StoryEditorOCM
Splitjasno i glasno

Vrije u splitskim vrtićima. Stotine potplaćenih radnika Puljku reklo - ne može! Pogledajte kako su jučer glasali

Piše Ana Pivčević
19. prosinca 2023. - 11:24

Pregovori između gradonačelnika Ivice Puljka i predstavnika Sindikata obrazovanja, medija i kulture Hrvatske (SOMK) i Sindikata radnika dječjih vrtića Grada Splita - HUS Split o povećanju plaća i izmjenama Kolektivnog ugovora još uvijek nisu pali na plodno tlo. Sindikati svojim zahtjevima samo žele dobiti ono što zakon propisuje, a to je da plaće u javnim vrtićima moraju biti izjednačene s plaćama u osnovnim školama.

Djelatnici vrtića su na jučerašnjem glasanju jasno poručili Gradu Splitu što misle o njihovom prijedlogu. Njih 98,3 posto protivi se posljednjoj ponudi Grada Splita, dok je 1,7 posto članova glasalo za nju.

- Članovi su jasno dali do znanja da im prijedlog Grada Splita nije prihvatljiv s obzirom na porast troškova života, inflacije i porasta minimalne plaće za 20 posto. Prijedlog Grada Splita o povećanju od 10 posto od 1. siječnja 2024. godine ne pokriva realne potrebe radnika, posebno onih s najnižim primanjima koji imaju minimalnu plaću ili samo nekoliko eura poviše minimalca - kazala nam je Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medije i kulture.

image

Božića Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medije i kulture

Nera Simic/Cropix

Zbog svih razloga oni su u prvotnom prijedlog tražili povećanje osnovice od 25 posto da bi na neki način amortizirali inflatorni udar na plaće radnika. 

- Što se tiče parcijalnog povećanja koeficijenata za VŠS i VSS, to je posebno razljutilo naše članove jer se narušava omjer među koeficijentima, posebno unutar mjesta I. i II. kategorije. Mi smo obavijestili Grad Splita o tome što su naši članovi odlučiti. Novi prijedlog sindikata je povećanje osnovice od 18 posto od 1. siječnja 2024. godine te povećanje od 7 posto od 1. srpnja. Spremni smo odustati od svih traženih dodataka jer nam je osnovica prioritet. Vezano uz paušalni trošak prehrane, Grad Split je predložio da se poveća sa 66,37 eura na 100 eura od 1. srpnja kada planiraju isto povećanje ponuditi i svim drugim proračunskim korisnicima, i mi možemo prihvatiti da to bude kad i ostalima - navela nam je Žilić.

Svoje nove prijedloge poslali su Gradu Splitu. 

- Očekujemo odgovor do 22. prosinca i nakon njihovog odgovora vidjet ćemo postoji li mogućnost sastanka i dogovora. Ako dogovor nije moguć, mi ćemo morati sukladno želji članova otvoriti proces mirenja - za kraj nam je kazala Žilić. 

Podsjetimo, Grad Split je u petak navečer poslao svoju ponudu. Glavni zahtjev zaposlenika u odgojno-obrazovnim ustanovama bio je povećanje osnovice za 18 posto od 1. siječnja 2024. godine, a iz Banovine im je ponuđeno povećanje osnovice za 10 posto od 1. siječnja.

image
Božidar Vukičević/Cropix/Ilustracija

Odgojno-obrazovnim radnicima više stručne spreme i visoke stručne spreme bi se uvećao koeficijent složenosti poslova za sedam posto od 1. srpnja iduće godine. Za odgojno-obrazovne radnike više stručne spreme Grad je ponudio povećanje koeficijenata za 11 posto od 1. srpnja. 

Uvećanje koeficijenta odgojiteljima voditeljima bi se povećalo ovisno o broju odgojnih skupina, i to točno onako kako su sindikalni predstavnici tražili. Za voditelja tri odgojne grupe bi se povećao koeficijent za četiri posto, za one koji imaju do pet grupa mogu očekivati povećanje koeficijenta za šest posto, a ako vode više od pet grupa osiguralo bi im se povećanje od osam posto. 

Što se tiče troškova prehrane, Grad je ponudio da im se od 1. srpnja 2024. godine naknada paušalnog troška poveća sa 66,37 eura na 100 eura. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 05:08