kotarskog vijeća zajedničkim su snagama bojali zid, pri čemu im se pridružio i susjed Jurica Dedić, a u pomoć je pritekao i Ivanu Šimundiću.

Potom je uslijedilo predavanje i radionica, i to u Udruzi veterana 40. inženjerijske bojne s Pujanki, koja je, u suradnju s Udrugom Volim Pujanke i organizirala ove aktivnosti.

Tema predavanja bila je vezana za poznavanje konstrukcija i izgleda raznih vrsta mina koje su se koristile u domovinskom ratu i koje se i dan danas mogu pronaći na određenim pozicijama, a djeca su se tom prilikom upoznala s opasnim napravama koje u slučaju neopreza mogu izazvati posljedice za život čovjeka.

Predavač je bio Borko Delić, član Udruge veterana 40. inženjerijske bojne s Pujanki koji je djeci prenosio iskustva vezana uz tematiku, pokazivao im vrste navedenih naprava te ih upoznao s važnosti mjera predostrožnosti prilikom približavanja potencijalnim opasnim područjima za kretanje čovjeka.

Nakon što su djeca usvojila sva znanja vezana za predavanje, učitelj tehničke kulture Ante Milić je moderirao proces izrade tehničkih tvorevina na temu Vukovara i tehničkih naprava koje su upoznali tijekom radionice. 

image
Privatni Album/Privatni Album

- Djeca su nakon usvajanja novih tehničkih vještina, izrade praktičnog rada i predavanja, izrazili zadovoljstvo zbog sudjelovanja u ovoj akciji, a nama je uvijek drago vidjeti mlada srca zagrijana za lijepe i svrsishodne radionice. Djeca su blago naše domovine te nam je drago da smo s djecom radili na shvaćanju vrijednosti slobode koju imamo te zahvale svima koji su nam istu omogućili.- istaknuo je predsjednik kotara.

Naposljetku, prije samog paljenja svijeća za sve žrtve domovinskog rata te žrtve grada heroja Vukovara, volonteri su na Pujankama ocrtali zid na Vukovarskoj ulici, te ga obojili i dobili konačan izgled - Vukovar u srcu, uz simbol golubice mira. 

U ovoj je aktivnosti, osim već ustaljenje ekipe, sudjelovalo više volontera među kojima i Slaven Topić i Mate Glavinić, vijećnici GK Pujanke.

- Svim volonterima navedenih akcija neizmjerno hvala na sudjelovanju u ovotjednim aktivnostima! Upalimo svijeće za sve poginule u domovinskom ratu, za žrtve Vukovara i Škabrnje, za sve nevine ljude koji su terorom rata izgubili svoje živote. 

Draga djeco, dragi svi, nemojmo nikada zaboraviti da je krvlju plaćena sloboda hrvatskoga roda. Borimo se u svojoj svakodnevici da prvenstveno budemo dobri ljudi, a nakon toga dobri radnici, stručnjaci i sve ostalo što pozitivna karakteristika svakog čovjeka može donijeti ovom svijetu i našoj domovini Hrvatskoj, u zahvalu za sve one koji su nam stvorili slobodan dom hrvatski. 

Neka počivaju u miru sve žrtve domovinskog rata i vječna im hvala – poruka je Ante Milića, predsjednika GK Pujanke. 

image
Privatni Album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. ožujak 2023 05:31