StoryEditor
SplitvučicE, A NE PRIJATELJICE

VUČICE U GRADSKOM VIJEĆU Aida Batarelo: Žene su solidarne samo kad je kojoj dite bolesno

Piše PSD.
29. ožujka 2011. - 13:04
Aida Batarelo: Susrela sam se sa ženskom
zloćom, a na nju odgovaram ignorancijom
Joško Šupić / Cropix
Aida Batarelo
, gradska vijećnica SDP-a i članica predsjedništva gradske organizacije ove stranke, gostujući na tribini udruge “Naš kvart” pod nazivom “Može li žena biti uspješna kao poslovna žena, majka i domaćica”, kazala je kako u poslovnom svijetu vrijedi izreka da je žena ženi vučica.

Ta njezina izjava ostavila je dovoljno prostora da porazgovaramo s njom o odnosima među pripadnicama ljepšeg spola u poslovnom svijetu.

- Najprije, ta izjava je izrečena u šali, u kojoj je pola istine. Naime, u Hrvatskoj je samo 28 posto žena na upravljačkim funkcijama, što je veliki nesrazmjer u odnosu na mušku populaciju, ali je posljedica i nesrazmjera u odnosima gdje žene jedna drugu gledaju kao suparnice, upravo zbog tako malog udjela.

Nekad će žena radije pomoći onoj za koju je sigurna da je neće ugroziti, a nažalost, ispada da smo solidarne samo kad je riječ o zlostavljanju ili kad nam je dite bolesno - objašnjava naša sugovornica, koja je, uzgred rečeno, vlasnica tvrtke koja se bavi financijama i računovodstvom, a u radnom kolektivu su - sve žene!

- Ima nas četiri, dobro se slažemo, slične smo dobne strukture, od 43 do 53 godine, i mogu vam reći da su žene, iz moga dosadašnjeg iskustva, sposobnije, ustrajnije, odgovornije i, na kraju, fleksibilnije od muškaraca.

Susrela se i ona u svom radnom vijeku s mnogim slučajevima “ženske zloće”, na što nitko nije imun, ali njezin je odgovor takvima - jednostavna ignorancija.

Dotaknemo li se politike, poglavito one gradske, situacija je sljedeća - u Gradskom vijeću, uključujući i predsjednicu Nevenku Bečić, sjedi sedam žena naspram 18 muškaraca i za sada se u ovom sazivu još nije ukazala prilika za “žensku solidarnost”, no, prisjeća se gđa Aida, u prošlom sazivu Vijeća njezin amandman da se povećaju sredstva za financiranje ženske kuće - nije prošao.

- Meni je to bilo strašno, jer sam očekivala podršku, isto kao što mi je bilo nezamislivo da razvoj sportskog turizma u Splitu, koji je predložio moj kolega Ivo Baldasar, nije prošao na zadnjoj sjednici Vijeća - veli Batarelo. Ipak, spremna je i nema ništa protiv kao žena ženi pomoći vijećnicama ostalih stranaka, popiti kavu s njima...

U svakom slučaju, zna se da kompliment upućen od žene ženi ima veću težinu, jer muškarce ponekad i ne shvaćamo ozbiljno. I još jedna zabluda na kraju - žene se dotjeruju radi žena, muškarci su samo usputni!

NIKOLINA LULIĆ

Dobre poduzetnice

Žensko poduzetništvo u gradu za svaku je pohvalu, smatra gđa Aida, pod uvjetom da je prisutna potpora obitelji. Svijetli su primjeri Marina Wallner, Neda Makjanić Kunić, pa i Nevenka Bečić.

#AIDABATARELO#PRAVAŽENA

Izdvojeno

27. svibanj 2020 00:50