StoryEditor
Splitrade popadić, udruga ‘crometeo’

VRUĆA PROGNOZA Ljeto do daljnjega nastavlja po starom

Piše PSD.
30. srpnja 2012. - 16:19
Vedro, vruće i sparno, takva je meteorološka slika Dalmacije ovoga tjedna. Dan za danom, vremenska je prognoza gotovo ista, govori Rade Popadić iz Udruge “Crometeo”, navodeći kako se do daljnjega ne vidi nikakvo pogoršanje vremena.

- Naše područje je pod utjecajem anticiklone cijeli sljedeći tjedan pa će svaki dan biti Vedro, vruće i sparno, tek će popodne zapuhati maestral, a umjerena bura moguća je samo tijekom utorka navečer - najavljuje Popadić. Temperature će danju posvuda prelaziti 30, pa čak i 35 stupnjeva, tek nešto ugodnije bit će samo tijekom jutra i noći.

Ipak, na sreću, neće se ponoviti pakleno razdoblje otprije dva tjedna, kada se i noćne temperature nisu spuštale ispod 30 stupnjeva. Splitski noćni temperaturni rekord zabilježen je 9. srpnja kada je u 20 sati bilo čak 34 stupnja, dok je dva sata poslije bilo tek stupanj manje. Sparne noći bile su dio dugog toplinskog vala koji je u Dalmaciji započeo još u lipnju s punih 37 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva. Prvih deset dana srpnja Splitu je tako donijelo i povijesni rekord jer bila je to najtoplija dekada u povijesti meteoroloških mjerenja.

- Toplinski udar, a time i srpanjski rekord, prekinula je prošlog tjedna ciklona, donijela Dalmaciji kišu, ponegdje s obilnim količinama, te buru, zbog čega su se više od 15 stupnjeva snizile i temperature u svim područjima - podsjeća Popadić. Tako su pojedina dalmatinska mjesta imala istu temperaturu kao i mjesta u kontinentalnoj Hrvatskoj. Zbog kratkotrajna zahlađenja, ohladilo se i more pa su temperature s visokih 28, 29, pa čak i 30 stupnjeva prošlog tjedna zbog bure i kiše pale na 25, 26 stupnjeva Celzijevih, no sada se zbog povratka visokih temperatura i more svakodnevno zagrijava.

Nakon prolaznog zahlađenja i neverina, ljeto se vratilo u punom sjaju, a ovakva vremenska prognoza svakako će odgovarati svima na odmoru, posebno onima na moru, jer za pomorce i nautičare, osim bure u utorak, u sljedećem razdoblju nema ozbiljnijeg upozorenja. Ali zato na jako sunce treba upozoriti sve, posebno u vremenu od 11 do 17 sati. Srpanjske vrućine i povijesni rekordi su iza nas, pred nama je drugi pravi ljetni mjesec. Hoće li kolovoz donijeti meteorološke ekstreme, tek ćemo vidjeti, no sada je sasvim sigurno - prelazak iz srpnja u kolovoz označit će prave ljetne temperature koje će potrajati do daljnjega.

OJDANA KOHAREVIĆ

39 dana bez kiše

Srpanj je u meteorološkom smislu dobio još jednu zanimljivost jer je prošle nedjelje u Dalmaciji prekinut niz od 39 dana bez kiše. Nije naodmet napomenuti kako to još uvijek nije ni blizu povijesnog rekorda jer je najduži sušni niz bio u ožujku i travnju 1953. godine, potrajao je čak 52 dana bez kapi kiše.


Prošlotjedna ciklona prekinula je dugi niz od 37 dana s temperaturama iznad 30 stupnjeva, a premda su meteorološku povijest obilježila i duža razdoblja, ovo je posebno jer je počelo još u lipnju.

Tri najduža niza u povijesti službenog mjerenja temperature u Splitu su:
2003. godine 47 dana
1992. godine 40 dana
1998. godine 35 dana


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. rujan 2021 09:28