StoryEditor
Splitkoadjutor sa strane

Vijest iz Vatikana iznenadila kler i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije: msgr. Marina Barišića naslijedit će dosadašnji biskup porečko-pulski

11. srpnja 2020. - 12:00
Msgr. Marina Barišića će za dvije godine ispuniti kanonsku dob i povući se s katedre nasljednika svetoga DujmaDenis Jerković/HANZA MEDIA

Vijest iz Vatikana objavljena putem Nuncijature u RH i pročitana u Nadbiskupskoj palači u Splitu u subotu točno u podne poprilično je iznenadila (neke vjerojatno i šokirala) kler i vjernike Splitsko-makarske nadbiskupije – za nadbiskupa koadjutora imenovan je msgr. Dražen Kutleša, dosadašnji biskup porečko-pulski!

Služba koadjutora (s pravom nasljedstva) znači kako će on zasigurno zamijeniti dosadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa msgr. Marina Barišića koji će za dvije godine ispuniti kanonsku dob i povući se s katedre nasljednika svetoga Dujma.

Dolazak nadbiskupa 'sa strane' u drevnu i veliku crkvenu pokrajinu koja broji 208 dijecezanskih svećenika (od čega tridesetak umirovljenih) i oko 150 redovnika, poprilično je nelagodan uzevši u obzir da Nadbiskupija prema broju svećenika može 'dati' svog nadbiskupa, a mnogi su se nadali kako će msgr. Barišića naslijediti dubrovački biskup msgr. Mate Uzinić, nekadašnji svećenik ove Nadbiskupije, veoma omiljen među dalmatinskim vjernicima.

Nadbiskup Barišić rođen je 1947. godine u Vidonjama, za svećenika je zaređen 1974., doktorirao je u Rimu 1979. na Gregoriani, a nakon službe profesora na Teologiji te župnika u splitskom Spinutu, imenovan je 1993. za pomoćnog biskupa splitsko-makarskog, dok je na službu ordinarija imenovan 2000. godine.

image
Dražen Kutleša, dosadašnji biskup porečko-pulski, rođen je u Tomislavgradu
Goran Šebelić/HANZA MEDIA

Dražen Kutleša rođen je 1968. u Tomislavgradu u BiH, za svećenika Mostarsko-duvanjske biskupije zaređen je 1993., a 2001. je doktorirao je na rimskom Urbanianumu. Od 1993. do 1995. bio je župni vikar u mostarskoj katedrali, od 1998. do 2006. župni upravitelj u Grudama, bio je docent kanonskog prava na Teološkom institutu u Mostaru, te vicekancelar u Biskupijskoj kuriji. Godine 2006. postaje djelatnik Kongregacije za biskupe u Vatikanu, a od 2011. suradnik je Kongregacije za kauze svetih i disciplinu sakramenta.

Skandalozne okolnosti

Kutleša je na mjesto porečko-pulskog biskupa došao u skandaloznim okolnostima; imenovan je biskupom ordinarijem nakon prisilne smjene dotadašnjeg ordinarija msgr. Ivana Milovana u lipnju 2012. godine. Ukratko, biskup Milovan protivio se predaji samostana i imanja Dajla talijanskim redovnicima – kasnije se otkrilo kako je njihovo 'pravo' temeljeno i na falsificiranim dokumentima – pa je papa Benedikt XVI. prihvatio njegovu - iznuđenu ostavku.

Iza ove odluke stajao je tadašnji vatikanski državni tajnik kardinal Tarcisio Bertone, koji je izveo pravu 'blitzkrieg' akciju: Milovan je suspendiran na 'jednu minutu', ta minuta bila je dovoljna da 'na minutu' imenovani administrator kardinal Attilio Nicora potpiše predaju Dajle talijanskim benediktincima, a nakon te 'minute' istog 14. lipnja za novog je porečko-pulskog biskupa imenovan Dražen Kutleša, dotadašnji biskup koadjutor!

Naime, dok je još trajala pravna bitka oko Dajle, u listopadu 2011. papa Benedikt XVI. imenovao je Kutlešu, djelatnika u rimskoj Kuriji, biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije, a 10. prosinca 2011. zaređen je za biskupa. Glavni zareditelj je bio kardinal Marc Ouellet, prefekt Kongregacije za biskupe, a suzareditelji msgr. Ivan Milovan, biskup porečki i pulski i msgr. Ratko Perić, biskup mostarsko – duvanjski.

Taj čin vatikanske administracije s pravom je shvaćen kao poniženje hrvatskoj Crkvi, tim prije što su biskupu Milovanu, dok stvari nije preuzeo vatikanski 'centralni komitet', potporu dali i svi ostali hrvatski kolege, za pravo mu je dao i hrvatski sud, a kasnije su otkriveni i falsificirani dokumenti na kojima su talijanski benediktinci temeljili svoje 'pravo' na vrijedno imanje Dajle.
Biskup Kutleša sada dolazi u Split; s obzirom na dob, tek su mu 52 godine, ostat će dugo na splitskoj katedri - čak 23 godine - a njegovo imenovanje tumači se kao postavljanje 'čovjeka rimske Kurije' na stolicu svetoga Dujma.

Hvarsko-bračko-viški biskup Petar Palić ide u Hercegovinu

 

U priopćenju Apostolske nuncijature u Zagrebu navodi se i kako je msgr. Petra Palića, hvarsko-bračko-viškog biskupa, papa Frane imenovao za novog biskupa Mostarsko-trebinjske biskupije, na mjesto umirovljenog msgr. Ratka Perića.

Zapaža se kako se ne navodi Palićev nasljednik na hvarskoj katedri pa bi tom biskupijom, osnovanom 1147. godine mogao nastaviti upravljati apostolski administrator.

Biskup Palić rođen je u Prištini 1972. u obitelji janjevskih Hrvata, obavljao je razne dužnosti u HBK, a u ožujku 2018. imenovan je hvarskim biskupom. Trenutno, nakon ovih imenovanja prazne su biskupske katedre u Poreču, Hvaru i Kotoru.
 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

12. rujan 2020 10:56