StoryEditorOCM
SplitEU daruje

Vrtić za suvremenu obitelj: Europa daje Splitu više od 13 milijuna kuna za kvalitetnije programe produljenih boravaka

Piše SD Split
11. studenog 2022. - 18:50

Vodeći se onom "Zajdeno smo jači", predškolske ustanove - Dječji vrtić Cvit Mediterana, Dječji vrtić Radost i Dječji vrtić Marjan u partnerstvu s Gradom Splitom održali su početnu konferenciju tri EU projekta "Vrtić za suvremenu obitelj".

Kako u našem gradu postoji izniman interes za kvalitetne programe produljenih boravaka u splitskim vrtićima potrudili su se iznaći rješenje problema.

Kroz projekte će se zaposliti više od 60 odgajatelja i ostalog stručnog osoblja poput logopeda, pedagoga, edukacijskih rehabilitatora i psihologa, a programe edukacija proći će više od 120 djelatnika vrtića. Projektima će se ujedno nabaviti i razna didaktička, sportska i informatička oprema.

- Radi o vrlo vrijednim europskim projektima kojima se značajno razvijaju i moderniziraju gradske vrtićke ustanove i koji će omogućiti djeci da sudjeluju u kvalitetnim programima koje i zaslužuju. Ovi projekti samo su jedan od mnogih vidova ulaganja Grada Splita u predškolski odgoj i obrazovanje, a koja nas vode ka cilju da Split postane jedan od gradova s najboljim obrazovanjem u Hrvatskoj - rekao je gradonačelnik Ivica Puljak.

image
Grad Split/

Marko Negotić, v.d. pročelnika Upravnog odjela za društvene djelatnosti, naglasio je značaj projekata za bolje usklađivanje obveza i ostvarivanje ravnoteže između poslovnog i privatnog života roditelja.

- Projekti koji su u tijeku već polučuju značajne rezultate, i veće od očekivanih, što pokazuje iznimno velik interes za produljene boravke; primjerice projektima je planirano kako će programima produljenog boravka u sve tri vrtićke ustanove biti obuhvaćeno oko 180 djece, a već do sada je više 410 djece prošlo kroz programe produljenih boravaka što dodatno pokazuje da su ovi projekti pun pogodak - istaknuo je Negotić.

Ravnateljica Dječjeg vrtića Cvit Mediterana Rossana Bosnić naglasila je kako za produljenim boravcima u ustanovi Cvit Mediterana vlada izniman interes te da se od početka provedbe projekta stalno uključuje dodatan broj djece.

- Veliki značaj projekta su kvalitetne edukacije odgajatelja i stručnog osoblja što utječe na podizanje kvalitete rada u ustanovi te na kvalitetan rad s djecom, posebice onima s teškoćama u razvoju, kao i darovitom djecom - rekla je ravnateljica.

image
Grad Split/

Ani Mrnjavac, ravnateljica Dječjeg vrtića Marjan istaknula je zadovoljstvo time kako su roditelji prihvatili projekt koji je ujedno i jako kvalitetno osmišljen te se jednako kvalitetno i realizira.

- Dodatna dobrobit projekta za našu ustanovu je i vrtićka oprema, i to od didaktičkih pomagala, namještaja, informatičke opreme i svega što vrtiću treba za kvalitetan rad - naglasila je.

Ravnatelj Dječjeg vrtića Radost Dubravko Vukovac istaknuo je važnost novog sportskog programa u produljenom boravku unutar DV Radost, kao i značajan broj djece koja su već prošla kroz programe produljenog boravka.

- Projekt je značajan obzirom da doprinosi većoj zapošljivosti roditelja i usklađenju roditeljskih obveza te se njima razvijaju kvalitetni programi u produljenim boravcima - kazao je Vukovac.

Produljeni boravci u vrtićima dosad su među roditeljima potaknuli izniman interes pa je tako u nepunih godinu dana od početka projekta već 410 djece boravilo u vrtićima u produljenom boravku, odnosno izvan standardnog radnog vremena vrtića, u odnosu na projektima predviđenih ukupno 180 djece. Potrebno je naglasiti kako se projektima se razvijaju i novi posebni programi kao što su sportski, Montessori, glazbeni, dramsko-scenski te program predškole, koji omogućuju da djeca dodatno razvijaju svoje vještine.

Ukupan iznos odobrenih sredstava za sve tri ustanove je 13.185.362,36 kuna uz stopostotno sufinanciranja od strane Europskog socijalnog fonda, a što je uspješnim projektnim prijavama osigurala Razvojna agencija Split - RaST d.o.o. u veljači prošle godine (DV Cvit Mediterana 5.926.158,17 kn, DV Radost 3.473.269,73 i DV Marjan 3.785.934,46).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 18:10