StoryEditorOCM
SplitA odakle su?

Dali smo se u potragu za jagodama na splitskom Pazaru i našli ih na par banaka. Kad vide cijenu, mnogima padne mrak na oči

Piše Božidar Lončar
17. travnja 2023. - 06:22

Vrgoračke jagode još nisu stigle na Pazar. No to ne znači kako im cijena nije astronomska, a u nedjelju smo na svega četiri štanda uspjeli pronaći zdjelice jagoda. A na dva štanda cijena im nije bila niti istaknuta.

Štandovi su bili jedan pored drugog s time da se na jednom jasno vidjela cijena, dok smo na susjednom štandu morali pitati za cijenu - na naš upit odgovorili su identičnom cifrom - 4 eura po pakiranju, odnosno 6 eura po kilogramu. Na upit jesu li domaće, samo su nam kratko odgovorili: "uvozne su, grčke".

Kupaca nije bilo, ali nezadovoljnih komentara jest. Jedan od njih je i Zdenko koji se kući vraća praznih ruku jer nije našao domaće, hrvatske jagode. Za njega cijena nije problem, već kvaliteta:

- Danas nisam kupio jer mi jagode nisu dobre. Nije iz Hrvatske. Cijene su preskupe za naše penzije i plaće – dobacuje nam Zdenko u prolazu dok nastavlja potragu na drugim štandovima.

Na vrhu Pazara smo naišli na manju gužvu pred štandom s jagodama. Kad smo prišli postalo nam je jasno i zašto, svega - 2,50 eura po kilogramu! Međutim, među kupcima više stranih nego domaćih.

image
Nikola Vilić/Cropix

Tom i njegova obitelj iz SAD-a su prvi put došli u Split te su kupili jagode. Cijene kao kod njih doma:

- Platio sam 2,5 eura, kao i u SAD-u. Nismo pitali odakle su – kazao je Tom koji će ocijeniti kvalitetu tek nakon što ih isproba.

Zadovoljne cijenom su dvije djevojke iz Švicarske. U usporedbi sa Švicarskom cijena je i više nego pristojna, a to što su jagode grčke im nije smetalo:

- Ja ne živim ovdje pa mi je relativno jeftino, ali vjerujem da je ovo vama preskupo. Živim u Švicarskoj. 5 franaka je 250 grama, a ovdje je 2,50 eura pola kilograma. Vidjet ćemo kakve su – odgovorile su Švicarke s vrećicama u rukama.

Dok smo razgovarali, reda ispred štanda više nije bilo. Prodavač nije htio dati izjavu, ali pred nama je izvagao posudicu na digitalnoj vagi: točno pola kilograma, odnosno za euro niže nego na ostala tri štanda. Nije ni čudno što je danas uspio prodati više od konkurentskih prodavača.

Jedna od kupaca samo je kratko komentirala:

- Ovo mi je taman cijena! - pa odjurila dalje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 09:43