StoryEditor
SplitNELOJALNA KONKURENCIJA

Vozači 'Prometa' prozivaju redare zbog manjka aktivnosti, komunalci uzvraćaju 'globama' ali unatoč 15 kazni od početka godine 'Litrini' busovi opet okupiraju stanice

1. ožujka 2017. - 00:17
litre-na-pazaru

Članovi inicijative "Poštujte naše stanice" iza koje stoji Radničko vijeće u tvrtki "Promet" skrenuli su pažnju prometnim redarima na međugradske prijevoznike čiji se autobusi nelegalno zaustavljaju na stanicama koje koriste vozila gradske tvrtke, što se posebno odnosi na stajalište kod Pazara.

Kao primjer takve prakse naveli su prijevoznika "Litre tours" koji održava liniju iz našega grada prema Sinju i Otoku iako svakodnevno svjedočimo da se na isti način ponašaju i drugi privatni autobuseri koji u pojedinim dijelovima dana doslovno okupiraju vrlo frekventnu stanicu kod tržnice, pa se zna dogoditi da "Prometovo" vozilo ne može koristiti ugibalište, već mora putnike ukrcavati i iskrcavati nasred ceste i na taj ih način dovoditi u opasnost.

- Autobus spomenutog prijevoznika svakog se dana zaustavlja na stanici kod Pazara oko 10.40 i 14.40 sati, te se na njoj zadrži 15-ak minuta. Vjerujemo da se ista praksa ponavlja i kod drugih polazaka. Dakle, to stajalište koristi kao kolodvor, pri čemu onemogućava "Prometovim" autobusima normalan rad - navode čelnici Inicijative.

Pozivaju se pri tome na Odluku o uređenju prometa na području našega grada, prema kojoj se svim autobusima na prigradskim, odnosno međumjesnim linijama zabranjeno zaustavljati na stajalištima gradskoga prometa, te da se za taj prekršaj propisuje kazna od 2000 kuna. Budući da su za nadzor provođenja odluke zaduženi prometni redari, iz Inicijative javno postavljaju pitanje toj gradskoj službi koliko je naplatila kazni spomenutom prijevozniku za taj prekršaj te namjeravaju li prometni redari onemogućiti "Litri" i drugim prijevoznicima da nelegalno koriste ovu i druge gradske autobusne stanice.

Odgovore na spomenuta pitanja i mi smo potražili od Špira Cokarića, pročelnika za komunalu, koji ističe kako prometni redari redovito u svojim svakodnevnim ophodnjama neselektivno postupaju na autobusnim stanicama prema vozilima koja tamo zateknu u prekršaju, dakle zaustavljena ili parkirana.

- Postupanja su sukladna njihovim ovlastima koje proizlaze iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Od početka ove godine na autobusnim je stanicama postupano više od 230 puta, što čini gotovo deset posto od ukupnog broja njihovih intervencija. Vozila u vlasništvu "Litre toursa" od početka godine su 15 puta zatečena na autobusnim postajama. Od 15 ispisanih kazni, pet ih je plaćeno, a za ostale se pokreće, odnosno vodi prekršajni postupak - dodaje Cokarić.

item - id = 470891
related id = 0 -> 1157307
related id = 1 -> 1140622
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. siječanj 2022 19:14