StoryEditor
Splitmože i antigenski

Ministar Vili Beroš u Splitu najavio važnu novost: Covid-potvrde će se moći dobiti i brzim testom, ali neće važiti nigdje drugo nego u Hrvatskoj

Piše Anita Belak Krile, PSD
10. siječnja 2022. - 10:46

Ministar zdravstva Vili Beroš nakon posjeta KBC-u Split najavio je danas da će se Covid-potvrde koje će važiti u Hrvatskoj moći dobiti i brzim antigenskim testom, ali samo onim napravljenim preko uputnice.    

– Hrvatski zavod za javno zdravstvo već je komunicirao da će se promijeniti paradigma testiranja. Više PCR neće biti obavezan, bolest će se moći dokazati brzim antigenskim testovima koji su sve bolji i precizniji – kazao je ministar te naveo kako će se na sutrašnjem sastanku razgovarati o tome. 

  – Naš zadatak jest biti fleksibilan, pratiti situaciju i truditi se da nas nešto ne zaskoči – izjavio je Beroš te naveo kako će potvrde od antigenskih testova vrijediti samo u Hrvatskoj. EU naime, ima točno određena pravila i samo se za Covid potvrdu priznaje PCR test.

Ravnateljica splitskog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Željka Karin potvrdila je da kućni antigenski testovi neće vrijediti za otvaranje bolovanja ili Covid potvrdu, nego samo oni brzi testovi koji budu rađeni preko uputnice liječnika. Također je istaknula kako je i dalje veliki pritisak na testiranje te potvrdila kako su određeni dodatni termini.

- Ljudi moraju znati kako se neće moći isti dan odraditi testovi. Čekat će se na nalaz od 12-48 sati. Danas imamo prijavljenih i zauzetih 2700 termina uz druge ispostave. Nije pao interes za testiranjem. Radimo s maksimalnim kapacitetima i nadljudskim naporima pokušavamo sve napraviti. Naša mikrobiološka služba je dala sve od sebe. Molimo za strpljenje i ostanak kod kuće kod pojave bilo kakvih simptoma. Ako imaju blage simptome, prehlade ili bilo čega, neka ostanu doma i konzultiraju se sa svojim liječnikom i odluče je li potrebno PCR testiranje i čekaju na svoj termin, rekla je Karin.

image
Ante Cizmic/Cropix

 Ogroman pritisak građana na testiranje, stvorio je duge redove za čekanje na PCR testove pa su prošli tjedan neki epidemiolozi poput voditeljice Službe za epidemiologiju splitskog NZJZ dr. Diane Nonković poručili mlađima s blagim simptomima da se ne moraju testirati, nego da termine prepuste starijima.

- Testiranje nije zbog toga da bi netko da bi dobio Covid potvrdu nego zbog epidemiološke situacije da sačuvamo naš zdravstveni sustav, smanjimo preopterećenje liječnika koji rade s onim najugroženijima među nama. Testiranje je predviđeno za one koji imaju ozbiljne simptome, a svi oni koji su malo šmrkavi, kvaziprehlađeni nek ostanu kod kuće, piju tople tekućine, snižavaju temperaturu. Neka se ponašaju zapravo kao da su pozitivni – kazala je između ostaloga dr. Nonković.

Svojom izjavom liječnica je izazvala pomutnju među udrugama pacijenata i među liječnicima obiteljske medicine, a i među samim građanima koji smatraju da država koja traži covid potvrde mora osigurati i covid testiranje. I potpuno su u pravu.  Očekuje se, da će se na ovaj način testiranja s antigenskim testovim preko uputnica, rasteretiti sustav te da će i oni koji idu na PCR zbog Covid potvrde doći brže na red, a ne kao što je sad slučaj gdje se na testiranje čeka i po sedam dana. 

image
Ante Cizmic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2022 00:39