StoryEditor
SplitSVI PRIVEDENI

Naša novinarka svjedočila policijskoj brutalnosti na Bačvicama: Čovjeka koji nam je htio pomoći bacili su na tlo dok je zapomagao ‘Tamo mi je dite!‘

Piše PSD
29. ožujka 2020. - 13:45

NOVO:

Naša novinarka Silvana Uzinić nam je ispričala sve o policijskoj brutalnosti koje su ona i njena prijateljica doživjele na Bačvicama u nedjelju ujutro kada je od ruke zakona na podu završio prolaznik koji im je priskočio u pomoć.

- Prijateljica i ja smo išle pored hotela Park misleći napraviti đir, policajac u civilu nas je zastavio i rekao da ne možemo dalje. Kazao je da idemo nazad i rekao da ne možemo u šetnju na Bačvice. Odgovorila sam da ne idemo na Bačvice i da idemo šetati.

On je rekao da ne možemo na mjesta masovnog okupljanja, ja kažem da se ne mislimo okupljati. Tada je on zatražio osobne kartu uz podizanje glasa. Pridružuje mu se kolega, pokazujemo osobne. Prijeti nam kaznom od 8000 kuna. Moguće je da sam ja tada podigla glas pitajući na osnovu čega. Odjednom se stvorilo šestoro policajaca u civilu što je izgledalo dodatno prijeteće i u tom trenutku te nam govore da će nas privesti i naređuju nam da se ne mrdamo. Nijedan od njih nije bio u policijskoj odori, a niti su imali automobil s policijskim oznakama - prepričava naša kolegica.

- Za to vrijeme je moja prijateljica Branka Karninčić to htjela snimiti mobitelom jer su počeli biti grubi, ali su je natjerali da snimku izbriše. Uhvatili su je za ruku, a na to je reagirao jedan čovjek pitajući: Što radite? Onda je skočio policajac: Što se ti miješaš, tko si ti? Daj osobnu!

Srušio ga je na pod i držao u klinču. Čovjek je vikao: Tamo mi je dite! Mare, Mare! izašli su susjedi i vikali policiji: Jeste li vi normalni!. Mi se nismo smjele pomaknuti jer su nam tako naredili uz riječi da nas vode u postaju u postaju što su i napravili - još uvijek uznemirena kaže nam Silvana.

 

- Uhapsilo nas je, privelo. Taman smo bile kraj hotel Park i tu nas je legitimiralo i kazali da ne smijemo tu šetati. Ja sam rekla ovdje se možemo šetati, slikat ću mjesto događaja da mogu dokazati, ali kada sam slikala uhvatio me za ruku i počeo vući prema autu, idete sad s nama u postaju. U tom trenutku se neki čovjek javio pa su njega bacili na pod. Njegova djeca i žena koji su bili na dječjem igralištu su počeli plakat i vikati. U međuvremenu me jedan policajac natjerao da izbrišem fotke. Odveli su nas u postaju, zaplijenili mobitele, napisali da je to kršenje javnog reda i mira i da smo pozivali druge građane na neposluh. Ja to nisam htjela potpisati, pa mi je dao neki papir da napišem svoju verziju jer je na meni primijenjena sila. Pitala zašto sam uhapšena. Odgovor je bio - to će vam sve na sudu objasniti članak 13. Nismo mogle njima pričati, samo su smijali i bili onako nabrijani. Na kraju su nam dali nešto da potpišemo. Ja nisam htjela, a Silva je potpisala, jer na njoj nije primijenjena sila, pa nije morala pisati svoju verziju događaja - prepričala je Branka Karninčić.

Kazna od 50 do 200 DEM-a

Iz splitske policije poslali su priopćenje sa svojim viđenjem situacije koja se oko 11.35 odigrala na splitskim Bačvicama:

- Danas u 11.35 sati dok su policijski službenici su na području Bačvica nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika, te su započele s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac. Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje - naveli su u policiji dodajući kako još jednom apeliraju na građane da se pridržavaju uputa i Odluka Stožera civilne zaštite u cilju sprječavanja širenja bolesti.

Nakon kriminalističkog istraživanja dvije ženske osobe i muškarac pušteni su na slobodu te im je uručena obavijest o počinjenom prekršaju. Radi se o kršenju članka 13 Zakona o javnom redu i miru koji propisuje da će se svatko onaj tko se na javnom mjestu tuče, viče, svađa ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti novčanom kaznom od 50 do 200 DEM-a u kunskoj protuvrijednosti ili, pak, kaznom zatvora do 30 dana.

V. U.

Jadran Kapor: Odluka Stožera ne smije postati temelj za represiju!

Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima ne smije postati temelj policijskog nasilja nad građanima.

Da ne bude zabune, uvodno želim reći da redakcija Slobodne Dalmacije ne podržava nikakav oblik korona-partya, ne podržava ni spontana ni organizirana okupljanja na javnim mjestima jer to u ovim trenucima predstavlja ozbiljno ugrožavanje javnog zdravlja. U tom smislu podržavamo i spomenutu Odluku o ograničenom zadržavanju na javnim mjestima, tim prije što je ona nedvosmisleno privremena, u ovom trenutku ograničena na 30 dana od dana donošenja (21. ožujka).

Međutim, način na koji je splitska policija u nedjelju postupala prema svojim građanima ozbiljno je uznemirujuca i zabrinjavajuća. Naša novinarka Silvana Uzinić, opremljena maskom i u društvu Branke Karninčić, odučila je iskoristiti lijepo nedjeljno vrijeme za šetnju. Na po Bačvicama jer se tamo uistinu zna okupiti više svijeta nego sto je to pametno, nego cestom. Policija ju je zaustavila u toj nakani jer je procijenila da ce se na Bačvicama ili u okolici Bačvica okupiti previše ljudi i do ovog trenutka cijela ova priča ni po čemu nije sporna.

Policajac joj je zaprijetio kaznom od osam tisuća kuna, a problem je nastao kad ga je naša novinarka pitala na temelju čega: za koje nedjelo joj se prijeti kaznom od skoro dvije prosječne hrvatske plaće. Razumijemo da su u ovom uvjetima policajci pod posebnim psihičkim teretom. Nije ni njima lako objasniti zašto će nekoga rebnuti kaznom koja skoro dvostruko nadmasuje njihovu plaću. A novinari, oni postavljaju glupa pitanja. Evo, prošlo je nekoliko sati od incidenta na Bačvicama a još uvijek nema bas nikakvog odgovora na pitanje koje je policajcu postavila naša novinarka. Odluka o strogom ograničavanju kretanja na javnim mjestima takvu kaznu ne predviđa. Građani, čak i u ovim okolnostima, moraju od državnih službenika dobiti odgovor na pitanje sto su zgriješili, koliko god je potonjima lakše upotrijebiti argument sile od argumenta zakona. 

Problem je eskalirao kad je prijateljica naše novinarke pocela snimati situaciju. Njoj je to bio način zastite građanskih prava, a policajcima udarac na ego. Međutim, u demokratskim su državama policajci trenirani da građanska prava pretpostavljaju svome egu. U demokratskoj se zemlji ne bi dogodilo da policajac na zemlju sruši staricu s cekerima i veze je lisicama kako se to 2015. dogodilo u Osijeku. Utoliko je razumljivija potreba građanina da snima situaciju u kojoj se nalazi. Povjerenje između policije i građana naruseno je odavno, a incidenti kao sto je ovaj na Bačvicama zasigurno ga neće izraditi.

Policija je upotrijebila fizičku silu ne samo prema prijateljici nase novinarke koja se odlučila snimiti cijeli dogadjaj kako bi o svemu postojao relevantan, autentčan video zapis koji ce svjedociti o tome sto se stvarno dogodilo, a ne da policija po staroj narodnoj o kadiji i sucu moze raditi sto ju je volja.

A čini se da su se policajci na Bačama poslužili upravo tim argumentom, da je policija uvijek u pravu, da te kadija tuzi i da ti kadija sudi. Od novinarke i njene prijateljice trazili su da izbrisu snimke iz mobitela. Snimke nastale na javnom mjestu. To je prekoračenje ovlasti koje bi u Europskoj uniji trebalo biti nezamislivo. Na pamet mi padaju čečenski ratni uvjeti, praksa ISIL-ovih koljača - tamo bi to bilo očekivano, uobičajeno i samorazumljivo. U Hrvatskoj bi trebalo biti nedopustivo, čak i u okolnostima koje nisu bas savim normalne i stoga ćemo o tome s policijom još razgovarati. Tražiti vještaćenje telefona i podnijeti kaznene prijave protiv policajaca, pa neka se i oni brane pred sudom jer su na koncu i oni samo građani RH.

Istine radi, treba reći da je policija smjesta zvala glavnog urednika Slobodne i obavijestila ga da mu je novinarka odvedena na policiju i zadrzana. To nam se čini kao veoma pristojan potez na kojeg policiju nista ne obvezuje. Silvana se u to vrijeme jos nije mogla javiti na telefon jer je u tijeku bilo ispunavanje policijskog zapisnika U prvoj verziji, onoj koja stoji i u zapisniku kojeg je naša novinarka dobila, stoji da je Silvana Uzinic pokusavala probiti policijsku blokadu, odnosno da je "bukom, vikom i galamom pozivala neposlusnost i pruzanje otpora policiji". Petanestak minuta kasnije iz policije su rekli da ona prva informacija, dakle ona koja stoji u zapisniku, nije bila sasvim tocna. Nije pozivala na neposluh i organizaciju otpora, nego da je naša novinarka vikala na policajca, čime je pocinila prekršaj iz Zakona o javnom miru i redu.

Na policiju se ne smije vikati i redakcija Slobodne to ne podržava. Osim što je zakonom nedopustivo, ljudski je nekorektno. No vikati je jedno, a pozivati na neposluh i pružanje otpora nesto sasvim drugo. Koja je verzija na koncu točna? Što se to dogodilo u tih petnaestak minuta između dva poziva da je policijski zapisnik kojeg je nasa novinarka dobila pa i potpisala odjednom ublažen?

Zakonski propisi i uredbe ovim trenucima trebaju biti jasno komunicirani.  Ne moze jedan dužnosnik kriznih stozera građanima govoriti da je šetnja zdrava i korisna, a drugi da je zabranjena. Ako je šetnja gradskim ulicama kažnjiva i stoji 8.000 kuna, onda to treba biti javno obznanjeno. A kad vec nije, onda su policajci to građanima, bez nervoze, duzni objasniti na licu mjesta. Batine i privođenja tu baš ne pomazu. 

RANIJE OBJAVLJENO:

Iz PU splitsko-dalmatinske su u nedjelju ujutro na Bačvicama izgleda "muku mučili" sa šetačima, a pogotovo sa ženskim pobunjenicama.

Kako su informirali javnost,  oko 11.35 sati dok su policijski službenici nadzirali provedbu Odluke o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima, gdje se na ograničenom prostoru okupio veći broj građana suprotno navedenoj Odluci, dvije ženske osobe odbijale su upute policijskih službenika.

Započele su s narušavanjem javnog reda i mira vikom i galamom pozivajući druge građane da se ne pridržavaju uputa i zapovijedi policije, u čemu im se priključio još jedan muškarac, stoji u priopćenju.

Tri osobe su dovedene u službene prostorije i nad njima je u tijeku kriminalističko istraživanje.

Još jednom apeliramo na  građane da se pridržavaju uputa i Odluka Stožera civilne zaštite u cilju sprječavanja širenja bolesti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2021 20:14