StoryEditor
Splitedukativne svrhe

VIK ugradio pametni vodomjer na splitskom Građevinskom fakultetu, služit će za procjenu sustava pametnog mjerenja i analizu potrošnje

Piše Ana Franić
23. veljače 2021. - 14:53
Posjet pilot lokaciji Funkcionalnog urbanog područja (FUA) Split na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezijeVodovod i kanalizacija Split/Facebook

Predstavnici "Vodovoda i kanalizacija", Javne ustanove Rera S.D. te vanjskih stručnjaci posjetili su Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije (FGAG) gdje su obišli pilot lokaciju Funkcionalnog urbanog područja (FUA) Split koja je razvijena u sklopu projekta "City Water Circles – CWC" sufinanciranog iz Programa transnacionalne suradnje INTERREG Središnja Europa 2014.-2020.

- U suradnji s FGAG-om i FESB-om ugradili smo sustav pametnog vodomjera i to u šahti priključka vodomjer DN50 mm te na ograncima za dvije fakultetske zgrade po jedan vodomjer DN 40 mm, ultrazvučni s daljinskim prijenosom podataka mjerenja tehnologijom LoRa. Vodomjeri su povezani softverom izrađenim na FESB-u i podatci su vidljivi na velikom ekranu u auli FGAG-a. Podatci služe za procjenu sustava pametnog mjerenja i analizu potrošnje i služit će u edukacijske svrhe te za izradu studentskih stručnih i diplomskih radova, kazao je Tomislav Šuta, direktor "Vodovoda i kanalizacija".

Cilj projekta jest primijeniti nova inovativna rješenja - opremu za uštedu vode i pametno mjerenje potrošnje vode te podići svijest javnosti o načinu upotrebe voda u domaćinstvima i gradskom upravljanju vodom.

Za provedbu pilot akcije bilo je potrebno analizirati dostupne „IoT“ tehnologije (Internet of things technologies) i odabrati koja najbolje udovoljava zahtjevima instalacije uređaja za praćenje utroška vode - pametnog vodomjera. Temeljem provedenih ispitivanja, pametni vodomjeri ugrađeni su na tri lokacije unutar i ispred zgrade, na kojima postoji drukčiji uzorak potrošnje s obzirom na njihovu namjenu (uredi, učionice, restoran).

item - id = 1079563
related id = 0 -> 1133892
related id = 1 -> 1131301
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. listopad 2021 15:45