StoryEditorOCM
Splitnajavili i prosvjed

‘Vozači nisu krivi i ne mogu ispaštati jer nemaju gdje parkirat‘, zavapila je građanska inicijativa te traže hitnu tematsku sjednicu Gradskog vijeća zbog tog problema

Piše SPLIT SD
27. studenog 2022. - 12:29

Građanska inicijativa "Naprid Plokite, naprid Siromašna" traži žurno sazivanje tematske sjednice Gradskog vijeća vezano za problem nedostatka parkirališnih mjesta u gradu koji traje već godinama, a iz Građanske inicijative smatraju da se rješenje ne nazire.

- Nedostatak parkirnih mjesta je svakako najveći problem u našem gradu, a nažalost, trenutna vlast nije napravila gotovo ništa po tom pitanju. Reda svakako mora biti, nismo ni protiv metalnih stupića, niti onih gumenih na kolniku, kao ni protiv metalnih ograda, ogradica i betonskih bubamara. Promet se mora slobodno odvijati isto tako i pješaci moraju imati slobodan prolaz. Najvažnija stvar, bez premca u svemu je omogućavanje slobodnog prolaza i pristupa vozilima za žurne intervencije. Pozivamo stoga Gradonačelnika i njegove zamjenike da zajedno s Prometom policijom i Prometnim redarstvom, te "Split parkingom" konačno krenu u rješavanje problema - poručili su iz Građanske inicijative "Naprid Plokite, naprid Siromašna" te kako "građani nisu krivi i ne mogu ispaštati, jer nemaju gdje parkirati, odnosno parkiraju na kolnicima, nogostupima i zelenim površinama".

- Kvartovi koji i imaju garažu vape za novim, a ostali ih još uvijek sanjaju. Najlakše je ispaliti da građani ne kupuju nove automobile i ne kupuju stanove tamo gdje neće moći parkirati. Nabavkom novih autobusa se neće riješiti prevelik broj automobila u gradu. Split nema ni podzemnu željeznicu, niti više vrsta javnog prijevoza, koji prometuje svaki par minuta. Gotovi projekti garaža u nekim kvartovima čekaju godinama, a negdje i desetljećima. Svjesni smo da se to ne rješava preko noći, ali se vrlo malo po tom pitanju i radi - naglasili su iz Građanske inicijative te pitali gdje je zapelo s izmjenama Generalno urbanističkog plana. 

- Gradonačelničke i gradski vijećnici, krenite konačno u rješavanje najvažnijeg gradskog problema, a to je nedostatak parkirnih mjesta u gradu Splitu. Dosta nam je svakodnevnog traženja slobodnih parkirnih mjesta po kvartovima i strepnji od kazni pod brisačima automobila. Građani su s pravom ogorčeni i  bijesni, a prosvjedi vrlo blizu - poručili iz Građanske inicijative "Naprid Plokite, naprid Siromašna".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. siječanj 2023 15:35