StoryEditor
SplitUZALUD SVE

Vlada na današnjoj sjednici raspisala lokalne izbore, tako da nema ništa od sutrašnje ‘Kerumove‘ sjednice Gradskog vijeća jer će biti - raspušteno

Piše Gabrijela Radanović
14. travnja 2021. - 18:05
Igor Stanišić i Andro Krstulović OparaVladimir Dugandžić/Cropix

Kako je bilo očekivano, sukladno izbornom zakonu, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o raspisivanju lokalnih izbora koji će se održati 16. svibnja.

Time se raspušta lokalna vlast, što znači da se sjednica Gradskog vijeća koju je Igor Stanišić sazvao za četvrtak neće, niti može održati.

- Zbog ove mogućnosti koja se pojavila nakon što se dopisom očitovao ministar Ivan Malenica predložio sam gradonačelniku da za svaki slučaj pomaknemo sjednicu dan ranije, s 15. na 14. travnja, dakle za danas.

On je u subotu na to pristao, ali se u ponedjeljak predomislio jer je očito imao drukčije planove s oporbom i DAS-om, koji su ga naposljetku i izigrali - prokomentirao Igor Stanišić, predsjednik Gradskog vijeća.

Na takvu izjavu, gradonačelnik Andro Krstulović Opara je kazao da se sa Stanišićem telefonski čuo u subotu i tada mu rekao da sa svojim prijedlogom dođe na sastanak, u ponedjeljak 12. ožujka u 9 i 45 sati, što je on i učinio. Tom prigodom je, dodaje, Stanišić predložio otkazivanje sjednice koju je sazvao gradonačelnik na traženje 12 vijećnika te zatražio da se održi 14. ožujka.

- Tada sam mu objasnio da nema mogućnosti za otkazivanje sjednice koja se održala 13. ožujka, jer je ona sazvana na zahtjev trećine vijećnika. Nažalost, zato što je predsjednik htio izbjeći redovitu sjednicu u ovoj godini, dogodilo se što se dogodilo, zbog čega možemo žaliti -  podvukao je Krstulović Opara te dodao da izborni zakon već u nekoliko mandata regulira pravila oko raspuštanja vijeća i raspisivanja izbora te kako je bilo jasno da je Stanišićeva sjednica koja je bila sazvana za 15. ožujka - neodrživa. Gradonačelnik je napomenuo da Igor Stanišić, kao predsjednik Gradskog vijeća, ali i političari, to moraju znati.

Premda su HGS-ovci najavljivali svoj dolazak na sutrašnju sjednicu, na kraju je posljednja održana u utorak 13. ožujka, i to bez predsjedavanja od strane Stanišića.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2021 11:24