StoryEditor
SplitOBEĆANJE IZ VIK-A

Voda je mutna i Splićani su osuđeni na prokuhavanje, ali ne zadugo. Dogodine starta izgradnja pročistača na Majdanu, pogledajte kako će izgledati

7. prosinca 2020. - 14:29

Splićani su već naučili što ih čeka nakon svake obilnije višednevne kiše– zamućenje vode, prokuhavanje te odlazak u trgovine po flaširanu vodu ili opskrbljivanje iz cisterni. Problem je to s kojim muku mučimo već nekoliko godina, a rješenje je uređaj za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju odnosno pročistač. 

U lipnju ove godine splitski "Vodovod i kanalizacija" potpisali su s Hrvatskim vodama Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina sustava javne vodoopskrbe na području Splita, odnosno Izgradnje uređaja za kondicioniranje vode za ljudsku potrošnju s izvorišta rijeke Jadro. Riječ je o investiciji vrijednoj 133,6 milijuna kuna koju će sufinancirati Hrvatske vode u iznosu od 93,5 milijuna kuna odnosno 70 posto, a ostatak ViK putem kredita EBRD-a u iznosu od 40.071.000 kuna.

image
Tomislav Šuta, direktor Vodovoda i kanalizacija Split
Tom Dubravec/Cropix

U kojoj je fazi izgradnja pročistača pitali smo Tomislava Šutu, direktora "Vodovoda i kanalizacije" koji je istaknuo kako je ovo sada prvo zamućenje ove godine. 

- Posljednje, šestodnevno zamućenje vode zabilježeno je u studenom 2019. godine u periodu od 13. do 19. studenog, dok je u cijeloj 2019. godini voda bila zamućena ukupno 11 dana. Nužnost izgradnje pročistača kao velike infrastrukturne građevine kojom se s izvorišta Jadra pitkom vodom napaja 400 tisuća stanovnika, nameće izmjena europske regulative, odnosno prijedlog EU Direktive o kvaliteti vode za piće gdje se navodi da će sadašnji dozvoljeni parametar zamućenosti od 4 NTU, ubuduće iznositi od 0,3 do 0,5 NTU iz čega proizlazi da pitka voda s izvorišta Jadra neće zadovoljavati uvjete za uporabu bez prokuhavanja za osobe ugroženog zdravlja čak 200 dana u godini, ističe Šuta. 

image
Pročistač pitke vode na Majdanu
Vodovod i kanalizacija Split

Dodaje kako je do sada, s ciljem realizacije projekta pročistača, izrađeno idejno rješenje, Studija izvedivosti i Elaborat zaštite okoliša te je ishođeno rješenje nadležnog ministarstva da je zahvat prihvatljiv za okoliš.

- Nadalje, urađen je geomehanički elaborat i geodetska podloga, izrađena je tehno-ekonomska analiza za izgradnju sunčane elektrane na krovu pročistača zbog samoodrživosti te su ishođene sve suglasnosti od HEP-a. Također, izrađen je idejni projekt i prikupljeni su sve posebni uvjeti nakon čega se očekuje izdavanje lokacijske dozvole Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, a nakon toga i raspisivanje natječaja za izgradnju pročistača po  žutoj knjizi na zemljištu u vlasništvu Republike Hrvatske. Čim dobijemo dozvolu od ministarstva krećemo u raspisivanje natječaja za nadzor radova izgradnje, a početak izgradnje pročistača planiran je sredinom 2021. godine, kazao nam je Šuta.

Pročistač pitke vode bit će izgrađen na Majdanu, a kako će izgledati pogledajte u simulaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. srpanj 2022 00:07