StoryEditorOCM
Splitizmeđu dvije vatre

Vlasnica vrtića kojem Đerek diže najam ne želi potpisati novi ugovor. Roditelji na sto muka: Ajme nama ako zatvori...

Piše Marin Prvan
11. travnja 2023. - 20:50

Prošlog tjedna su u Službenom glasniku Grada Splita objavljena su dva zaključka o sklapanju ugovora za dva prostora s dosadašnjim zakupnikom Dječjim vrtićem "Čarobni pianino". Navodi se kako će vrtić, koji je dosad plaćao najam u iznosu 14.115,03 kuna, od sada pa nadalje za rentu trebati izdvajati 45.163,30 kuna. Uostalom, taj viši iznos je onaj isti koji je dogovoren i prilikom natječaja, a kojeg je naknadna odluka prošle gradske uprave korigirala - prema dolje. 

Maja Đerek, pročelnica odjela za upravljanje gradskom imovinom, je takvu činidbu detektirala kao nezakonitu, naglasivši da su se tri druga vrtića natjecala na tom istom natječaju i ponudila već cijenu od one koju sada plaća trenutni zakupnik.

- Roditelji neće ostati bez mjesta u vrtiću, zato jer se Grad Split brine o tome - naglasila je u veljači Đerek, odgovarajući na pitanje što će biti s Dječjim vrtićem "Čarobni pianino", kojem je najavljeno da će doći do korekcije ugovora o korištenju gradskog prostora.

Pročelnica je uvjerena da će vlasnica vrtića pristati na ponuđene izmjene i povrat u zakonske okvire.

- Nema razloga da se nova cijena odbije, mi smo s vlasnicom u kontaktu i njoj je u interesu da nastavi s poslovanjem - kazala je Đerek. Ako se pak odbije ponuda, zakon ne dozvoljava da u istom prostoru - zbog određenih infrastrukturnih manjkavosti - nastavi biti vrtić.

image
Tom Dubravec/ Cropix/Cropix

Vlasnica vrtića Virna Mudnić problematizira odluku Grada da se cijena najma povećava po isteku ugovora - koji nekima ističe tek za dvije godine - umjesto svima istovremeno. To znači da će "Čarobni pianino", kaže Mudnić, u međuvremenu imati lošije uvjete. Istaknula je da nije stvar u tome da je "zakupnina velika ili mala, već samo traže Zaključak grada za sve privatne vrtiće u gradskim prostorima na način da su ista mjerila i kriteriji sa svih".

- S kojom pravnom osnovom je gospođa Đerek poslala uplatnice za ožujak na novi iznos koji je ona odredila, a koji ovaj vrtić nije prihvatio niti potpisao? Ovakvo ponašanje ja već zovem prisilom. Gradske službe bi nama prije svega trebale biti partneri, a sve u cilju zadovoljavanja potreba roditelja i djece. Stoga se moramo zapitati kakav nam je to partner, u ovom slučaju gospođa Đerek, kada o njenim zaključcima koji se odnose na ovaj vrtić mi saznajemo čitajući na portalima. Ova činjenicu smatramo zaista žalosnom - navela je ravnateljica.

Istaknula je da neće potpisati predloženi ugovor pa se zapitala što je to lošije što bi se trebalo dogoditi; veće uplate roditelja ili niži standard djece?

image
Ante Cizmic/Cropix

Zbog svega navedenog, Mudnić je danas popodne održala tri roditeljska sastanka na koje su bili pozvani i predstavnici Grada. Nitko iz Banovine se nije pojavio. 

- Roditeljski sastanci su prošli ugodno, koliko je to moguće u ovakvoj situaciji. Roditelji su izuzetno zabrinuti za mjesta svoje djece u vrtiću i rekli su da će se obratiti Gradu za pomoć i rješenja - javila nam je vlasnica.

Nakon prvog od tri sastanka, ispred vrtića na Brodarici smo zatekli skupinu majki u žustrom razgovoru o novonastaloj situaciji. Kazale su nam da je to nešto o čemu je ravnateljica trebala prije razmišljati i da im se ne sviđa što imaju osjećaj da se roditelje sada gura da utječu na gradsku upravu.

- Očito, ukoliko i Grad i Mudnić ustraju u svojim tvrdnjama, vrtić će se zatvoriti, što je za nas najgora opcija. U tom slučaju, gdje bi mi trebali s djecom? - jadaju nam se majke.

image
Nikola Vilic/Cropix

Otkrili su nam da je ravnateljica rekla da, ukoliko dođe do povećanja, bi to značilo smanjenje kvalitete usluge, do granice koju roditelji ne planiraju tolerirati. Sukladno s tim - kako su oni to doživjeli - indiretktno im je poručeno da, ako dođe do povećanja, će oni biti ti koji će financirati razliku. A, s obzirom na to da su u bezizlaznoj situaciji, spremni su - iako nevoljko - to prihvatiti.

- To možda nije problem onima s jednim djetetom. Ali, kako je meni koja imam troje? - pita se jedna Splićanka.

Smatraju da bi, ukoliko se "Čarobni pianino" zatvori, im Grad trebao osigurati mjesta u nekom drugom vrtiću. Međutim, svjesne su da je takvo što, zapravo, nemoguće, pošto drugi vrtići s praznim mjestima - ne postoje.

- Možda bi gradska uprava mogla, pri potpisivanju novih ugovora s vrtićima, im omogućiti dosadašnju cijenu, do onog trenutka kada ugovor ne istakne i posljednjem vrtiću. Pritom bi trebalo sastaviti aneks kojim će, u tom trenutku, svim vrtićima biti aktivirana viša cijena. To bi mogao biti jedan od naših prijedloga Gradu, s čijim predstavnicima ćemo svakako trebati razgovarati - zaključile su majke.   

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. rujan 2023 11:21