StoryEditor
SplitŽELE DA ih se čuje

Vlasnici zemlje na splitskom Marjanu digli glas: 'Želimo na svome uzgajat pome, a ne sadit šumu!'

Piše Ana Franić
29. srpnja 2019. - 09:49

– Poviše Titove vile imam poljoprivredno zemljište na kojem uzgajam pome, kukumare i balancane. U tome guštam, a danas-sutra upisom posebnog režima zaštićenog područja Park-šume može mi se narediti promjena kulture, odnosno sadnja šume. Smatram da bi mi, starosjedioci, koji imamo stoljetno vlasništvo trebali biti pozvani na tematsku sjednicu Gradskog vijeća kako bi iznijeli i naše mišljenje – počinje nam svoju priču Dario Alujević, predstavnik vlasnika privatnih parcela na južnoj strani Marjana.

Povod njegova istupa je sjednica Gradskog vijeća u ponedjeljak, na kojoj će se raspravljati o upisu posebnog režima zaštićenog područja Park-šume u katastar i zemljišne knjige za sve čestice u tom obuhvatu koju je inicirao Mostov vijećnik Ante Čikotić. On je taj čin usporedio s upisom novorođenog djeteta u matičnu knjigu rođenih te smatra to osnovnim korakom u zaštiti nekog područja, koje također znači i podvrgavanje vlasnika određenim ograničenjima u odnosu na njegovo korištenje, uporabu i raspolaganje.

Dario Alujević, Alen Srdelić i Pavao Šimić starosjedioci su koji svoja zemljišta imaju u neposrednoj blizini Vile Dalmacije, te sada strahuju što će biti s njihovom zemljom koju koriste isključivo u poljoprivredne svrhe.

– U izvatku iz zemljišnika lijepo piše da je ovo vrt, a ja u njemu uzgajam breskve, kruške, jabuke, šljive i verduru za svoje potrebe. Mi želimo ravnopravno sudjelovati, a ne da nam se radi iza leđa i odlučuje o našoj sudbini i zemlji. Sve je to naopako – objašnjava nam Pavao i dodaje kako često u svome "vrtlu" zatekne i turiste koji beru voće jer slijepo prate turističku kartu, pa misle da su voćke javno vlasništvo.

Pravo na naknadu

Naši sugovornici samo su neki od 2000 vlasnika koji bi bili opterećeni donošenjem posebnog režima.

– Mislimo da je taj prijedlog nezakonit, jer se ne može šuma upisati na poljoprivredne čestice ako u zemljišnim knjigama i katastarskom operatu imaju upis kulture poljoprivredne namjene. Predlažemo da se u skladu sa Zakonom o zaštiti prirode napravi analiza stanja u prostoru, što je zakonska obveza prilikom postupka pokretanja upisa pravnog režima, tako da bi upravnim postupkom na papiru imali dokaz da je zatečeni prostor poljoprivredne namjene – objašnjava Alujević.

Prema Zakonu o zaštiti prirode, kako nam pojašnjava, u slučaju proglašenja šume, vlasnici poljoprivrednog zemljišta imaju pravo na naknadu.

– Pošto se tek sada prvi put traži upis zaštite na Marjanu, mislimo da on nije zaštićen u skladu sa zakonom, odnosno da su sva rješenja i odluke koje su se bazirale s pozivom na zaštićeno područje, pravno ništetne. Park-šuma je javni sadržaj i ona nikako ne može biti na privatnom vlasništvu. Samo na sjevernoj strani vlasnik je Grad Split, a na privatnim katastarskim česticama ne može se formirati javni sadržaj prije nego se otkupi čestica – veli Dario.

Ističe kako jedino privatni vlasnici imaju zakonito vlasništvo koje je stečeno pravnom radnjom nasljeđivanja, odnosno od baka i djedova.

'Nismo uzurpatori'

– Jedino čisto vlasništvo je nas starosjedioca. Gospodin Čikotić se poziva na rješenje iz 1964. godine u kojem lijepo piše kako je "u rezervatu dozvoljeno uobičajeno korištenje poljoprivrednih površina". Stare splitske familije poklonile su svoje zemljište na sjevernoj strani, ali zemljišta na južnoj strani gdje su bili vinogradi, nisu htjeli pokloniti. Treba biti poštovanja prema starosjediocima zbog našeg stoljetnog vlasništva – nastavlja Alujević.

– Sustavno se desetljećima borimo s ovim, a u javnosti smo prikazani kao uzurpatori Marjana. To nije istina, neka napokon pravda dođe na vidjelo. Mi samo želimo zaštiti naše pravo i naše vlasništvo – zaključuju Dario, Pavao i Alen.

Moj voćnjak – moja djedovina!

– Ovo je djedovina, to je ljubav! Kada vas izbace sa svoga, vi više ne znate odakle ste! Nevjerojatno mi je da se nas ignorira umjesto da sjednemo za stol i kao ljudi porazgovaramo. Samo se stavite u našu poziciju i zamislite kako biste se vi osjećali da vam netko želi uzeti nešto što je stoljećima vaše. Jednostavno grozno! – kaže Alen Srdelić, koji nam je priložio dokumente i izvatke iz zemljišnika koji jasno govore kako je njegova parcela – voćnjak.

 

Izdvojeno

10. kolovoz 2020 13:28