StoryEditorOCM
SplitODLIČNA VIJEST

Vijećnik splitskog SDP-a sretan: ‘Smoje će napokon dobiti spomenik na Matejuški ove godine! Pripreme se bliže kraju‘

Piše Split SD
1. veljače 2023. - 11:49

Davor Matijević, predsjednik splitskog SDP-a i gradski vijećnik pohvalio se na svom Facebooku kako će Miljenko Smoje napokon dobiti svoj spomenik!

- 2023.godina je proglašena godinom Miljenka Smoje povodom 100. godišnjice njegova rođenja i upravo ćemo ove godine realizirati ono što mnogi godinama priželjkuju, a to je da Smoje dobije spomenik na svojoj Matejuški.

Split je u jednom periodu bio nemilosrdan prema njemu i pokušao je negirati njegov lik, ali nikad i djelo. Pa tko bi normalan pokušao negirati ili zatomiti Malo i Velo misto čiji je bio tvorac.

Ali Smoje nije bio samo tvorac Malog i Velog mista već je bio najznačajniji splitski kroničar i kreator splitskog i dalmatinskog identiteta koji je ostavio duboki trag na brojne generacije Splićanki i Splićana.

Ideja o postavljanju spomenika na Matejuški postoji već dugi niz godina, a 2009.godine je proveden i natječaj na kojem je odabran najbolji rad. Sve je bilo spremno, a onda je uslijedila klasična splitska priča kad politika i sitno politikanstvo preuzmu primat pa od realizacije ne bude ništa.

Velika mi je čast da je prilikom izglasavanja proračuna usvojen moj amandman da Smoje napokon dobije svoj spomenik i da se realizira natječaj proveden još davne 2009.godine.

U kontaktu sam sa radnom skupinom koja organizira sva događanja povodom njegovog 100. rođendana pa tako i realizacije spomenika i pripreme se bliže kraju.

Hvala i gradonačelniku na prihvaćanju inicijative kao i podršci pri realizaciji. Bilo je i vrime da se odužimo Smoji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2023 16:54