StoryEditor
SplitI ovo smo dočekali

Vladajući i oporba konačno složni: Sva djeca moraju biti jednaka, cijene gradskih i privatnih vrtića treba izjednačiti; Evo što Grad planira učiniti

20. prosinca 2018. - 23:05
banovina.JPG

Nakon završene tematske rasprave o javnim potrebama u predškolskom odgoju i skrbi o djeci, Gradsko vijeće je jednoglasno podržalo inicijativu i prijedloge MOST-a da se osnuje Odbor za podizanje kvalitete i dostupnosti predškolskog odgoja i obrazovanja u kojem će biti osam vijećnika, te Mate Omazić, kao pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti.

Zadatak ovog tijela će biti analiza uvjeta i kriterija upisa u vrtiće, uvjeta i kriterija sufinaciranja programa u predškolskom odgoju, pravila o redovnom i izvanrednom upisnom postupku i rokovima te sadržaja zahtjeva za upis, a analizirat će se i rad stručnih suradnika te mogućnosti nadodgradnje postojećih te izgradnja novih objekata.

Također će se analizirati kriteriji za donošenje zaključaka o načinu i uvjetima sufinanciranja programa vrtića u privatnom i vlasništvu vjerskih zajednica, kriteriji za sudjelovanje roditelja u cijeni programa, potreba sufinanciranja djelatnosti dadilje.

Osim Omazića, članovi Odbora su Ante Čikotić, Kristina Vidan, Mirna Kovačić, Domagoj Maroević, Tonči Blažević, Igor Stanišić, Joško Markić, te Martin Mladen Pauk.

Bila je ovo zapravo jedna od rijetkih sjednica koja je protekla u suglasju vladajućih i oporbe u kojoj je prijedlog MOST-a i Tončija Blaževića skoro pa u potpunosti pretočen u zaključak uz sitne preinake.

Nakon provedene analize Odbor bi trebao donijeti zaključke kojeće prezentirati Gradskom vijeću do ožujka iduće godine.

U raspravi prije izglasavanja ovog zaključka iskristalizirala se teza kako sva djeca moraju biti jednaka, odnosno da je potrebno izjednačiti cijene gradskih i privatnih vrtića. MOST-ovi vijećnici to potkrijepljuju činjenicom da roditelji čija djeca pohađaju gradske vrtiće plaćaju 495 kuna mjesečno bez obzira na primanja, dok oni roditelji koji su zbog nedostatka mjesta bili prisiljeni upisati dijete u privatni vrtić izdvajaju od 1.200 do 1.600 kuna.

Ante Bradarić Šljujo je naveo kako je najveći problem situacija za roditelje čija su djeca rođena nakon 31. kolovoza ove godine i ne mogu se natjecati za jaslice u idućoj.

Omazić je na kraju istaknuo kako se nada da bi jedinstvenu cijenu vrtića mogli imati već od od rujna 2019. godine, te da će u tu svrhu trebati promijeniti pravilnik, što je prisnažila i zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović Tomaš kazavši kako su financijska sredstva za određene programe već rezervirana te da bi jedna od promjena u tom novom dokumentu bila odredba o sufinanciranju po glavi djeteta, a ne po djelatniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2021 08:52