StoryEditor
Splitnastava na blizinu

Vrtići i škole u ponedjeljak opet otvaraju vrata: u Splitu samo 129 učenika dolazi na nastavu, provjerili smo i situaciju u predškolskim ustanovama

8. svibnja 2020. - 11:34
Željko Hajdinjak/HANZA MEDIA

Uslijed popuštanja mjera nacionalnog stožera Civilne zaštite od ovog ponedjeljka vrtići i škole ponovno otvaraju svoja vrata, doduše za prilično malen broj djece. Iz Grada Splita dobili smo informaciju da u splitske osnovne škole u ponedjeljak kreće tek 129 učenika, a u vrtiće 345 djece.

Nakon provedenog anketiranja među roditeljima splitskih učenika nižih razreda i vrtićaraca te na temelju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, izrađeni su rasporedi rada vrtića u vlasništvu Grada Splita te u osnovnim školama.

Ukupno 345 djece krenut će ponovno u splitske vrtiće, a bit će raspoređeni u 53 skupine, 14 jasličkih i 39 vrtićkih, u 25 objekata. U Dječjem vrtiću Grigor Vitez radit će objekti Adriana, Mali princ, Mala sirena, Rašeljka i Duga, a u Dječjem vrtiću Marjan objekti Kaštelet, Mandalina, Gajeta, Koralj i Veseli dani. U Dječjem vrtiću Cvit Mediterana radit će objekti Bosiljak, Mimoza, Gariful, Oblutak, Brnistra, Rusulica, Vrapčić, Palčić i More te u Dječjem vrtiću Radost objekti Popaj, Latica, Veseli patuljci, Nevica, Margaritela i Petar Pan.

Među roditeljima je bilo puno dileme hoće li djecu slati u škole ili ne. Čak je dio ravnatelja bio za to da se nastava i dalje održava na daljinu jer je ona kao takva dobro zaživjela, a i djeca su se navikla. Svaka nova promjena, u ovako kratkom razdoblju do kraja školske godine, nije baš najmudrija, no odluka je takva, kakva je, a dio roditelja ipak mora na posao, te nema kome povjeriti djecu.

Roditelji su tako školama prijavili ukupno 129 djece od prvog do četvrtog razreda koje namjeravaju poslati u škole. Od toga je 47 učenika u produženom boravku, a najviše ih je u OŠ Žnjan - Pazdigrad, njih 28. U polovici splitskih škola, njih 14, nijedno dijete neće krenuti na nastavu u školsku zgradu u ponedjeljak. Tako će ostati prazne škole: Bol, Kman-Kocunar, Lokve-Gripe, Lučac, Marjan, Mejaši, Plokite, Pujanke, Ravne Njive, Slatine, Srinjine, Stobreč, Sućidar, Visoka.

Svakako, upute HZJZ-a su takve da se potiče ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati. Vrtićke i razredne grupe imat će najviše 10 osoba uključujući odgajatelja i učitelja. Nova djeca neće moći u skupinu.

Krevetići za dnevni odmor djece, stolovi za jelo i školske klupe razmiču se tako da djeca leže odnosno sjede na udaljenosti od 2 metra i to svako dijete uvijek na istom mjestu. U neposrednoj blizini prostorije gdje borave djeca treba biti toalet, a higijenske mjere trebale bi biti na vrhuncu.

Roditelji i skrbnici koji dovode djecu, ne ulaze u ustanove, a preporuka je da uvijek ista osoba dovodi i odvodi dijete. Zaštitne maske odgajatelji mogu koristiti opcionalno (ali nisu obavezne), dok rukavice nisu preporučene.
Svi djelatnici imaju obavezu mjeriti tjelesnu temperaturu svaki dan prije dolaska na posao, te u slučaju povećane tjelesne temperature ne dolaze na posao već se javljaju telefonom ravnatelju i izabranom liječniku obiteljske medicine. Djeca također ne trebaju nositi maske, ali im s esvakog jutra prije vrtića ili škole treba mjeriti temperatura, te u slučaju iste, ostaju kući i javljaju se pedijatru.

U ustanovi ih se potiče na učestalo pranje ruku, ne dodirivanje lica, druge djece, a što je više moguće, program treba izvoditi vani što više. Naravno, nema odlaska u kazališta, muzeje, izlete i slično. Tjelesni odgoj može se izvoditi samo vani.

- Sve osnovne škole i vrtići u Splitu spremni su za rad, a odgajatelji i učitelji o načinu na koji će sve funkcionirati obavijestili su roditelje. Također, sve su informacije dostupne i na internetskim stranicama škola i vrtića - poručuju iz Banovine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

20. rujan 2020 13:18