StoryEditorOCM
SplitGAUDEAMUS

Vjetar u leđa ususret novoj akademskoj godini: Sveučilište u Splitu ocijenjeno kao najbolje u Hrvatskoj na Timesovoj ljestvici

Piše PSD
6. rujna 2021. - 09:33

Na Times Higher Education World University Rankings ljestvici, objavljenoj 2. rujna 2021. godine, Sveučilište u Splitu postiglo je najbolji rezultat na nacionalnoj razini, dok je u svijetu rangirano između 1001. i 1200. mjesta.

Od kada je po prvi put 2011. godine provedena ovakva vrsta vrednovanja, broj institucija visokog obrazovanja koje sudjeluju porastao je s 200 na čak 1662, pri čemu je ove godine više od 2112 institucija predalo podatke za rangiranje što zapravo predstavlja preko 100 milijuna citata na više od 14 milijuna znanstvenih radova te anketu sa preko 22 000 znanstvenika, javljaju sa Splitskog sveučilišta.

- U svemu napredujemo, iako su nam na raspolaganju znatno manja financijska sredstva od onih kojima raspolažu sveučilišta u bogatim arapskim zemljama i na Dalekom istoku. Svi se trude i ulažu i zaista nije lako držati korak i opstati u toj areni, ali ne posustajemo. Ovo nam je svima dodatan vjetar u leđa ususret novoj akademskoj godini - kazao nam je rektor Splitskog sveučilišta prof. dr. Dragan Ljutić, te istaknuo da su jako zadovoljni upisnim rezultatima i interesom brucoša u ljetnom roku, a očekuju da će se popuniti i preostala slobodna mjesta u jesenskom roku.

image
Ante Čizmić/Cropix

U ovoj, pandemijskoj godini kad su se sveučilišta susrela s brojnim izazovima najveći napredak ostvarila su kineska sveučilišta, a značajan porast u više kategorija ostvaruju već nekolikog godina i sveučilišta u Saudijskoj Arabiji, Egiptu, Pakistanu, Maleziji i Indoneziji.

Ove godine, Sveučilište u Splitu ostvarilo je porast u broju bodova u čak četiri od ukupno pet područja koje Times Higher Education primjenjuje prilikom vrednovanja: nastavi, istraživanju, prihodu od industrije te međunarodnoj suradnji. Za napomenuti je da je citiranost najbolje ocijenjeno područje.

image
UNIST
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2023 14:39