StoryEditor
SplitŽELJAN RADMAN

Vlasnik kultnog ‘Semafora‘ apelira na Grad da preispita odluku o rušenju zatvorenih štekata: ‘Tko će zimi sjediti na terasi? A novi suncobrani dođu oko 300 tisuća kuna...‘

Piše Gabrijela Radanović
27. siječnja 2022. - 11:56

Ugostitelji koji posjeduju zatvorene terase na javnoj gradskoj površini neće moći produžiti ugovor za najam, ako nemaju rješenje o legalizaciji.

To je potvrdio i gradonačelnik Ivica Puljak. Ako se od takve odluke ne odstupi, izvjesno je da bi kultno mjesto u gradu moglo zatvoriti svoja vrata.

Kavani "Semafor", koja je otvorena davne 1970. godine, ugovor za najam javne gradske površine istječe taman uoči sezone, u svibnju. Kako se i taj štekat karakterizira kao nelegalan, ovo ljeto bi tamo trebali biti tek stolovi i suncobrani.

– Napominjem da moj štekat nije ilegalan i ne može se takvim proglasiti. On samo nije u skladu s Odlukom o komunalnom redu koja je stupila na snagu prije niti godinu dana. Stječe se krivi dojam u javnosti da taj štekat stoji ilegalno tu 40 ili čak 50 godina. Imam dozvolu Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz 1984. godine u kojoj "Semaforu" dozvoljavaju postavljanje tende, nove cvjetne ograde i stijenke od pleksiglasa, novog poda od kamenih ploča i postavljanje vanjskog šanka – uvodi nas u problem Željan Radman, vlasnik "Semafora", priloživši od vremena požutjeli papir.

image
Hoće li kultna kavana 'Semafor' zatvoriti svoja vrata? 
Vojko Basic/Cropix

Nikada nije postavio vanjski šank, a stijenku od pleksiglasa, veli, zamijenio je estetski ljepšom, staklenom. Napominje kako uredno plaća najam javne površine te da Gradu ne duguje ni kune.

Kako raditi u zimskim uvjetima?

– Nije štekat ilegalan, plaćamo zakup redovito. Nama se u ugovoru skuplje naplaćivao štekat, upravo zato što imamo zaštitu od vjetra i kiše. Baš ta stavka je 2017. unesena kao dio ugovora o zakupu – ističe poznati splitski ugostitelj, koji smatra da prvo treba odlučiti u kojem smjeru ide ovaj grad, te dodaje ako žele da zimi centar funkcionira, štekatima mora biti omogućen rad u zimskim uvjetima.

– Nitko tu neće sjediti zimi. Mislim da je potrebno pregledati situaciju na terenu pa donijeti odluku, a ne biti izričit da tu ne može biti doslovno ništa osim suncobrana. Barem nekakva pergola... Zaštita od vjetra od 1,60 metara ograde spominje se samo u zonama tri i četiri, a ne u centru.

Zašto bi onda ljudi uopće dolazili u centar na kavu? Ova odluka o komunalnom redu i datumi vezani za nju donesena je u prošlom mandatu, ne mislim da bi se nova vlast trebala slijepo držati tih rokova, postoji mogućnost da se nekim aneksom možda produži taj rok kako bi svi odradili ovu sezonu netaknuti – apelira Radman, uz napomenu kako bi u ovoj situaciji vlast trebala pronaći malo empatije i ne stavljati sve štekate u isti koš.

image
Željan Radman: 'Suncobrani bi me koštali od 250 do 300 tisuća kuna u vremenima kad su ugostitelji na koljenima 
Sasa Buric/Cropix

– Nije prva zona svugdje jednaka, kao ni druga. Postoje štekati koji se mogu ili ne mogu uklopiti u cjelokupnu sliku. Moram se tu posebno osvrnuti na podest na kojem su postavljeni stolovi i stolice. Konkretno, meni je ispod zemlja, a ulica na tom mjestu površine sto kvadrata, ima pad od pola metra. Suncobrani bi me koštali oko 250 do 300 tisuća kuna, sve je to nova investicija u vremenima kad su ugostitelji na koljenima. Sad nam banke ne daju ni kredite zbog cijele situacije s COVID-om – istaknuo je naš sugovornik.

'Što je s tendama na Rivi?'

Smatra da su mediji od prošle sezone stvorili sliku kao da su ugostitelji "zaradili milijarde".

– U dvije godine mi nismo radili više od šest ili sedam mjeseci. Prije dvije godine, 2020., sezona je bila loša, prekinuta je usred kolovoza. Prošle godine je sezona bila dobra samo dva mjeseca. Ne možemo mi u dva mjeseca nadoknaditi dvije godine totalne katastrofe – istaknuo je naš sugovornik. Ako se provede ovakva odluka prošle gradske vlasti, kaže da u najbolju ruku može raditi samo sezonu.

– Ili mogu nakon 50 godina rada zatvoriti "Semafor" koji je odgojio generacije Splićana, a mogu iznajmiti prostor nekome drugom za kockarnicu, ljekarnu, trgovinu cipela, ne znam ni sam što napraviti.

"Semafor" može izdržati ako ima ovakvu baštu. Neka oni koji su donijeli takvu odluku dođu kod mene na kavu i sjede sat vremena u štekatu bez zaštite od vjetra – pozvao ih je te se upitao, ako već ne mogu biti tende u prvoj zoni, što će biti s onom ispred ribarnice ili svim tendama na Rivi.

– Recimo, ja to ne bih rušio. Zato mislim da se svaki prostor treba gledati individualno – smatra Željan Radman, koji se prisjetio i projektnog zadatka uređenja Ulice kralja Tomislava u ulicu splitskih olimpijaca, kojeg je prihvatilo Gradsko vijeće, a preuzeo ga je splitski arhitekt Vjekoslav Ivanišević.

U tom projektu, koji nikada nije realiziran, napominje Radman, kavana "Semafor" trebala je odmaknuti štekat od baroknog bedema te zadržati ostakljenu terasu lokala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2022 08:36